Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκφράζει την αντίθεσή του απέναντι στο νομοσχέδιο για τα πέντε μεγάλα μουσεία
  • Συνεχίζεται η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
  • Παρεμβάσεις και εξορμήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο

Από την εξόρμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Από την εξόρμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπ. Πολιτισμού για τα πέντε μουσεία της χώρας που αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ανοίγοντας τον δρόμο στην επιχειρηματική τους δράση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εξέφρασε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο οποίος δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και στηρίζει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Υπογράμμισε ότι οι έννοιες «αυτοτέλεια, αυτονομία και αυτοχρηματοδότηση» σημαίνουν ότι μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και τα μουσεία ωθούνται να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να βρουν πόρους, αναπτύσσοντας διάφορες δραστηριότητες. Η επιδίωξη αυτή τα οδηγεί σε ένα διαρκές κυνήγι χορηγιών, από διάφορα ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρηματικούς ομίλους, επιφέροντας με αυτόν τον τρόπο την εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας με κριτήριο το κέρδος. Αλλωστε, αυτή η πολιτική εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπου τα μουσεία παραδίδονται στο έλεος των κάθε είδους χορηγών και επιχειρηματικών ομίλων, που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξή τους, με το αζημίωτο φυσικά. Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε σχετικό κείμενο της Κομισιόν, από το 2014 ακόμα, που προτάσσει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών και της «κοινωνίας των πολιτών» ως το καλύτερο μοντέλο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με δεδομένη τη μείωση των δημόσιων προϋπολογισμών.

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ηράκλειο Κρήτης
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ηράκλειο Κρήτης
Ο Γ. Δελής, εξηγώντας τι σημαίνει πρακτικά η λειτουργία ενός μουσείου ως ΝΠΔΔ, έφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο για να μη χάσει τα έσοδά του για μία μέρα, δεν εφαρμόζει τη ρύθμιση για δωρεάν είσοδο την πρώτη Κυριακή κάθε χειμερινού μήνα και αντί για δέκα που ισχύει στα άλλα μουσεία, την εφαρμόζει μόνο 4 Κυριακές τον χρόνο.

Προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μουσεία πολλών ταχυτήτων, με τα περιφερειακά μουσεία να υποβαθμίζονται περαιτέρω και να φυτοζωούν με τα ψίχουλα της κρατικής επιχορήγησης, ενώ αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και στους εργαζόμενους, που έτσι κι αλλιώς είναι θύματα της πολιτικής υποστελέχωσης, με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, απληρωσιά, συμβάσεις ομηρίας, ελλείψεις μέσων και προβλήματα στις μετακινήσεις.

Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι το μέτρο δεν θα μείνει μόνο στα πέντε συγκεκριμένα μουσεία, με βάση παλαιότερες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού που έκανε λόγο για «πολιτικές για ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών με μείζονα αρχαιολογικά σημεία, όπως Βεργίνα κ.λπ.», ενώ υπενθύμισε πως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μελετούσε ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση δηλώσεις του πρώτου υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησής του, του Ν. Ξυδάκη.

Αλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι αντιμετωπίζουν την πολιτιστική κληρονομιά με όρους αγοράς, ως βιτρίνα που προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία και όχι ως μέσο για την πνευματική ανάπτυξη του λαού συνολικά.

Παρεμβάσεις και εξορμήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο

Παρεμβάσεις και εξορμήσεις σε μουσεία της χώρας έγιναν τις προηγούμενες μέρες για την ενημέρωση εργαζομένων και κοινού, αλλά και για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εντείνει τη λειτουργία μεγάλων μουσείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και υποτάσσει την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο στα ιδεολογικά αλλά και στα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είτε του τουρισμού είτε άλλων οικονομικών κλάδων, όπως είναι η ψηφιακή οικονομία, η διαφήμιση, η αγορά ακινήτων κ.λπ.

Χαρακτηριστικά, την Κυριακή μαζική εξόρμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε από μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βόρειας Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων και Αρχαιολόγων, οι οποίοι ενημέρωσαν το κοινό για το νομοσχέδιο.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, και ο Θανάσης Τασιούδης, από την ΕΔΟΘ.

Την ίδια μέρα, νέα δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και η Παγκρήτια Ενωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή, και την Γενοβέφα Χουστουλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

  • Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο πλαίσιο της κοινής δράσης με τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές στάσεις εργασίας από τις 12 μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Σήμερα στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Πολιτισμού και την Πέμπτη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ