Σάββατο 7 Γενάρη 2023 - Κυριακή 8 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για δρομολόγηση συμφωνίας δανεισμού

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για κρυφές συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας «συμβιβαστικής λύσης» σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία είχε αρπάξει και λεηλατήσει ο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, προξενώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Μόνο που οι «λύσεις» που αναφέρονται στα δημοσιεύματα περιέχουν κάτι από δανεισμό και κάτι από το «σχήμα» που αξιοποιήθηκε στην περιβόητη συλλογή Στερν κ.λπ. Δημοσιεύματα των «Times» και του «Bloomberg» κάνουν λόγο για μακροχρόνιο δανεισμό... Στο δημοσίευμα του «Bloomberg», μάλιστα, προκρίνεται και το πρόσφατο παράδειγμα με τη συλλογή Στερν, που έσπευσε να κυρώσει πανηγυρικά η ελληνική κυβέρνηση το περασμένο φθινόπωρο.

Θυμίζουμε ότι εκείνη η συμφωνία αφορά την αναγνώριση ότι η κυριότητα της συλλογής των 161 κυκλαδικών ειδωλίων, που ήταν προϊόντα λαθρανασκαφών, ανήκει μεν στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως παραχωρεί την κατοχή της για διάστημα έως και 50 χρόνων στο Ινστιτούτο του Ντέλαγουερ. Το ίδιο διάστημα η συλλογή θα εκτίθεται στο ΜΕΤ ως δάνειο και κάποια από τα αρχαία αυτά θα έρχονται κατά διαστήματα στην Ελλάδα και θα εκτίθενται στο (ιδιωτικό) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, ενώ για κάθε κυκλαδικό αντικείμενο που θα έρχεται από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα από το 2034 έως το 2073, η Ελλάδα θα στέλνει ένα ανάλογης αξίας κυκλαδικό εύρημα στη Ν. Υόρκη. «Χαράσσουμε ένα βατό μονοπάτι επαναπατρισμού και άλλων πολύτιμων τμημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στέλνοντας ένα μήνυμα σε κράτη, σε μουσεία, σε οργανισμούς, σε συλλέκτες», είχε αναφέρει τότε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Το πιο πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με τα Γλυπτά είναι στην εφημερίδα «Telegraph» και πρόκειται για άρθρο του πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος βλέπει το ζήτημα αυτό ενταγμένο στη διπλωματία μεταξύ των κρατών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει τις ζωφόρους σε αντάλλαγμα για μια νέα αγγλο-ελληνική πολιτιστική συνεργασία. Ανέφερε ακόμα ότι στη συμφωνία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνονται προβλέψεις για συνεργασία μεταξύ των μουσείων για δημιουργία υψηλής ποιότητας αντιγράφων των Γλυπτών, για να εκτίθενται στο Λονδίνο, καθώς και για μια συμφωνία δανεισμού διάσημων αρχαιοτήτων εκ μέρους της Ελλάδας. Σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα, μάλιστα, γίνεται λόγος για μια «συμφωνία που θα μπορούσε να δει αρχαιότητες που ποτέ δεν έχουν φύγει από την Ελλάδα να στέλνονται ως δάνειο στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Ιππέα του Αρτεμισίου» ή και άλλες αρχαιότητες, όπως ο Δίας ή Ποσειδώνας του Αρτεμισίου, ή το προσωπείο του Αγαμέμνονα.

Απέναντι στα παραπάνω, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την Πέμπτη το απόγευμα ανακοίνωση στην οποία επιχειρεί να διασκεδάσει την ανησυχία περί ενταφιασμού του αιτήματος για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα: «Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής». Μένει να το δούμε... Το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε σκέψη για ανταλλαγή αρχαιοτήτων αποτελεί υποχώρηση και νομιμοποιεί την αρπαγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ