Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό η χρηματοδότηση των δομών Ισότητας των Φύλων

Συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων «Δώρα Κατσιβαρδάκου» και με το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων του Δικτύου Δομών της ΓΓ Ισότητας των Φύλων

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τις βουλευτές του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη και Μαρία Κομνηνάκα και από την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας, συναντήθηκε στις 17/1 με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΓΓ Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) «Δώρα Κατσιβαρδάκου» και του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΦ. Τα σωματεία εκπροσώπησαν η Βάσια Μπάκου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΦ, ο Κώστας Καυκάς, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων «Δώρα Κατσιβαρδάκου», ο Γιώργος Κουμπούρας, Γραμματέας του Συλλόγου, και η Βίκυ Σαΐνη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων μετέφεραν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη μεταφορά της ΓΓΙΦ στο υπουργείο Εργασίας και τη μετονομασία της, την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών της και την υποβάθμιση του ερευνητικού έργου που επιτελούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα στάθηκαν στην κατάσταση των δομών της ΓΓΙΦ και πιο συγκεκριμένα των συμβουλευτικών κέντρων, των ξενώνων για τις κακοποιημένες γυναίκες και της γραμμής SOS, στις οποίες δομές η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με ετήσιες συμβάσεις. Η χρηματοδότηση των δομών από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που έχουν ημερομηνία λήξης, δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους των δομών και εκρηκτικά προβλήματα στην αντίστοιχη νομική - συμβουλευτική στήριξη των γυναικών που απευθύνονται σε αυτές.

Το ΚΚΕ επεσήμανε τη στήριξή του στο αίτημα των εργαζομένων για ένταξη της χρηματοδότησης των δομών στον κρατικό προϋπολογισμό, με γενναία αύξηση των κονδυλίων, καθώς επίσης για μονιμοποίηση των εργαζομένων και προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Παράλληλα ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες της στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, σε βάρος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των γυναικών, στην εργασία, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να αντιπαλέψει την πολύμορφη βία.

Το «ευρωπαϊκό άρωμα» στις περιβόητες πολιτικές για την «ισότητα των φύλων» αποδείχθηκε ότι δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά μέρος του προβλήματος. Τονίστηκε ότι είναι προκλητικό οι εργαζόμενες στις υπηρεσίες για την ισότητα των φύλων να στερούνται τις αναγκαίες άδειες για τη φροντίδα των παιδιών, λόγω της υποστελέχωσης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Επισημάνθηκε ότι είναι απαράδεκτο ακόμα και τα αναγκαία μέτρα και οι υποδομές για την πρόληψη και προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία να υπολογίζονται με τη λογική του «κόστους» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, με βάση τις «αντοχές της οικονομίας», τη στιγμή που ολοένα και περισσότερο το κράτος αναθέτει αυτόν τον ευαίσθητο τομέα σε ΜΚΟ. Το ΚΚΕ, που δεκαετίες τώρα αγωνίζεται για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις πολύμορφες παρεμβάσεις του εντός και εκτός Βουλής, τόσο για τους εργαζόμενους στις δομές όσο και για την ολόπλευρη (νομική, συμβουλευτική, οικονομική κ.ά.) προστασία των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ