Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προαναγγελία «σημαντικών αποφάσεων» για την αποστολή νέων ΝΑΤΟικών όπλων

Εντείνονται παζάρια και αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της «Ομάδας Επαφής», ενώ η Μόσχα απειλεί ότι μια ήττα της μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο

Η παράδοση ΝΑΤΟικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο βρίσκεται σε αυτήν τη φάση στο επίκεντρο των αποφάσεων και των παζαριών των χωρών της λυκοσυμμαχίας
Η παράδοση ΝΑΤΟικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο βρίσκεται σε αυτήν τη φάση στο επίκεντρο των αποφάσεων και των παζαριών των χωρών της λυκοσυμμαχίας
Με δεδομένη τη συνεχή πορεία αύξησης των στρατιωτικών εξοπλισμών που στέλνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, με όλο και πιο σύγχρονα και βαρέα όπλα, τα εντεινόμενα παζάρια των τελευταίων ημερών γύρω από την αποστολή σύγχρονων δυτικού τύπου αρμάτων μάχης στο Κίεβο αποτυπώνουν ταυτόχρονα τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, συνολικότερα τον σφοδρό γεωπολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ.

Σε μια κρίσιμη φάση για τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, η ουκρανική ηγεσία πιέζει για βαριά άρματα μάχης, πυραυλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς και άλλο προηγμένο δυτικό εξοπλισμό, γιατί «δεν υπάρχει χρόνος», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν στο ανατολικό και στο νότιο μέτωπο, ενώ εικάζεται ότι προετοιμάζουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση το επόμενο διάστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο έχει συμφέρον οι εξοπλισμοί που στέλνονται στην Ουκρανία να είναι προηγμένοι και να συμβάλουν αποφασιστικά σε νίκες του ουκρανικού στρατού, ώστε οι όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για «τερματισμό του πολέμου» να γίνουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το Κίεβο.

Μια σειρά κράτη «σύμμαχοι» ή «εταίροι» του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν χθες και προχθές νέα στρατιωτικά πακέτα, ενώ ανακοινώσεις αναμένονται και σήμερα, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της «Ομάδας Επαφής» για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει από την Ελλάδα ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερες επικίνδυνες δεσμεύσεις για την αποστολή όπλων και τη βαθύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση. Ηδη, μαζί με τόνους πυρομαχικών, έχουν σταλεί 14 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και υπάρχει δέσμευση για αποστολή άλλων 26.

Οι ΗΠΑ «δεν είναι έτοιμες» αλλά πιέζουν τη Γερμανία

Ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον προς το παρόν δεν είναι έτοιμη να προμηθεύσει τα αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams» στο Κίεβο.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε εκεί», δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα στρατηγικής, Κόλιν Καλ, συμπληρώνοντας ότι «το "Abrams" είναι οπλικό σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο, ακριβό, απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο».

«Δεν είναι και το ευκολότερο σύστημα ως προς τη συντήρηση», πρόσθεσε, και το Πεντάγωνο έχει αποφύγει μέχρι τώρα να στείλει στους Ουκρανούς οπλισμό που «δεν θα μπορούν να επισκευάσουν, να συντηρήσουν και να τον έχουν μακροπρόθεσμα, διότι αυτό δεν θα ωφελούσε». Ωστόσο δεν απέκλεισε παραδόσεις «Abrams» στο μέλλον.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν «θα ασκήσει πίεση στους Γερμανούς για το θέμα» της παράδοσης των γερμανικών αρμάτων μάχης «Leopard», δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενόψει της χθεσινής συνάντησής του με τον νέο υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, στο Βερολίνο.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «λογικό» να δοθούν στην Ουκρανία «Leopard», καθώς πολλές χώρες - Πολωνία, Λιθουανία, Φινλανδία, Καναδάς - ήδη τα διαθέτουν και δηλώνουν πρόθυμες να τα στείλουν άμεσα στο Κίεβο, αλλά χρειάζονται άδεια από τη Γερμανία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών υπολογίζει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν συνολικά τουλάχιστον 2.000 άρματα μάχης τύπου «Leopard», που θεωρούνται από τα πιο ισχυρά παγκοσμίως.

Η Γερμανία θα στείλει «Leopard» εφόσον οι ΗΠΑ στείλουν «Abrams»

Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στους συμμάχους της να παραδώσουν άρματα γερμανικής κατασκευής «Leopard» στην Ουκρανία, ούτε θα στείλει τα δικά της, εκτός κι αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να στείλουν δικά τους «Abrams», γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς έχει εκφράσει την προθυμία του να παραδώσει άρματα τύπου «Leopard» στην Ουκρανία υπό προϋποθέσεις, αναφέρει η «Deutsche Welle» - πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με την προθυμία των ΗΠΑ να παραδώσουν «Abrams». Ο καγκελάριος το ξεκαθάρισε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τρίτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Προχθές, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Σολτς επεσήμανε ότι η Γερμανία δεν θα προχωρήσει μόνη της στην παράδοση αρμάτων μάχης. Οπως και με τη δέσμευση για τα οχήματα μάχης πεζικού «Marder» (αλλά και για το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας «Patriot»), απαιτεί συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα υποστηριχθεί στρατιωτικά για όσο χρειαστεί, «αλλά πρέπει πάντα να προσέχουμε ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας να μη μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».

Αναζητώντας τέτοιες επικίνδυνες «ισορροπίες» για την αποφυγή μιας γενικευμένης σύγκρουσης στην Ευρώπη ή ακόμα και ενός πυρηνικού πολέμου, ενώ παράλληλα στόχος είναι η Ρωσία να αποδυναμωθεί στρατιωτικά και οικονομικά όσο περισσότερο γίνεται, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία εγκυμονεί σοβαρούς, απρόβλεπτους κινδύνους ευρύτερα για τους λαούς της περιοχής.

Βερολίνο: Αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις

Στο μεταξύ, χθες στη γερμανική Βουλή εντάθηκαν οι συζητήσεις για την ανάγκη η Γερμανία να στείλει «Leopard», τόσο από την αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) όσο και από τους Πράσινους και Φιλελεύθερους (FDP), που συγκυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Συζητήθηκε πρόταση της CDU/CSU που καλεί την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού να ανοίξει το δρόμο για την παράδοση «Leopard 1» και «2» στην Ουκρανία. Απαιτεί άδειες εξαγωγής για το «Leopard 1» από βιομηχανικά αποθέματα, εγκρίσεις σε τρίτες χώρες να παραδώσουν τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης, καθώς και την προετοιμασία της παράδοσης «Leopard 2» από τη Γερμανία, ενδεχομένως και από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τώρα είναι η ώρα να παράσχουμε αποτελεσματική υποστήριξη στην Ουκρανία», ενόψει προετοιμασιών για μια νέα ρωσική επίθεση, τόνισε η αντιπολιτευόμενη CDU, ενώ το συγκυβερνών FDP επεσήμανε τον κίνδυνο η άρνηση της Γερμανίας να «διασπάσει την Ευρώπη».

Την ίδια ώρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η έγκριση από τη Γερμανία (για την παράδοση γερμανικών «Leopard» από τη Βαρσοβία στο Κίεβο) «είναι δευτερεύον ζήτημα», ενώ προειδοποίησε πως «είτε θα πάρουμε σύντομα αυτήν την έγκριση, είτε θα κάνουμε μόνοι μας αυτό που πρέπει».

Η Πολωνία έχει αποφασίσει να διαθέσει 14 άρματα μάχης «Leopard 2» για την Ουκρανία και πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός «διεθνούς συνασπισμού» για αυτόν τον σκοπό.

Στο μεταξύ διαφάνηκε μετακίνηση στη θέση των Σοσιαλδημοκρατών, με τον Ντ. Νίταν, κορυφαίο στέλεχός τους, να δηλώνει ότι «η Ουκρανία πρέπει να απωθήσει τη ρωσική επίθεση από τα κατεχόμενα εδάφη» και «γι' αυτό θα χρειαστεί επίσης περισσότερα κύρια άρματα μάχης». Ο ίδιος προανήγγειλε «ουσιαστικές αποφάσεις» στη συνάντηση στο Ραμστάιν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Handelsblatt», οι γερμανικές αμυντικές βιομηχανίες ενδέχεται να στείλουν στην Ουκρανία τουλάχιστον 100 άρματα «Leopard 2» και τροποποιημένα βρετανικά «Challenger 1» τα οποία προορίζονταν για την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Με κλιμάκωση της σύγκρουσης «σε νέο επίπεδο» απειλεί η Μόσχα

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι επέκρινε τη λογική της Γερμανίας «θα παραδώσω άρματα μάχης αν το κάνει και κάποιος άλλος», μιλώντας χθες για δεύτερη φορά στο Νταβός.

Ιδιαίτερα όμως τόνισε την αποφασιστικότητα του Κιέβου να συνεχιστεί η σύγκρουση μέχρι «να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας», συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, θέση που επισήμως επαναλαμβάνουν και οι εκπρόσωποι της Δύσης αλλά στην πράξη δεν φαίνεται να υποστηρίζεται θερμά.

«Η Κριμαία είναι η γη μας, το έδαφός μας, η θάλασσά μας και τα βουνά μας. Δώστε μας τα όπλα σας και θα πάρουμε τα εδάφη μας πίσω», τόνισε ο Ζελένσκι για τη χερσόνησο, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Ουκρανικά χτυπήματα στην Κριμαία θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνα», ανέφερε το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας δημοσίευμα των «New York Times» σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν το Κίεβο να χτυπήσει τη Χερσόνησο της Κριμαίας. «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε κλιμάκωση της σύγκρουσης σε ένα νέο επίπεδο, κάτι που δεν θα είναι καλός οιωνός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι όσο πιο γρήγορα η Ουκρανία αποδεχθεί τα αιτήματα της Ρωσίας τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσε να τερματιστεί η σύγκρουση, καθώς επίσης ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Επιπλέον ο Ντμ. Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, απείλησε για άλλη μια φορά με «πυρηνική σύγκρουση», λέγοντας πως «η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο». «Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες διακυβεύεται η μοίρα τους», επεσήμανε. Ο Μεντβέντεφ κάλεσε το ΝΑΤΟ και τους επικεφαλής Αμυνας περίπου 50 χωρών που συναντιούνται σήμερα στο Ραμστάιν «να σκεφτούν τους κινδύνους της πολιτικής τους».

Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις Μεντβέντεφ δεν κλιμακώνουν τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο, ωστόσο είναι σε πλήρη συμφωνία με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο επιτρέπει πυρηνικό χτύπημα ύστερα από «επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία με συμβατικά όπλα, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Στο μεταξύ ο Ζελένσκι έστειλε επιστολή στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, με την οποία τον καλεί σε «διάλογο», δήλωσε η σύζυγος του Ουκρανού Προέδρου, Ολένα Ζελένσκα, η οποία και παρέδωσε την επιστολή στην κινεζική αντιπροσωπεία στο Φόρουμ του Νταβός. «Είναι μια χειρονομία και μια πρόσκληση για διάλογο», δήλωσε η Ζελένσκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ελβετία, για να προσθέσει ότι ο σύζυγός της «ελπίζει ειλικρινά πως θα υπάρξει ανταπόκριση σε αυτήν την πρόσκληση».

Νέα πακέτα ανακοίνωσαν ΗΠΑ, Σουηδία, Δανία και Βρετανία

Περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα «Stryker» σχεδιάζει να στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν με το επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους περίπου 2,5 δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στο Ραμστάιν.

Περαιτέρω, η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία άλλους 600 πυραύλους «Brimstone», οι οποίοι θα είναι «απίστευτα σημαντικοί στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να κυριαρχήσει στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με μια σειρά ομολόγους του στη στρατιωτική βάση Τάπα στην Εσθονία. «Αν ο Πρόεδρος Πούτιν ποντάρει στο ότι θα βαρεθούμε φέτος, κάνει λάθος. Θα σχεδιάσουμε και για φέτος και για του χρόνου και για το μεθεπόμενο έτος και για μετά», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 419 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα περιλάβει 50 τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα οχήματα μάχης πεζικού «Type 90», συστήματα πυροβολικού «Archer» και αντιαρματικά όπλα NLAW.

Η Δανία αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία το σύνολο των 19 οβιδοβόλων μεγάλου βεληνεκούς «Caesar», γαλλικής κατασκευής, εκ των οποίων ορισμένα δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.

Χθες επισκέφτηκε το Κίεβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, για συνομιλίες σχετικά με τις «μεταρρυθμίσεις» της Ουκρανίας που απαιτούνται για μελλοντική ένταξη στην ΕΕ, αλλά και για τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας. Σε μια σημαντική γεωπολιτική κίνηση, η ΕΕ καταχώρησε την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες το περασμένο καλοκαίρι, παρότι επισημαίνεται ότι θα απαιτούνταν ενδεχομένως δεκαετίες για μια τέτοια εξέλιξη.

Στο μεταξύ και η Μολδαβία ζητά από το ΝΑΤΟ συστήματα εναέριας επιτήρησης και άμυνας, δήλωσε η φιλοδυτική Πρόεδρος Μ. Σαντού, αν και «κατανοούμε ότι η Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να τα λάβει».

Σάντσεθ: Διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση Γερμανίας - Γαλλίας

Σε διαπραγματεύσεις με τον Βλ. Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία κάλεσε προχθές ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, μιλώντας στο CNN στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε επαφή με τον Πούτιν», είπε ο Σάντσεθ και μάλιστα τάχθηκε «σθεναρά υπέρ της ιδέας οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να αναλάβουν πρωτοβουλία», ακόμα και με «αναβίωση» του λεγόμενου «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), στο πλαίσιο του οποίου διεξάγονταν διαπραγματεύσεις από το 2015 μέχρι και τη ρωσική εισβολή.

Τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ θα υποστήριζαν το Παρίσι και το Βερολίνο εάν αναλάμβαναν τέτοια πρωτοβουλία, υποστήριξε ο Σάντσεθ.

Νωρίτερα ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χ. Μ. Αλβάρες είχε εκφράσει επιφυλάξεις για παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης «Leopard 2» από τη χώρα του, χωρίς βέβαια να αποκλείσει να σταλούν τέτοια όπλα αργότερα. Η Ισπανία θα προτιμούσε οι σύμμαχοι να αποφασίσουν «μαζί και ενωμένοι», συμπλήρωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ