Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο στις 14 Γενάρη στο ΣΕΦ

  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης
  • Ο «Ριζοσπάστης» ρίχνει ματιές στο εμβληματικό έργο του δημιουργού, παρουσιάζοντας το «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή»

Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ, με συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 14 Γενάρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στις 7.30 μ.μ.

Στη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα.

Την ορχήστρα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις. Προσκλήσεις θα είναι διαθέσιμες επίσης την ίδια μέρα έξω από το ΣΕΦ.

Ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις της Δήμητρας Γαλάνη και της Νατάσσας Μποφίλιου, που θα συμμετάσχουν στη συναυλία.

Ακόμα, με αφορμή αυτή την εκδήλωση συνεχίζουμε να ρίχνουμε ματιές στο πλούσιο και εμβληματικό έργο του συνθέτη, παρουσιάζοντας το τραγούδι «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή».

«Κι όλα γίναν κεραυνός και πικρό, πικρό ψωμί»

«Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» τιτλοφορείται το εμβληματικό τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το τραγούδι γράφτηκε για να τιμήσει τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν την περίοδο 1942 - 1944 από τους ναζί στην Καισαριανή...

Ενα τραγούδι - ύμνος στην Εθνική Αντίσταση και υπόκλιση στους εκτελεσμένους αγωνιστές που πολέμησαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ενα τραγούδι που έχει συνδεθεί με το θυσιαστήριο της λευτεριάς, που θυμίζει τα χωνιά της ΕΠΟΝ που σάλπιζαν την αντίσταση, που φέρνει στον νου τον ΕΛΑΣ να δίνει μάχες σε πόλεις και βουνά... Ενα τραγούδι που μαζί με τα ονόματα των εκτελεσμένων στις Στήλες του Σκοπευτηρίου, γίνεται όχημα για να διαβάσει κανείς μία προς μία τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας.

Η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε το 1964 με την Μελίνα Μερκούρη για το ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα της Μελίνας», ωστόσο το τραγούδι δεν εντάχθηκε στο ντοκιμαντέρ. Το 1965 ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Η λογοκρισία της εποχής «έκοψε» το δεύτερο εξάστιχο από την πρώτη ηχογράφηση...

Ολόκληρο το κομμάτι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ζωντανά στο θέατρο «Παλλάς» το 1988, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Η συναυλία στο «Παλλάς», με ερμηνευτές τον Γ. Νταλάρα και την Δήμητρα Γαλάνη, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, χαρακτηρίστηκε ιστορική και περιλάμβανε τόσο μια επιλογή έργων του συνθέτη της περιόδου 1962 - 1980, όσο και τραγούδια από την ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη. Ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε λίγο αργότερα σε δίσκο. Ωστόσο, η μετέπειτα κυκλοφορία της ηχογράφησης σε cd δεν περιελάμβανε το συγκεκριμένο τραγούδι (όπως και κάποια ακόμα)...

Παρακάτω, παρουσιάζουμε ολόκληρο το τραγούδι:

«Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει/ σαν αμάξι γέρικο στην ανηφοριά / Kάθ' απομεσήμερο στο κρυφό μας στέκι / πίσω απ' το μαγέρικο του Δεληβοριά / Ολα μοιάζαν ουρανός και ψωμί σπιτίσιο / Ολα μοιάζαν ουρανός και γλυκό, γλυκό ψωμί.

Γνώριζες τα βήματα ξέκρινα τους ήχους / και μπογιές 'τοιμάζαμε με σβηστή φωνή* / Τις βραδιές συνθήματα γράφαμε στους τοίχους / πέφταμε φωνάζοντας "κάτω οι Γερμανοί" / Κι όλα μοιάζαν ουρανός και ψωμί σπιτίσιο / Κι όλα μοιάζαν ουρανός και γλυκό, γλυκό ψωμί.

Τάχα τι να ζήλεψαν στα χλωμά σου μάτια / που 'γιωμαν τ' απόβραδο γλύκα πρωινή / κι ήρθαν και βασίλεψαν τα βαθιά σου μάτια / κάποιο Σαββατόβραδο στην Καισαριανή / Κι όλα γίναν κεραυνός πελαγίσια αρμύρα / Κι όλα γίναν κεραυνός και πικρό, πικρό ψωμί».

*Σε πολλές αναφορές στους λογοκριμένους στίχους, ο συγκεκριμένος εμφανίζεται και ως εξής: «Γνώριζες τα βήματα ξέκρινα τους ήχους / και φωτιές ανάβαμε με σβηστή φωνή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ