Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κοινά ναυτικά γυμνάσια με Ρωσία και Κίνα

Κοινά ναυτικά γυμνάσια - τα δεύτερα από το 2019 - με την επωνυμία «Mosi» θα πραγματοποιήσουν τον Φλεβάρη δυνάμεις της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας και της Κίνας, προχωρώντας σε ένα ακόμη βήμα στρατιωτικής συνεργασίας με φόντο την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και γύρω από την Αφρική.

Τα γυμνάσια των τριών χωρών - που συμμετέχουν από κοινού και στο σχήμα BRICS - θα γίνουν ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, από 17 έως 27 Φεβρουαρίου. Σε ανακοίνωση του νοτιοαφρικανικού στρατού η συμμετοχή του στα γυμνάσια με Ρωσία και Κίνα αναφέρεται ως συμμετοχή σε μία «πολυεθνική ναυτική άσκηση». Οι τρεις χώρες είχαν πραγματοποιήσει παρόμοια γυμνάσια το 2019 ανοικτά του Κέιπ Τάουν.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω γυμνάσια ανακοινώθηκαν σε μία περίοδο κατά την οποία αναμένεται να επισκεφθούν τη Νότια Αφρική η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Πάντορ, μιλώντας χτες στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ», χαρακτήρισε «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν (με νομοσχέδιο του Δημοκρατικού βουλευτή Γκρ. Μικς) κυρώσεις σε αφρικανικές κυβερνήσεις και αξιωματούχους επειδή συνεργάζονται με τη Ρωσία.

Η Νότια Αφρική είχε επιλέξει την «αποχή» στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ για δυτικά ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ - παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ - δεν συμμετέχει στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ