Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Στο τραπέζι» η αποστολή ακόμα πιο σύγχρονων και «βαρέων» ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Ρωσία και Λευκορωσία συγκεντρώνουν δυνάμεις και επιταχύνουν κοινές στρατιωτικές εκπαιδεύσεις

Μαζί με την απόφαση για αποστολή 50 οχημάτων μάχης «Marder» από το Βερολίνο, εντείνεται η συζήτηση για τα ισχυρότερα «Leopard»

AP2011

Μαζί με την απόφαση για αποστολή 50 οχημάτων μάχης «Marder» από το Βερολίνο, εντείνεται η συζήτηση για τα ισχυρότερα «Leopard»
Με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να επιταχύνουν την κοινή στρατιωτική εκπαίδευσή τους και το ευρωατλαντικό μπλοκ να στέλνει όλο και περισσότερους εξοπλισμούς στο Κίεβο, ενώ έχει ανοίξει συζήτηση για την αποστολή ακόμα πιο σύγχρονων και επιθετικών αρμάτων μάχης, εντείνεται μέρα με τη μέρα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία με μακρόχρονο σχεδιασμό από τις δύο πλευρές.

Η κοινή στρατιωτική εκπαίδευση ρωσικών και λευκορωσικών δυνάμεων δίνει έμφαση στον «αστικό ανταρτοπόλεμο», με βάση την εμπειρία της Ρωσίας από τον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το κανάλι του λευκορωσικού υπουργείου Αμυνας.

Μόσχα και Μινσκ έχουν ενισχύσει την κοινή παρουσία των στρατιωτικών τους δυνάμεων στη χώρα, με όπλα, στρατιωτικό προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό, ενώ προγραμματίζουν νέες κοινές ασκήσεις, μπροστά στο ενδεχόμενο η Λευκορωσία να εμπλακεί πιο ενεργά στο μέλλον στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Το διάστημα 16 Γενάρη - 1 Φλεβάρη προγραμματίζονται κοινές αεροπορικές ασκήσεις, με τις ρωσικές μονάδες να έχουν φτάσει ήδη στη Λευκορωσία.

«Η περιφερειακή συγκέντρωση (ρωσικών και λευκορωσικών) στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζεται σχεδόν αδιάκοπα», μετέδωσε το «VoenTV» και «η ένταση των ασκήσεων μόνο αυξάνεται».

Την ίδια στιγμή, μία νέα μεραρχία αμερικανικών τανκς «Abrams» δημιουργεί η Πολωνία κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Επίσης, η πολωνική έκδοση του «Niezalezny Dziennik Polityczny» ανέφερε ότι το Κίεβο υπολογίζει στην είσοδο του πολωνικού στρατού στη δυτική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κ. Μπουντάνοφ, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ελπίζει ότι τα πολωνικά στρατεύματα θα εισέλθουν στη δυτική Ουκρανία την άνοιξη προκειμένου να «λάβουν θέσεις - κλειδιά στις περιοχές στα δυτικά της χώρας».

Στο μεταξύ, εντείνεται και η πίεση της Δύσης στο Ιράν, που έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με drones και φέρεται να διαπραγματεύεται την παράδοση πυραύλων. Οι ΗΠΑ επέβαλαν την περασμένη Παρασκευή νέες κυρώσεις κατά των προμηθευτών ιρανικών drones (Qods Aviation Industries - QAI) τα οποία, όπως υποστηρίζουν, χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν μη υποδομές Ενέργειας στην Ουκρανία. Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι περίπου το 80% των εξαρτημάτων ενός ιρανικού drone που αναχαιτίστηκε στην Ουκρανία και εξετάστηκε, έχουν αρχική προέλευση από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν και στον διευθυντή του Οργανισμού Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας του Ιράν, ο οποίος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι ο βασικός υπεύθυνος για την επίβλεψη των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.

Συνομιλίες ΗΠΑ - Σουηδίας για «Αμυντική Συνεργασία»

Στο «δυτικό» στρατόπεδο, Σουηδία και ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με στόχο την εμβάθυνση των δεσμών τους σε στρατιωτικό επίπεδο, με τη μορφή συμφωνίας «Αμυντικής Συνεργασίας», όπως ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση.

Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας έχει στόχο να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο για την παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ στη Σουηδία, ενώ θα επιτρέψει την ακόμη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών, από αυτή που θα προσφέρει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Αμυνας.

«Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εταίρος ασφάλειας και άμυνας της Σουηδίας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός του ΝΑΤΟ», επισημαίνει το σουηδικό υπουργείο.

Συζητήσεις στη Γερμανία για αποστολή «Leopard» στο Κίεβο

Στη Γερμανία λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση για αποστολή περίπου 40 οχημάτων μάχης «Marder» και μιας συστοιχίας αεράμυνας «Patriot», έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής στο Κίεβο σύγχρονων αρμάτων μάχης «Leopard», που είναι ισχυρότερα.

«Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί» αυτή η πιθανότητα, δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών (Πράσινος), Ρ. Χάμπεκ. Κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως το Βερολίνο δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να στείλει «Leopard 2» στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο γερμανικός Τύπος κατακλύστηκε από δημοσιεύματα για «τα "Leopard 2" που είναι το νούμερο 1 του γερμανικού στρατού και σε αντίθεση με το "Marder" είναι ικανά για μονομαχία», όπως έγραψε η «Bild».

«Το "Leopard 2" μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των εχθρικών αρμάτων μάχης, να επιτύχει επιδρομές και να ανακαταλάβει μεγάλες περιοχές σε σχηματισμό - το "Marder" δεν μπορεί να το κάνει αυτό», αναφέρει ακόμη.

«Aλλά το "Marder" δεν είναι άρμα μάχης, δεν μπορεί να ανοίξει κενά στις τάξεις του εχθρού και δεν χρησιμοποιείται για την κατάκτηση εδαφών. Θα ήταν σε μειονεκτική θέση έναντι των ρωσικών αρμάτων μάχης», συμπληρώνει.

Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 104 άρματα μάχης του τελευταίου μοντέλου «Leopard 2 A7V».

Ο συμπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (SPD), Λ. Κλινγκμπάιλ, σημείωσε ωστόσο πως «καμιά χώρα δεν παραδίδει τεθωρακισμένα άρματα μάχης όπως τα "Leopard" 1 ή 2».

Σύμφωνα με έρευνα του INSA, το 49% των Γερμανών χαρακτήρισε «λάθος» την παράδοση αρμάτων μάχης «Marder» στην Ουκρανία, το 40% υποστηρίζει την απόφαση και 11% δεν απαντά.

Νέο πακέτο από τις ΗΠΑ - Αποστολή τανκς εξετάζει η Βρετανία

Περισσότερα από 3,75 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και «τις χώρες που επλήγησαν από τη ρωσική εισβολή» ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού «Bradley», συστήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυραύλους εδάφους - αέρος, πυρομαχικά κ.ά. που θα ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο.

Η δε Βρετανία εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης «Challenger 2», μετέδωσε το «Sky News».

Οι προμήθειες δυτικών όπλων στην Ουκρανία «θα προσθέσουν πόνο» και «θα παρατείνουν τον πόνο» στους Ουκρανούς, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Βαθαίνει ο ανταγωνισμός Γερμανίας - Πολωνίας

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» αναφέρεται στον ολοένα και βαθύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό Γερμανίας και Πολωνίας για την «επόμενη μέρα» και τον «συσχετισμό δυνάμεων» στην Ευρώπη.

Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ένα «αμυντικό» πακέτο - μαμούθ 100 δισ. ευρώ και φιλοδοξεί να δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερη «δέσμευση» εντός του ΝΑΤΟ, όπως έχει αναγγείλει επανειλημμένα ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς.

Η Πολωνία εξελίσσεται στρατιωτικά σε μια υπερδύναμη στην Ευρώπη και φιλοδοξεί να αναβαθμίσει «κατακόρυφα» τη γεωπολιτική της θέση μέσω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας - φαίνεται να επιθυμούν τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αν η χώρα θα πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, σημειώνει η «Welt». Η Πολωνία, από την άλλη, θέλει να αποδυναμώσει τη Μόσχα μακροπρόθεσμα - να χάσει η Ρωσία «σκληρά».

«Στόχος είναι να σταματήσουμε τη Ρωσία μια για πάντα. Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε έναν τεμπέλικο συμβιβασμό», σε «κατάπαυση του πυρός με τους όρους της Ρωσίας», λέει ανώτερος διπλωμάτης του πολωνικού ΥΠΕΞ στη «Welt».

Η Πολωνία θεωρείται ο σημαντικότερος Ευρωπαίος υποστηρικτής της Ουκρανίας και «όπως φαίνεται, πρέπει μερικές φορές να συγκρατείται από το να εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία», γράφει, αναφέροντας ως παράδειγμα την πολωνική πίεση λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου να παραδώσει 28 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία. «Φήμες λένε ότι υπήρξαν ακόμη και προσφορές για να απογειωθούν Ουκρανοί πιλότοι από πολωνικές βάσεις. Ο γγ του ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν αυτοί που έπρεπε να σταματήσουν την Πολωνία», σημειώνεται.

Πέρα από την κοινή γραμμή όλων των μελών του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί στρατιωτικά, «οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μπορούν πλέον να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα: Σε μια μελέτη της δεξαμενής σκέψης European Council on Foreign Relations (ECFR), κατατάσσονται αυτές οι δύο ομάδες στους όρους "ειρήνη" και "δικαιοσύνη"», αναφορικά με τους όρους τερματισμού του πολέμου.

«Η Πολωνία και η Γερμανία διαφέρουν θεμελιωδώς στην εκτίμησή τους για το πώς θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου», λέει στη «Welt» η Γ. Γκοτκόβσκα, υποδιευθύντρια του πολωνικού think tank Κέντρο Ανατολικών Σπουδών (OSW). Στο Βερολίνο φαίνεται να υπάρχει ελπίδα, λέει η Γκοτόβσκα, να ξαναρχίσουν με κάποιο τρόπο οι συνομιλίες με τη Μόσχα και να ενσωματωθεί η χώρα.

«Στη Βαρσοβία, η παραδοχή είναι ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να δημιουργηθεί μόνο έναντι της Ρωσίας και όχι μαζί της», προσθέτει, και ο ρωσικός στρατός να απωθηθεί τουλάχιστον στη γραμμή της 24ης Φλεβάρη, κάτι που χαρακτηρίζει εφικτό μόνο με τύπους όπλων όπως τα άρματα μάχης και τα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.

Να σημειωθεί πως το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «ψευδή» τον ουκρανικό ισχυρισμό ότι ο ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος Ντμ. Κόζακ είχε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το Κίεβο να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με ένα «κορεατικό σενάριο» διχοτόμησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος «διατηρεί τακτική επικοινωνία» με τη ρωσική ηγεσία σχετικά με την Ουκρανία και το Βερολίνο δεν έχει υπόψη του άλλες μορφές διαλόγου, σχολίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Αιματηρές μάχες για τον έλεγχο του Ντονέτσκ

Σφοδρές μάχες εξελίσσονται στο Ντονέτσκ και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται σε «δύσκολη κατάσταση» καθώς ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται κοντά στην πόλη Σολεντάρ και εξαπολύουν αδιάκοπα επιθέσεις, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Η διατήρηση του ελέγχου των πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προστασία των αμυντικών γραμμών των Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Η κατάληψή τους θα ισοδυναμούσε με την κατάκτηση ολόκληρου του Ντονμπάς.

Πρόκειται για «ένα από τα πιο αιματηρά σημεία στα μέτωπα», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ενώ υποσχέθηκε ενισχύσεις σε στρατιωτικό δυναμικό και όπλα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σε πυραυλική επίθεση στο Κραματόρσκ - «σε αντίποινα για το εγκληματικό πλήγμα του καθεστώτος του Κιέβου» την Πρωτοχρονιά στη Μαριίβκα - σκοτώθηκαν 600 Ουκρανοί στρατιώτες, ωστόσο υψηλόβαθμος Ουκρανός στρατιωτικός το διέψευσε.

Στη μεγάλη σημασία που έχει η Μπαχμούτ για τη Ρωσία αναφέρθηκε ο ιδρυτής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων «Βάγκνερ», Γ. Πριγκόζιν, λέγοντας πως «το σύστημα των ορυχείων Σολεντάρ και Μπαχμούτ είναι στην πραγματικότητα ένα δίκτυο υπόγειων πόλεων. Δεν έχει μόνο (τη δυνατότητα να φιλοξενήσει) μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε βάθος 80 - 100 μέτρων, αλλά και να μετακινηθούν άρματα μάχης και οχήματα μάχης του Πεζικού».

Ο Πριγκόζιν αναφερόταν σε ένα μεγάλο αλατωρυχείο και άλλα ορυχεία της περιοχής τα οποία διαθέτουν σήραγγες μήκους άνω των 100 χλμ. αλλά και μια τεράστια υπόγεια αίθουσα που εν καιρώ ειρήνης φιλοξενούσε ακόμη και ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η Ρωσία θέλει να θέσει υπό έλεγχο τα ορυχεία της περιοχής για οικονομικούς σκοπούς.

Τέλος, την Κυριακή Ουκρανία και Ρωσία προχώρησαν στην ανταλλαγή 50 αιχμαλώτων για κάθε πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ