Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση η «αναβάθμιση της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Ευρωκοινοβουλίου

Εν μέσω των αποκαλύψεων για τον βούρκο συμφερόντων που υπηρετεί

Στη συζήτηση σχετικά με τα «ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος σημείωσε τα εξής:

«Τα υποτιθέμενα μέτρα "κάθαρσης", "διαφάνειας" που ισχυριζόταν ότι θα πάρει η ΕΕ μετά το "Qatargate", βούλιαξαν στον βούρκο των συμφερόντων των μονοπωλίων που υπηρετεί.

Η ομολογία των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο ότι είχαν καταρτίσει έως και τιμοκατάλογο για ψηφίσματα και τροπολογίες "υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ΕΕ", επιβεβαιώνει αυτό που το ΚΚΕ κατήγγειλε σε ανύποπτο χρόνο περί "βιομηχανίας ψηφισμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Συνιστά μάλιστα απύθμενη πρόκληση η έκθεση να προτείνει την αναβάθμιση της σχετικής υποεπιτροπής DROI που αποτέλεσε το επίκεντρο του σκανδάλου.

Πάει πολύ η ΕΕ, ένας από τους κύριους ενόχους της βαρβαρότητας και της καταπίεσης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, να επιδιώκει να εμφανιστεί κιόλας σαν "θεματοφύλακας" των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η ΕΕ εργαλειοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σαν όχημα παρέμβασης όπου Γης για την εξασφάλιση των συμφερόντων των ομίλων της.

Οι λαοί να απορρίψουν τους αυτόκλητους σωτήρες σκοπιμότητας, με την πάλη τους να επιβάλουν το δίκιο και τα συμφέροντά τους ενάντια στους εκμεταλλευτές τους και το σάπιο σύστημά τους».

Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Στο μεταξύ προφυλακισμένη παραμένει η Εύα Καϊλή, καθώς κατά τη δεύτερη ακρόασή της χτες δεν έπεισε τις αρχές του Βελγίου για τη μη εμπλοκή της στο «Qatargate». Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από τους δικηγόρους της για «μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης», ενώ άφησαν υπόνοιες για πολιτικές σκοπιμότητες που υποβάλλουν την παράταση της προφυλάκισής της.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία την τροποποίηση των άρθρων 7 και 9 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορούν τις ασυλίες των ευρωβουλευτών, ανοίγοντας τον δρόμο και για την ενεργοποίηση της περιβόητης «Ευρωεισαγγελίας» στην υπόθεση.

Ενεργοποίησαν έτσι και έναν αντιδραστικό θεσμό που θεσμοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια - στην Ελλάδα τον «ενσωμάτωσαν» διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - και ο οποίος συστάθηκε με αφορμή τις οικονομικές απάτες και έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών, καταδίωξης, άσκησης ποινικής δίωξης, σε μια σειρά τομείς και της λεγόμενης «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», που αποτελεί πάτημα για κατάπνιξη των λαϊκών ελευθεριών και την αξιοποίησή του ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Στο μεταξύ, με ομόφωνη απόφασή της η Ομάδα Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε εκτός των γραμμών της τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο «Qatargate». Είχε προηγηθεί η εθελοντική αποχώρηση απ' την ομάδα του Αντρέα Κοτσολίνο.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ενοχοποιητική κατάθεση του Αντόνιο Παντσέρι, που άρχισε να «κελαηδάει» μετά τη συμφωνία με τις βελγικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκότερη μεταχείριση για τον εαυτό του. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής κατηγορήθηκε απ' τον Παντσέρι ότι έλαβε συνολικά μεταξύ 120.000 και 140.000 ευρώ προκειμένου να μιλήσει θετικά για το Κατάρ.

Την περασμένη βδομάδα ο Ταραμπέλα υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Κατάρ και σε άλλες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, γνωστής ως DARP.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι η Ιταλίδα φοροτεχνικός του Αντόνιο Παντσέρι συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στο Μιλάνο, μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι Βέλγοι εισαγγελείς για τις κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διαφθοράς και εγκληματικής δράσης, ενώ τις επόμενες μέρες η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα των βελγικών αρχών για έκδοσή της στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ