Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων

Την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, που ενισχύει την καταστολή και αυστηροποιεί τα κριτήρια για τους κατατρεγμένους - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ανέπτυξε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ στη Βουλή.

Πρόκειται για το παζάρι που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ για τον λεγόμενο μηχανισμό μετεγκαταστάσεων (30.000 κάθε χρόνο) και την «υποχρεωτική αλληλεγγύη», «κοστολογώντας» την ανθρώπινη ζωή των ξεριζωμένων «20.000 ευρώ το κεφάλι», ως αποζημίωση από τις χώρες που δεν αποδέχονται τις μετεγκαταστάσεις. Παράλληλα οι χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, αναλαμβάνουν την ευθύνη «αυστηρής» φύλαξης των «ευρωπαϊκών συνόρων», δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη καταστολή.

Στο φόντο των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, ο υπουργός «παινεύτηκε» ότι την προηγούμενη τετραετία «καταφέραμε έναν άθλο και ελέγξαμε τις ροές της παράτυπης μετανάστευσης», ενώ για το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο επικαλέστηκε τον ανθρωπισμό για τους 104 διασωθέντες, λες και δεν υπάρχουν πάνω από 600, ίσως και περισσότεροι που χάθηκαν, και προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των πνιγμένων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τις δουλεμπορικού τύπου συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές, «που διευκολύνουν τη λελογισμένη και με κανόνες εποχική μετανάστευση για εργασία και ταυτόχρονα πατάσσουν την παράτυπη, αφού προβλέπουν τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό». Επανέφερε δε το θέμα της εφαρμογής της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, του 2016, λέγοντας πως «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις (σ.σ. από την τουρκική πλευρά) μιας πρώτης καλής θέλησης στο ζήτημα της διαχείρισης των όποιων ροών μέσω των νησίδων του ποταμού Εβρου», ενώ δεν παρέλειψε και να περηφανευτεί για τον φράχτη στον Εβρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ