Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ανοιχτό άφησε χτες ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, το ενδεχόμενο οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν πριν την ημερομηνία για την οποία είναι προγραμματισμένες. «Η βούλησή μας είναι να διεξαχθούν οι εκλογές στην ώρα τους, στις 18 Ιουνίου», είπε, αλλά μετά μίλησε για «κάποια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν» και πολλά ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί εκείνη την περίοδο, καταλήγοντας ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρο πρόγραμμα πρόωρων εκλογών».

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Την προεδρία της ΕΕ ανέλαβε από 1η Γενάρη η Σουηδία. Αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι «η Ενωση είναι αντιμέτωπη με ιστορικές αλλαγές», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα σε μία «πιο πράσινη, πιο ασφαλή και πιο ελεύθερη Ευρώπη».

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με 5 ένοπλες οργανώσεις ανταρτών για τον Γενάρη ανακοίνωσε ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέδρο. Ανακοίνωσε ότι θα σχηματιστεί «ένας εθνικός και διεθνής μηχανισμός εξακρίβωσης» των όρων αφοπλισμού που προβλέπει η συμφωνία. Στις οργανώσεις περιλαμβάνεται και ο «Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης» (ELN).

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.-- Ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' πέθανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 95 ετών. Χιλιάδες πιστών της Καθολικής Εκκλησίας συρρέουν από χθες στον ναό του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, όπου εκτίθεται σε προσκύνημα η σορός του. Η ταφή θα γίνει την Πέμπτη. Ο Βενέδικτος ΙΣΤ' είχε παραιτηθεί το 2013 επικαλούμενος «σοβαρά προβλήματα υγείας», ενώ στο προσκήνιο ήταν μπαράζ καταγγελιών για σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος χιλιάδων παιδιών και νέων από Καθολικούς ιερωμένους σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Αφότου τον αντικατέστησε ο νυν πάπας Φραγκίσκος, ο Βενέδικτος ονομάστηκε «επίτιμος ποντίφικας».

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε ανήμερα την Πρωτοχρονιά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με την τζιχαντιστική οργάνωση, τα θύματα έφτασαν τα 20 και οι τραυματίες τους 30. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 φύλακες, σκοτώθηκαν σε έφοδο ενόπλων εναντίον φυλακής την Πρωτοχρονιά στη Σιουδάδ Χουάρες του Μεξικού στα σύνορα με τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης με την οποία κατάφεραν να αποδράσουν 24 κρατούμενοι. Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, στην επιχείρηση συνέβαλαν και φυλακισμένοι, που έβαλαν φωτιά σε διάφορα αντικείμενα και συγκρούστηκαν με φύλακες. Η Εισαγγελία ανέφερε ότι χρειάστηκαν 5 ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Στη συγκεκριμένη φυλακή κρατούνται μέλη μεγάλων καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Μπασίτζ» σκοτώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Σεμιρόμ του κεντρικού Ιράν, όπου παραμένει έντονο το κύμα διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της τον Σεπτέμβριο.

ΚΑΪΡΟ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε χτες την ευθύνη επίθεσης το βράδυ της Παρασκευής σε φυλάκιο ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη Ισμαϊλία, κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας τον θάνατο τριών αστυνομικών και ενός διερχόμενου ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 12 ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ