Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο κύκλος με την κιμωλία»

Το Θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί» (Δαμοκλέους 8, Αθήνα) ανεβάζει το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία». Ενα έργο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πάντα ζωντανό και επίκαιρο, αν και γραμμένο το 1945, μοιάζει σαν να γράφτηκε για να μιλήσει για το σήμερα.

Ενα αιματηρό πραξικόπημα: Θάνατος, πείνα, προσφυγιά. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Μέσα στην αναμπουμπούλα, η Γκρούσα, μια φτωχή υπηρέτρια, βρίσκεται, χωρίς να το καταλάβει, με ένα ξένο παιδί στην αγκαλιά της, ένα αρχοντικό παιδί, τον διάδοχο του έκπτωτου μονάρχη, που οι πραξικοπηματίες ψάχνουν να το βρουν και να το σκοτώσουν. Διστάζει η Γκρούσα. Αλλά δεν της πάει η καρδιά να εγκαταλείψει το αθώο βρέφος και να φύγει να γλιτώσει. Παγιδεύεται από την ίδια της την καλοσύνη. Και αρχίζει η μεγάλη της περιπέτεια, ένα ατέλειωτο οδοιπορικό γεμάτο κινδύνους, με τον θάνατο να παραμονεύει ανά πάσα στιγμή για την ίδια και το μωρό, την τύχη του οποίου έχει αναλάβει. Οταν το νέο καθεστώς ανατραπεί με τη σειρά του από το προηγούμενο, η πραγματική μητέρα θα διεκδικήσει το παιδί της και φυσικά την περιουσία του. Η λύση θα δοθεί από έναν ανορθόδοξο λαϊκό δικαστή, τον Αζντάκ, που με τη δοκιμασία του κύκλου με την κιμωλία θα δώσει τη λύση σε ποιον ανήκει το παιδί.

Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί το ατομικό συμφέρον, το έργο αντιτάσσει την ανθρωπιά και την καλοσύνη, μια καλοσύνη ενεργητική, αποτελεσματική και χρήσιμη.

Συντελεστές: Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης. Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς. Κοστούμια: Aisha Diri. Μουσική σύνθεση: Φίλιππος Περιστέρης. Χορογραφίες: Μαρία Μάργαρη.

Παίζουν: Κοσμάς Ζαχάρωφ, Φάνια Νταλιάνη, Εβίτα Παπασπύρου, Αγγελική Λυμπεροπούλου, Μαρία Κολοκυθά, Γιώργος Δρίβας, Θωμάς Βούλγαρης, Κατερίνα Κοντογούρη, Ορέστης Στύλος, Ειρήνη Δρακουλέλη, Μαρία Λάμπρου, Γιάννης Τσόρβας.

Γενική είσοδος: 15 ευρώ, Φοιτητικό, άνω των 65, ομαδικό, ανέργων: 10 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: Από 25 Ιανουαρίου, στο ταμείο του θεάτρου και στο ticketservices.gr


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ