Σάββατο 4 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 5 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Κλιμακώνεται ο αγώνας με νέες απεργίες στις 7 και 11 Φλεβάρη

Εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους την περασμένη Τρίτη

Λιμενεργάτες απεργοί διαδηλώνουν στη Χάβρη
Λιμενεργάτες απεργοί διαδηλώνουν στη Χάβρη
Σχεδόν 3 εκατομμύρια διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους μεγάλων και μικρών πόλεων της Γαλλίας την περασμένη Τρίτη, στις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ενάντια στις αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Οι νέες απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 240 πόλεις όλης της χώρας και εκτιμάται ότι ήταν οι μαζικότερες της τελευταίας 20ετίας. Οι συμμετέχοντες στο Παρίσι υπολογίζονται σε πάνω από 500.000, στη Μασσαλία πάνω από 200.000, στη Λιλ πάνω από 70.000 κ.ο.κ. Γενικά οι οργανωτές υπολογίζουν ότι η συμμετοχή ξεπέρασε κατά 20% τις ήδη μαζικές κινητοποιήσεις της 19ης Γενάρη.

Στο κέντρο του Παρισιού η προσέλευση των διαδηλωτών ήταν τέτοια που η προγραμματισμένη απεργιακή συγκέντρωση άρχισε με 3 ώρες καθυστέρηση, αφού για ώρες κατέφταναν από παντού μαζικά μπλόκα από διάφορους παραγωγικούς κλάδους.

Εργατικά κέντρα όπως η Χάβρη (βιομηχανικό λιμάνι που βρέχει ο Ατλαντικός) αλλά και η Σεν Ναζέρ (νοτιότερα, στις εκβολές του ποταμού Λίγηρα, γνωστή για τα ναυπηγεία της) γέμισαν εργατόκοσμο, που διατράνωσε ότι αρνείται να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ξεχωριστή αξία έχει η μεγάλη επιτυχία της απεργίας (μέχρι και κατά 70% - 80%) σε χώρους στρατηγικής σημασίας, όπως διυλιστήρια, ναυπηγεία, λιμάνια κ.α.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι
Θυμίζουμε ότι με τα νέα μέτρα, τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν από τα 62 έτη σήμερα στα 64 (με προϋπόθεση για τουλάχιστον 43 χρόνια δουλειάς), προσθέτοντας νέες δυσκολίες στο ίδιο το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, με δεδομένες τις τεράστιες διαστάσεις που έχουν πάρει οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η υποαπασχόληση, η ανεργία των νέων κ.ο.κ., απομακρύνοντας για όλο και περισσότερους εργαζόμενους την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις αποτυπώνονται και σε αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα που ήδη έλαβαν μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στις 7 και 11 Φλεβάρη οι εργατικές Συνομοσπονδίες καλούν σε νέες μέρες πανεθνικής δράσης. Ηδη οι κλαδικές Ομοσπονδίες εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, στους Σιδηροδρόμους, στα Ορυχεία και την Ενέργεια, στα Λιμάνια και τις Αποβάθρες, καλούν σε νέες 24ωρες πανεθνικές απεργίες αυτές τις δύο μέρες, έχοντας καταρτίσει και ευρύτερο αγωνιστικό πρόγραμμα κατά κλάδο. Συγκεκριμένα, οι Ομοσπονδίες των λιμενεργατών και της Ενέργειας καλούν σε απεργίες από τις 6 Φλεβάρη, ενώ σε Χημική Βιομηχανία και Σιδηροδρόμους προγραμματίζεται 48ωρη απεργία στις 7 και 8 Φλεβάρη.

Σημαντική είναι και η αγωνιστική συμμετοχή της νεολαίας: Μαθητές Λυκείων προχώρησαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων και με καταλήψεις σχολείων, από την παραμονή ακόμα της μεγάλης απεργίας. Ενώ διαδηλώνοντας στους δρόμους πολλών πόλεων, στις 31 Γενάρη και στο πλευρό των απεργών, ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο στρέφεται πρώτα απ' όλα απέναντι στις νέες γενιές των εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν ένα εργασιακό περιβάλλον ολοένα και πιο δυσβάσταχτο.

Ενδεικτικές είναι οι καταγγελίες από μια σειρά κλάδους επιστημόνων (ψυχολόγους κ.ά.), που τονίζουν ότι με τα χαρακτηριστικά που αποκτούν οι σχέσεις εργασίας σε όλο και περισσότερους κλάδους, κάθε επιμήκυνση του εργάσιμου βίου μεγαλώνει την εξάντληση, σωματική και ψυχική, εκατομμυρίων εργαζομένων.

Ανακοίνωση του Εθνικού Συνδικάτου Ψυχολόγων παρέθετε αναλυτικά την έκθεση όλο και περισσότερων ειδικοτήτων σε εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα ψυχολογικά προβλήματα αποτελούν πλέον τη 2η αιτία για αναρρωτικές άδειες, για το 20% από αυτές, έναντι 11% που ήταν το 2016» και σχολιάζοντας: «Ο πληθυσμός της χώρας δεν έγινε πιο "τρελός", εξαντλείται αναζητώντας μόνος του τα μέσα για να αντεπεξέλθει ...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ