Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Κλιμακώνουν την καταστολή των κατατρεγμένων με επέκταση του φράχτη

Copyright 2021 The Associated

«Η ένταση της καταστολής και η ανύψωση πελώριων φραχτών δεν αποτρέπουν την αύξηση των ροών ούτε πολύ περισσότερο προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίθετα, η αναζήτηση νέων, πιο επικίνδυνων δρόμων διέλευσης απογειώνει τη δράση των διακινητών και αυξάνει τις απαιτήσεις τους για την "ταρίφα" του ταξιδιού, οδηγεί σε νέες εκατόμβες νεκρών». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, σχετικά με το έργο κατασκευής νέου, αναβάθμιση - επισκευή του υφιστάμενου φράχτη στον Εβρο. Τη σχετική ενημέρωση για την επέκταση κατά 35 χλμ. του φράχτη έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Η κατασκευή του φράχτη γίνεται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους περίπου 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων, με προσαρμογή αντιαναρριχητικής λαμαρίνας στο επάνω μέρος καθώς και κονσερτίνα. Ετσι, όποιος ξεριζωμένος φτάσει στα σύνορα της χώρας μας θα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεταλλικό τείχος και δεν θα μπορεί ούτε να το σκαρφαλώσει... Οπως τόνισε στην Επιτροπή ο Τ. Θεοδωρικάκος, «η κατασκευή του φράχτη, που είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο και μέσο αποτροπής παράνομων μεταναστών, έχει αποφασισθεί από το ΚΥΣΕΑ». Μάλιστα, και ενώ το δράμα των λαών της Τουρκίας και της Συρίας από τους σεισμούς είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός με κυνισμό είχε δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα ότι δεν θα επιτραπεί καμία «μεταναστευτική ροή».

Η βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στη σύμπνοια των αστικών κομμάτων που υπηρετούν τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, με το δολοφονικό ΝΑΤΟ, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οπως και στη σύμπνοια στην κατασκευή του φράχτη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που αναπαράγει την ίδια προκλητική και επικίνδυνη ρητορική για την υβριδική απειλή της παράνομης μετανάστευσης, καλλιεργώντας κάθε είδους ξενοφοβικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. «Συμμετέχετε ενεργά στη συστηματική αποψίλωση της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, με τις απαράδεκτες λίστες των ασφαλών χωρών, την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, τον εγκλωβισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου κ.λπ. Αποδέχεστε με προσήλωση τον ρόλο του χωροφύλακα των ευρωπαϊκών συνόρων και στηρίζετε και οι δύο την ενίσχυση της Frontex στα σύνορα, για επαναπροωθήσεις και fast track απελάσεις», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε πως «η απειλή της Τουρκίας ότι θα γεμίσει την Ευρώπη μετανάστες πατάει πάνω στην εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων από την ίδια την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, που στήνουν hot spot διαλογής και ανοιγοκλείνουν την κάνουλα των ροών ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου».

Κλείνοντας είπε ότι «το ΚΚΕ καταδικάζει σθεναρά αυτήν την πολιτική και την καταγγέλλει αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Παλεύει για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Δεν ανεχόμαστε την κανονικότητα των ναυαγίων, των χιλιάδων νεκρών και αγνοούμενων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας. Και καλούμε τον ελληνικό λαό να μη συμβιβάζεται με αυτήν τη βαρβαρότητα. Ωστόσο επαναλαμβάνουμε τη σταθερή θέση του ΚΚΕ, στην οποία συστηματικά αποφεύγετε να δώσετε συγκεκριμένη απάντηση, να καταργηθεί εδώ και τώρα η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, για να πάψει το Αιγαίο να γίνεται ο υγρός τάφος για τους κατατρεγμένους».

  • Στο μεταξύ, από χτες γίνεται κεκλεισμένων των θυρών στην Αθήνα η 2η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Διαχείριση των Συνόρων, δηλαδή για το πώς θα γίνουν απροσπέλαστα για τους ξεριζωμένους. Συμμετέχουν με φυσική παρουσία υπουργοί και υφυπουργοί των διοργανωτριών χωρών της Διάσκεψης (Ελλάδα, Αυστρία, Λιθουανία, Πολωνία), άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, Ευρωπαίοι επίτροποι και επικεφαλής κατασταλτικών ευρωενωσιακών υπηρεσιών όπως της Frontex και της Europol.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων (2023-07-11 00:00:00.0)
Σταθερά στην καταστολή των ξεριζωμένων (2023-03-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η καταστολή κατά των προσφύγων και μεταναστών (2023-02-14 00:00:00.0)
Προβάλλει την καταστολή σε Εβρο και Αιγαίο (2023-01-24 00:00:00.0)
Ενισχύεται ο φράχτης στον Εβρο (2020-08-25 00:00:00.0)
Τα απάνθρωπα σχέδια για πλωτούς φράχτες στο Αιγαίο πρέπει να απορριφθούν! (2020-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ