Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα η εκδήλωση - αφιέρωμα στον Γρηγόρη Δανάλη

Η Κομματική Οργάνωση Σκηνοθετών - Δημιουργών και η Οργάνωση Οπτικοακουστικού, των Τομεακών Οργανώσεων Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αντίστοιχα πραγματοποιούν αφιέρωμα σε έναν από τους πρωτεργάτες του ελληνικού κινηματογράφου, τον «παππού» Γρηγόρη Δανάλη, σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Βικτώρια).

Θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από ανθρώπους του χώρου και θα προβληθεί η ταινία «Ο παππούς» των Προκόπη Δάφνου και Τζαννέτου Κομηνέα, παρουσία συντελεστών της ταινίας.

Ο Γρ. Δανάλης γεννήθηκε το 1916 στην Κεφαλονιά. Το 1934 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε στο μετερίζι του αγώνα, όπως του άρεσε να λέει. Ανέπτυξε δράση ενάντια στη δικτατορία του Μεταξά, ενώ την περίοδο της Κατοχής πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Στη διάρκεια του εμφυλίου εξορίστηκε στην Ικαρία και στη Μακρόνησο. Με την αποφυλάκισή του, το 1952, βρήκε δουλειά στον μόνο χώρο που δεν έθετε ως προϋπόθεση για πρόσληψη το «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» - τον κινηματογράφο. Η πρώτη του ταινία, ως βοηθού φωτογραφίας, ήταν η «Μαγική Πόλη» του Νίκου Κούνδουρου, συγκρατούμενού του στη Μακρόνησο.

Η ευστροφία, η εργατικότητα και το καλλιτεχνικό του ταλέντο τον ανέδειξαν και τον καθιέρωσαν στον κινηματογραφικό χώρο. Τα γνωρίσματα αυτά, μαζί με την πλούσια εμπειρία που κατείχε απ' όλα τα επαγγελματικά αντικείμενα της κινηματογραφικής παραγωγής, του επέτρεψαν να δίνει απλές λύσεις σε σύνθετες καταστάσεις, χωρίς εκπτώσεις στο αισθητικό αποτέλεσμα. Ο Δανάλης ήταν αυτός που εφάρμοσε πρώτος το travelling στην Ελλάδα, βάζοντας την κάμερα πάνω σε ένα χαλί το οποίο μετακινούσε.

Υπήρξε διευθυντής φωτογραφίας σε πάνω από 80 ταινίες του εμπορικού αλλά και του αποκαλούμενου νέου ελληνικού κινηματογράφου. Το 1962 έλαβε το εθνικό βραβείο για την ταινία «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου.

Διετέλεσε μέλος των οργανωτικών επιτροπών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξε και διευθυντής του. Υπήρξε δραστήριος συνδικαλιστής των σωματείων κινηματογράφου και τηλεόρασης από το ξεκίνημά τους, ιδρυτικό στέλεχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, καθώς και της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Πολλά δικαιώματα των τεχνικών κατοχυρώθηκαν επί προεδρίας του στην ΕΤΕΚΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ