Σάββατο 18 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 19 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Να παρθούν τώρα μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματος ψήφου

Eurokinissi

Ενα καίριο ζήτημα και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές είναι να διασφαλιστεί το εκλογικό δικαίωμα του λαού. Με ευθύνη του κράτους να υπάρξει φροντίδα για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας, των ηλικιωμένων στη διαδικασία των εκλογών.

Αυτοί που τάχα κόπτονται για τα δικαιώματα της λαϊκής πλειοψηφίας, της ελευθερίας έκφρασης, που προβάλλουν την αστική δημοκρατία ως ιδανικό, να φροντίσουν οι ίδιοι για την προστασία του εκλογικού δικαιώματος του λαού. Να μη σηκώσουν πάλι το βάρος οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συχνά πρέπει να περάσουν πολλά εμπόδια για να μπορέσουν τελικά να ψηφίσουν!

Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι τη χρονιά αυτή, μετά τις βουλευτικές θα ακολουθήσουν οι δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα βάρη στα οποία θα πρέπει να ανταπεξέλθουν όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν.

Για τον λόγο αυτό, το ΚΚΕ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε μια σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή και στη διακομματική επιτροπή για τις εκλογές, απαιτώντας απ' την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένα αναγκαία μέτρα.

Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα μέτρα διευκόλυνσης όσων χρειάζεται να μετακινηθούν για να ψηφίσουν. Αυτό προϋποθέτει δωρεάν εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς (ΚΤΕΛ, τρένο, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά) τις μέρες διεξαγωγής των εκλογών, καθώς και ανοιχτά διόδια τις μέρες εκείνες.

Δεν γίνεται να απαιτείται ή να περιμένει κανείς να βάζει όλα αυτά τα χρήματα από την τσέπη του ο εργαζόμενος λαός, ο οποίος ταυτόχρονα βιώνει τις σκληρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες εργασιακές άδειες για τις έγκαιρες μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Σε κανέναν εργαζόμενο δεν θα πρέπει να απορριφθεί η χορήγηση άδειας, ούτε είναι αποδεκτό η επιθυμία του να πάει να ψηφίσει να έχει δυσμενείς συνέπειες στην εργασία του.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει επίσης για ορισμένες κατηγορίες ψηφοφόρων, όπως οι φαντάροι και όσοι εργάζονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Ειδικότερα, να διασφαλιστεί η ψήφος των φαντάρων σε όλα τα στρατόπεδα, των ναυτεργατών στα καράβια αλλά και των εποχιακά εργαζόμενων (π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό). Ακόμη, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ψήφος των 17χρονων που ψηφίζουν για πρώτη φορά, να ενταχθούν έγκαιρα στους εκλογικούς καταλόγους όλοι όσοι έχουν το δικαίωμα ψήφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ