Σάββατο 4 Μάρτη 2023 - Κυριακή 5 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Συνεχίζονται οι εντάσεις με πυρήνα την Υπερδνειστερία

Σε αναδυόμενο μέτωπο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα η Μολδαβία, με προμετωπίδα τη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η Μόσχα κατήγγειλε εκ νέου την περασμένη βδομάδα ότι η Ουκρανία διεξάγει «ετοιμασίες για εισβολή» στην Υπερδνειστερία, ισχυριζόμενη πως το Κίεβο συγκεντρώνει «άνδρες και στρατιωτικό υλικό» κοντά στα σύνορα, με «ανάπτυξη θέσεων πυρών πυροβολικού και χωρίς προηγούμενο αύξηση πτήσεων ουκρανικών drones».

Το υπουργείο Αμυνας της Μολδαβίας διέψευσε ξανά τους ισχυρισμούς, ενώ η ουκρανική προεδρία δήλωσε ότι δεν θα αναλάβει πρωτοβουλίες «χωρίς να συμβουλευτεί τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και τις χώρες της ΕΕ».

Παράλληλα ο Α. Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων, δήλωσε ότι όλο τον τελευταίο χρόνο «οι αμυντικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης, έχουν οχυρώσει την περιοχή» των συνόρων της Ουκρανίας με την Υπερδνειστερία «και αυτή η δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμα». Ο ίδιος έκανε λόγο για «προκλήσεις» που μπορεί να συμβούν σε αυτόν τον τομέα ανά πάσα στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι η φιλοδυτική Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, επικαλούμενη έγγραφα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, κατήγγειλε στα μέσα Φλεβάρη τη Μόσχα ότι υποκινεί πραξικόπημα για ανατροπή της κυβέρνησης. Επίσης η μολδαβική κυβέρνηση ζήτησε αφοπλισμό της Υπερδνειστερίας και απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μολδαβία, τις οποίες η κυβέρνηση κατήγγειλε ως προσπάθειες αποσταθεροποίησης υποκινούμενες από τη φιλορωσική αντιπολίτευση.

Μέσα στη βδομάδα το μολδαβικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλεται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Το δε ρωσικό ΥΠΕΞ, αφού κατήγγειλε «προσπάθειες να αυξηθεί τεχνητά» η ένταση Μολδαβίας - Ρωσίας, εξέφρασε «βούληση να ενισχύσουμε σε ρεαλιστικές βάσεις την εποικοδομητική συνεργασία με το Κισινάου και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας».

Σε αυτό το τεταμένο φόντο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν ανακάλεσε, στα τέλη Φλεβάρη, διάταγμα του 2012 που θα αποτελούσε το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας «στη βάση του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας» της Μολδαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ