Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Αγωνιστική «υποδοχή» από σωματεία και φορείς

Τις διεκδικήσεις τους, που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, κόντρα στην πολιτική που καταδικάζει τον λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση και μοιράζει δισ. στους επιχειρηματικούς ομίλους, προβάλλουν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Κοζάνης, σε κάθε σταθμό της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στην περιοχή.

Χτες ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Καστοριά, από όπου ανακοίνωσε κάποια νέα ψίχουλα για τους συνταξιούχους, λέγοντας ότι μέσα στη βδομάδα (πιθανόν και σήμερα) θα γίνουν εξαγγελίες για όσους δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το εργοτάξιο της νέας Σήραγγας Κλεισούρας, που θα ενώνει την Καστοριά με την Πτολεμαΐδα.

Στην Κοζάνη παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων της νέας Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας, που παραμένει χωρίς εστίες. Στη συνέχεια, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας περιέγραψε το όραμα της κυβέρνησής του για τη Δυτική Μακεδονία, που περιλαμβάνει έργα ύψους 4 δισεκατομμυρίων για επενδύσεις, ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακολούθως εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, που παραμένει τραγικά υποστελεχωμένο.

Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν στον πρωθυπουργό οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας άμεσα απάντηση στον εμπαιγμό που επιχειρείται με τα εγκαίνια της νέας πανεπιστημιούπολης. Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Σχεδιασμού Προϊόντων και Μηχανολόγων Μηχανικών.

Είπαν όχι στα «πανεπιστήμια ΑΕ», καταγγέλλοντας πως τα εγκαίνια του νέου κτιρίου δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φοιτητών, τη μετακίνηση οι φοιτητές την πληρώνουν από την τσέπη τους, στέγαση δεν εξασφαλίζεται και πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, πρόσβαση σε δωρεάν σίτιση δεν έχουν όλοι, ενώ δεν έχουν διασφαλιστεί η θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών σχολών, την ώρα που η περιοχή αποτελεί ενεργειακό κέντρο για τη χώρα. Οι φοιτητές απαιτούν γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία, δωρεάν μεταφορές, σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Νέα κινητοποίηση σήμερα από σωματεία και φορείς

Εργατικά Σωματεία και Αγροτικοί Σύλλογοι προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση σήμερα με αφορμή την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5».

Τα Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Οικοδόμων Κοζάνης, Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, των Συνταξιούχων της ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ) κ.ά. καταγγέλλουν ότι ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας στενάζει από την πολιτική της κυβέρνησης, από την πολιτική της απολιγνιτοποίησης και της «πράσινης μετάβασης», που έχει οδηγήσει τον λαό πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, στην εντατικοποίηση της εργασίας και το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο (εργολαβικοί, 8μηνίτες, μπλοκάκια), στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τη μετατροπή δασών και βουνών σε βιομηχανικές ζώνες κ.ά.

«Φέρνει μαζί επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Χρήματα κλεμμένα από τις τσέπες των λαών από τα διάφορα ταμεία, που θα τα μοιράσει σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μαζί με το χρήμα έχει "δώρα" και το φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, τις φοροαπαλλαγές, τις φοροελαφρύνσεις, τη μετατροπή όλης της περιοχής σε ένα επενδυτικό El Dorado. Εχει "δώρο" ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα στα πόδια των επιχειρηματικών ομίλων να εργάζεται για τα κέρδη τους», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

Ενώ ειδικά για τα εγκαίνια του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα 5» σημειώνει ότι «με τις επιδοτήσεις που μοίρασε στους επιχειρηματικούς ομίλους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα σε λίγους μήνες θα μπορούσαν να χτιστούν άλλοι 2-3 ακόμα τέτοιοι σύγχρονοι σταθμοί, που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν φθηνή Ενέργεια με προστασία του περιβάλλοντος».

Τις κυβερνητικές φιέστες καταγγέλλει και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», απαιτώντας πλήρη ανάπτυξη του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - ΕΚΑΒ με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ