Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Είδε τις «συγκλίσεις» των αστικών κομμάτων στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης

INTIME NEWS

Ουσιαστική συμφωνία αστικών κομμάτων στους βασικούς κυβερνητικούς στόχους διέγνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, που έκλεισε την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το Σάββατο, ενδεικτικό κι αυτό της στρατηγικής σύμπλευσης όλων των αστικών κομμάτων που «έλαμψε» κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης.

Ηταν χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως συγκράτησε «καταρχάς το ήπιο κλίμα μέσα στο οποίο έγινε αυτή η συζήτηση», κάνοντας την ευχή αυτό «να διατηρηθεί, να μην είναι απλά μία "φωτοβολίδα" της στιγμής».

Προτάσσοντας την ανάγκη για «αποτελεσματικότητα», μίλησε ξανά για το «ολοκληρωμένο σχέδιο» της κυβέρνησης στην πορεία «δυναμικού, πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας», εκφράζοντας ξανά την ευχή «οι μεγάλες αλλαγές», που ετοιμάζουν στο αστικό κράτος και για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων, «να μπορούν να συνοδεύονται και από μεγάλες συναινέσεις», τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «η εντολή την οποία έχει πάρει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών», προετοιμάζοντας για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Δεν περνά μάλιστα απαρατήρητο ότι σε άλλο σημείο της ομιλίας του επέμεινε ότι «μέρος όμως της ευθύνης πρέπει να επωμισθεί και όλο το πολιτικό σύστημα», γι' αυτό και επανέλαβε «την έκκληση για θετική συμμετοχή σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Προφανώς δεν θα συμφωνούμε όλοι σε όλα, αλλά δεν γίνεται και να διαφωνούμε οι πάντες πάντοτε και για τα πάντα. Κάθε φωνή, όπως είπα, μπορεί να είναι χρήσιμη», υπογράμμισε, ζητώντας βασικά κι από άλλους να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση του νέου κύκλου αντιλαϊκής επίθεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τον ορισμό που έδωσε ο Μητσοτάκης για τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» (η «γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, να γίνουμε πραγματικά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα»), κάλεσε «να συμφωνήσουμε και ποιοι είναι οι δείκτες εκείνοι τους οποίους πρέπει να μπορούμε να παρατηρούμε και να δούμε αν πετυχαίνουμε αυτόν τον στόχο μας», «και να μην αναλωνόμαστε σε συνθήματα».

Διαβεβαίωσε άλλωστε τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων αστικών κομμάτων ότι στην κυβέρνηση «αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις», καθώς «αν υπάρχουν μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο προτάσεις τις οποίες μπορούμε να ενσωματώσουμε στα νομοθετήματά μας, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», «αρκεί οι προτάσεις αυτές να είναι ώριμες, να είναι επεξεργασμένες, να είναι κοστολογημένες και να μην είναι φωτοβολίδες του αέρα».

Απευθυνόμενος, εμμέσως, στον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την ελπίδα «τα κόμματα - τουλάχιστον αυτά που θέλουν πραγματικά να εισφέρουν σε αυτή τη συζήτηση - να βρουν τον βηματισμό τους έτσι ώστε η συζήτηση αυτή, όπως είπα, να γίνει όχι απλά πιο ήπια, αλλά και πιο ουσιαστική», πάνω βέβαια στους στόχους του κεφαλαίου, τους οποίους ανέπτυξε ακόμα μια φορά, σε μορφή «δεκαλόγου», όπως την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, τα πρωτογενή πλεονάσματα, την επέκταση των ΑΠΕ, την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ, τη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ κ.α.

Ολα αυτά, μάλιστα, προσπάθησε να τα ντύσει με φιλολαϊκή προβιά, ισχυριζόμενος ότι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας τους είναι «η συλλογική ευημερία, ο συλλογικός πλούτος», με την «ουσία της πολιτικής» τους να είναι ότι «στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας ο οποίος μας έχει ανάγκη», με τα pass της ανέχειας, όπως έχει δείξει η πρακτική τους όλο αυτό το διάστημα.

Τέλος, ενόψει του νόμου για την ψήφο των αποδήμων που κατατέθηκε χτες, ζήτησε συναίνεση και υπερψήφισή του από τα άλλα αστικά κόμματα, ώστε «να δείξουμε πόσο πραγματικά πιστοί μένουμε στις διακηρύξεις μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ