Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στην συντρόφισσα Μαρία Πρωτούλη

RIZOSPASTIS

Με τη σημαία του ΚΚΕ, του Κόμματος που υπηρέτησε ανιδιοτελώς σε όλη της τη ζωή, να τη συντροφεύει στο «φευγιό» της, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν χθες την Μαρία Πρωτούλη, την κομμουνίστρια που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Γεννημένη στις 12/12/1949 στον Πύργο Ηλείας, στο χωριό Αντρώνι, από αγροτική πολυμελή οικογένεια με 6 παιδιά, η συντρόφισσα Μαρία έφυγε το 1968 για να δουλέψει στη Γαλλία. Τον Ιούλη του 1969, αφού είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, γνωρίστηκε με τον σύντροφό της, Παναγιώτη Πρωτούλη, που μόλις είχε επιστρέψει από τον Αη Στράτη. Λίγους μήνες αργότερα, στις 4/1/1970, παντρεύτηκαν και έφτιαξαν την οικογένειά τους.

Αποχαιρετώντας την συντρόφισσα Μαρία, η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει ότι οργανώθηκε στο Κόμμα το 1980, όντας κάτοικος Αγίων Αναργύρων Αττικής, και το υπηρέτησε πιστά, και από στελεχικές θέσεις: «Ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα μέσα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής και τον Σύλλογο Γυναικών, ενώ διετέλεσε υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο που στήριζε το ΚΚΕ, πρωτοστατώντας στον αγώνα για τα δικαιώματα του λαού της περιοχής. Το 1993 μετακόμισε στα Ανω Λιόσια και συνδέθηκε στην ΚΟΒ Ανω Λιοσίων. Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, συνέχισε την πλούσια δραστηριότητά της από όποια χρέωση της ζητήθηκε».

Στην πολιτική τελετή αποχαιρετισμού, στο Νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων, εκ μέρους της ΚΟΒ Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ μίλησε για την συντρόφισσα Μαρία και τη δράση της η Στέλλα Θέου. Για «την έγνοια που είχε για όλους τους συντρόφους», για «το χαμόγελο που είχε πάντα στα χείλη». Για το ότι ακόμα και τις μέρες που για λόγους υγείας δεν είχε φυσική παρουσία στη ζωή και στη δράση της Οργάνωσης, «ζητούσε από τον σύντροφό της να φροντίσει ώστε να καταβάλλεται ανελλιπώς η συνδρομή της και να προμηθεύεται τον "Ριζοσπάστη"». «Της δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα», τόνισε.

Για την ακλόνητη πίστη της αξέχαστης συντρόφισσας Μαρίας «στην ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, στον στόχο της απελευθέρωσης από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα» μίλησε εκ μέρους των ΚΟ Αγίων Αναργύρων η Ελένη Κατροδαύλη. Πίστη η οποία πήγαζε «από πείρα ζωής, από την ταξική θέση και το αλάνθαστο ταξικό ένστικτο», ενώ όλες τις δυσκολίες τις αντιμετώπιζε μαχητικά και με αισιοδοξία. Αναφέρθηκε ακόμα στην αταλάντευτη στάση της συντρόφισσας την περίοδο της κρίσης στο Κόμμα, στις αρχές της δεκαετίας του '90, όπως και στο ότι ήταν παρούσα στην επαναστατική ανασυγκρότηση που ακολούθησε. «Θα ζεις στη μνήμη μας και στην καρδιά μας», ανέφερε.

«Θα έχει την πιο ακριβή θέση μέσα στη δική μας καρδιά», ανέφερε ο γιος της, Γιάννης Πρωτούλης, και μετέφερε το πώς περιέγραφε η ίδια με ικανοποίηση ότι πήγε να ψηφίσει όρθια στις πρόσφατες εκλογές, πριν «φύγει» από τη ζωή. Πρόσθεσε πως «μαζί με τον πατέρα μας έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να αλλάξει αυτός ο άδικος κόσμος. Αγωνίστηκε πολύ μέχρι και την τελευταία αναπνοή, αυτή είναι η μόνη κληρονομιά που μας αφήνει... Μαμά σε αγαπάμε».

  • Συλλυπητήρια στον σύντροφο Γ. Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την απώλεια της μητέρας του, εκφράζουν η ΚΕ του Κόμματος και το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ