Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ασφάλιση βάσει ... γονιδίων!

«

Η επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι σαφές ότι θα θέσει σε νέα βάση και το ρόλο των ασφαλιστικών εταιριών», διακήρυσσε ο υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, απ' το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (26.2.2002) για να τονίσει: «Πιστεύω ότι στις ασφαλιστικές εταιρίες μπορεί να υπάρχει χώρος για ένα συμπληρωματικό ρόλο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς ο συμπληρωματικός αυτός ρόλος, θα διευρύνει τις επιλογές των ασφαλισμένων, πέραν του κλασικού συστήματος της υποχρεωτικής ασφάλισης».

Ενα δείγμα αυτής της νέας βάσης αλλά και της -δήθεν- δυνατότητας επιλογής των ασφαλισμένων έδωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι οργανωτές του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γυναικολογικής Ογκολογίας που θα γίνει στις 28-30 Μαρτίου στην Αθήνα.

***

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που παρουσίασαν είπαν και τούτο: Το 5-10% όσων προσβάλλονται από κάποιας μορφής καρκίνο έχουν κληρονομική προδιάθεση, γεγονός που μπορεί πλέον να εντοπιστεί μέσω των γονιδίων. Ομως, αναρωτήθηκαν, αυτό μπορεί να ανακοινωθεί σ' αυτόν που έχει αυτό το γονίδιο και να έχει εσαεί το σαράκι μπας και προσβληθεί κάποτε στο μέλλον; Δε θα καταρρεύσει έτσι ψυχολογικά; Δε θα διαλυθεί κάποιος μελλοντικός γάμος; Θα αποφασίσει κάποιος να κάνει παιδιά όταν έχει τη μεγάλη πιθανότητα να του κληρονομήσει τα γονίδια;

Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα στα οποία έρχονται να προστεθούν και οι επιλογές των ασφαλιστικών εταιριών που στην Αμερική ζητάνε τέτοιους είδους εξετάσεις, για να ασφαλίσουν κάποιον.

-Και αν έχει κάποιος το γονίδιο τι κάνουν οι εταιρίες; ρώτησαν οι δημοσιογράφοι.

-Τον ασφαλίζουν με αυξημένα ασφάλιστρα, ήταν η απάντηση.

***

Ιδού λοιπόν η διεύρυνση των επιλογών. Ασφάλιση με βάση τα γονίδια και όχι τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου!

Για επίλογο καταθέτουμε τη χτεσινή επισήμανση των γιατρών: Κάθε Ελληνίδα έχει το δικαίωμα να προσκαλείται μια φορά το χρόνο και να κάνει, εντελώς δωρεάν, τις βασικές εξετάσεις (μαστογραφία και τεστ παπ) που θα εντάσσονται σε έναν εθνικό σχεδιασμό προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο.

Μόνο που για να εξασφαλιστεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα...


Γ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ