Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν την απουσία κάθε πρόληψης

Eurokinissi

Με καταθέσεις ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους στην πυρκαγιά στο Μάτι συνεχίστηκε και χτες η δίκη.

Για εγκληματική διαχείριση της φωτιάς από τις αρχές έκανε λόγο η Πολύμνια Κοσσόρα και αναφέρθηκε στον σύζυγό της, Νίκο Κοσσόρα, ο οποίος ήταν ένας από τους 26 που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο οικόπεδο Φράγκου. «Ο άντρας μου ήταν ένας από αυτούς που είχαν εκτραπεί από τη λεωφόρο χωρίς να έχουν καμία δουλειά εκεί. Πήγε τον γιο μου στο αεροδρόμιο και επέστρεφε. Εχασε τη ζωή του αναίτια, λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της φωτιάς από τις αρχές».

Ο Χαράλαμπος Διονυσιώτης βρισκόταν στον Χολαργό μαζί με την σύζυγό του όταν του τηλεφώνησε η κόρη του και τους είπε για τη φωτιά. Βρισκόταν στο Μάτι μαζί με το 6 μηνών βρέφος της, ενώ ο σύζυγός της, που είναι πυροσβέστης, είχε κληθεί από την υπηρεσία του για τη φωτιά στην Κινέττα. Στη συνέχεια περιέγραψε πώς ειδοποίησε τον γαμπρό του και βρήκε την κόρη και τον εγγονό του στη θάλασσα, ενώ λίγο μετά κατέληξαν από τα εκτεταμένα εγκαύματά τους.

Η Μαρία Διονυσιώτη στην κατάθεσή της μίλησε για το σημείωμα που άφησε η κόρη της, ευχαριστώντας σύζυγο και γονείς για την ευτυχισμένη ζωή που της χάρισαν. «Χάσαμε τα παιδιά μας μαζί με άλλους 103 ανθρώπους. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι μαρτύρησαν, πόνεσαν, υπέφεραν... Εγώ δεν κάηκα, αλλά έχει καεί η ψυχή μου. Δεν ζω, απλά υπάρχω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου. Η Μαργαρίτα μας ήταν η ζωή μας όλη μετά τον θάνατο του γιου μας. Το σπίτι μου δεν το έφτιαξα, ούτε θέλω να το φτιάξω. Την επιδότηση που δικαιούμαι για το καμένο μου σπίτι να την πάρει ο κ. Ψινάκης...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη κατάθεσή του ο Γεώργιος Μίχας, που στην πυρκαγιά έχασε τον γιο του, Βίκτωρα, 23 ετών, ανέφερε: «Δεν είχα ενημέρωση από κανέναν. Η ώρα είχε περάσει. Δέχτηκα ένα τηλέφωνο από άγνωστο νούμερο. Ηταν μια κυρία και μου είπε ότι είναι φίλη της μητέρας του Βίκτωρα. Λίγη ώρα μετά έμαθα για την απώλεια του παιδιού μου (...) Μετά απ' αυτό το γεγονός η οικογένειά μου διαλύθηκε».

Η Ιωάννα Καρακουκάλη περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε προσπαθώντας να βοηθήσει από το τηλέφωνο την εγκλωβισμένη στη φωτιά μητέρα της, η οποία ήταν μόλις 48 ετών και τελικά δεν τα κατάφερε.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και εγκαυματίες, περιγράφοντας εικόνες χάους και οδύνης, όπως η Δήμητρα Καστορίδα, που ενώ η ίδια και άλλοι προσπαθούσαν να κρατηθούν μαζί μεσοπέλαγα, ένας ηλικιωμένος καρκινοπαθής τούς παρακινούσε να τον αφήσουν για να σωθούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ