Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Μαχητική απάντηση των εργαζομένων στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές

ΠΑΡΙΣΙ

Copyright 2023 The Associated

ΠΑΡΙΣΙ
Μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν χτες σε ολόκληρη τη Γαλλία, σε μεγάλες και μικρές πόλεις, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που παρέλυσε κλάδους και χώρους δουλειάς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με τους απεργούς να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Συνδικάτα αναφέρουν ότι στις διαδηλώσεις συμμετείχαν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι και πολλοί περισσότεροι απέργησαν, ενώ ακόμα και κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο διαδηλωτές σε όλη τη χώρα.

Εργατοϋπάλληλοι από τις Μεταφορές, τη Χημική Βιομηχανία, την Ενέργεια, την Εκπαίδευση, το Εμπόριο και πολλούς άλλους κλάδους βγήκαν μαζικά στους δρόμους του Παρισιού, της Μασσαλίας, της Λιόν, της Ρουέν και πολλών ακόμα πόλεων όλης της χώρας, καταγγέλλοντας ότι η προωθούμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που τώρα μεθοδεύεται και μέσα από την επιμήκυνση των γενικών ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης (από τα 62 στα 64), θα επιβαρύνει πολλαπλά την εργατική - λαϊκή οικογένεια, η οποία ήδη μαστίζεται από τα απανωτά κύματα ακρίβειας, τους πενιχρούς μισθούς και τις συντάξεις, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Τις αγωνιστικές διαθέσεις αποτυπώνουν και οι αποφάσεις που ήδη λαμβάνονται για περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων: Στον κλάδο των διυλιστηρίων υπάρχει απόφαση για νέα 48ωρη απεργία, στις 26 και 27 Γενάρη, αλλά και νέα 72ωρη απεργία στις 6, 7 και 8 Φλεβάρη. Στη χτεσινή απεργία, ο κλάδος έδωσε δυναμικό «παρών» σε μεγάλους ομίλους, όπως η «Total Energies», όπου η συμμετοχή εκτιμάται ότι άγγιξε το 100%.

ΜΑΣΣΑΛΙΑ
ΜΑΣΣΑΛΙΑ
Απεργοί και διαδηλωτές με τα πανό και τα συνθήματά τους έθεσαν στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων:

«Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης», έγραφε το μεγάλο πανό που κρατούσαν οι απεργοί στην κεφαλή της πορείας στην Τουρ. «Θα πρέπει να ετοιμάσω από τώρα το "πι" μου αν περάσει η μεταρρύθμιση», σχολίαζε η 53χρονη Ιζαμπέλ, εξηγώντας ότι η δουλειά της είναι πολύ βαριά και δεν μπορεί να συνεχίσει να την κάνει για άλλα δύο χρόνια μετά τα 62 της.

Ξεχώρισε μεταξύ άλλων η απεργιακή συμμετοχή των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα ΜΜΕ, όπου π.χ. ο ραδιοφωνικός σταθμός «France Inter» χτες έπαιζε μόνο μουσική.

Την ανάγκη ολόπλευρης ενίσχυσης των αγώνων ανέδειξαν και τα συνθήματα με τα οποία διαδηλωτές «στόλιζαν» τα συγκροτημένα τους μπλοκ, όπως στο βιομηχανικό λιμάνι της Μασσαλίας:

«Την κοινωνική καταπίεση δεν την διαπραγματευόμαστε, την αντιπαλεύουμε», τόνιζε ένα από αυτά. «Αγώνας - ενότητα - οργάνωση» σημείωνε ένα άλλο.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τίποτα: Ούτε την εργασία, ούτε τους μισθούς, ούτε την κοινωνική προστασία, ούτε τις δημόσιες υπηρεσίες», υπογράμμιζε πανό απεργών από τους σιδηροδρόμους. «Ούτε επισφαλείς, ούτε ετοιμοθάνατοι. ΟΧΙ στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και την επιδότηση της ανεργίας», τόνιζαν εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, καταγγέλλοντας τα σχέδια μεγαλύτερης επίθεσης εναντίον συνταξιούχων και ανέργων.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της χώρας, Εμ. Μακρόν, αποτυπώνοντας την αποφασιστικότητά του να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων επέμεινε και χθες να χαρακτηρίζει τη νέα μεταρρύθμιση «δίκαιη και υπεύθυνη», επανέλαβε δε ότι «πρέπει να προχωρήσει».

ΠΑΜΕ: Η νίκη των εργαζομένων της Γαλλίας νίκη όλων των εργατών!

Τη μεγάλη επιτυχία της απεργίας στη Γαλλία χαιρέτισε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας ξανά την αλληλεγγύη του.

Ενημερώνοντας από νωρίς χθες τους εργαζόμενους της χώρας μας για τη «συγκλονιστική συμμετοχή» στην απεργία στη Γαλλία, πριν ξεκινήσει η μαζικότατη διαδήλωση στο Παρίσι το ΠΑΜΕ τόνιζε:

«Εκατοντάδες χιλιάδες εργατών έχουν από το πρωί πλημμυρίσει δεκάδες πόλεις της περιφέρειας, με συμμετοχή που φαίνεται να ξεπερνά ακόμη και τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2019. Απ' άκρη σ' άκρη της Γαλλίας τα αγωνιστικά συνδικάτα και η εργατική τάξη απαντούν μαχητικά στα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στη Μασσαλία η συγκέντρωση ήταν τόσο μεγάλη που τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών ξεκίνησαν 2 ώρες μετά την κεφαλή. Στη Λιόν και στην Γκρενόμπλ, στη Ρουέν και στη Νίκαια κάνουν λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της Γαλλίας! Η νίκη τους θα είναι νίκη όλων των εργατών!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ