Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χάος απύθμενο ανάμεσα στις αγωνίες των εργαζομένων και τη γραμμή των εργατοπατέρων

Τρεις μέρες «συνεδρίου» αρκούσαν για να επιβεβαιωθούν ο εκφυλισμός και η σαπίλα που κυριαρχεί στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, αποτέλεσμα της γραμμής του «κοινωνικού εταιρισμού» που υπηρετούν οι εργατοπατέρες της, με τα «άγχη» για τη «θωράκιση της οικονομίας», τα δημοσιονομικά «ελλείμματα» και όλα εκείνα που προτάσσουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τσακίζοντας την εργατική τάξη και τα δικαιώματά της.

Σ' αυτό ακριβώς το έδαφος και έχοντας δεδομένη αυτήν τη γραμμή, που υπηρετείται και μέσα από τη μετατροπή των συνδικάτων σε «ηλεκτρονικές πλατφόρμες», μακριά από τους εργαζόμενους, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις αυτές της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ανήκουν στο ίδιο μαύρο μέτωπο με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους, είναι υπηρέτες του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Αναδείχθηκε το χάσμα που τους χωρίζει από τις πραγματικές αγωνίες και τα βάσανα του εργατόκοσμου, από την πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους.

Γι' αυτό και στο συνέδριο δεν έγινε καμία σοβαρή συζήτηση από αυτές τις δυνάμεις για τους αγώνες των εργαζομένων, για τις ανάγκες τους, τις διεκδικήσεις τους, δεν αναπτύχθηκε η παραμικρή διαπάλη γύρω από την οργάνωση της πάλης για το εισόδημα, τον μισθό, την Υγεία, την Παιδεία κ.ο.κ. Αντιθέτως, στις όποιες τοποθετήσεις και στον όποιο καβγά ανάμεσα στους εργατοπατέρες αναδείχθηκε η μπόχα τους γύρω από τα «άπλυτά» τους, με τις νοθείες που κάνουν σε σωματεία, τους «αντιπροσώπους» - μαϊμούδες κ.ο.κ.

Ενα θέαμα αποκρουστικό για τους εργαζόμενους, που δικαίως έχουν σε ανυποληψία αυτούς τους «συνδικαλιστές», έφερε στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά τη σαπίλα που κυριαρχεί στις γραμμές τους, μετατρέποντας τη ΓΣΕΕ σε ένα παραμάγαζο των εργοδοτών και των κυβερνήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν ...άγνωστο στους αντιπροσώπους, ενώ οι σύνεδροι πολλές φορές ενημερώνονταν με sms στα κινητά τους π.χ. ότι «τώρα εισερχόμαστε όλοι στην αίθουσα», μια από τις αίθουσες του πεντάστερου ξενοδοχείου στο Καβούρι, όπου σύμφωνα με τα τουριστικά sites βρίσκει κάποιος δωμάτιο με «μόλις» 221 ευρώ!

Το συνέδριο ξεκίνησε την Πέμπτη 9 Μάρτη, με μια θλιβερή φιέστα, και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Μάρτη, έχοντας πάνω του ήδη το βάρος της άρνησης της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να κηρύξει απεργία στις 8 Μάρτη.

Το τι θα γινόταν φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Την Πέμπτη οι εργασίες ξεκίνησαν στις 4.30 μ.μ. και διήρκεσαν μόνο 5 λεπτά! Συνεχίστηκαν μετά από τρεις ώρες, χωρίς και πάλι να γίνει κάτι που να θυμίζει συνέδριο. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ με περίσσια υποκρισία εξέφρασε «θλίψη για το έγκλημα στα Τέμπη» και την ίδια ώρα κήρυξε πανηγυρικά αθώους τους ενόχους, καθώς δεν είπε κουβέντα για το κέρδος, που είναι η αιτία για τα δεινά του λαού. Επιχείρησε να κρύψει την πραγματική αιτία πίσω από αναλύσεις για «εμπειρογνώμονες», για βοήθεια, για επιστήμονες, για τεχνογνωσία και για ό,τι άλλο θα μπορούσε τάχα να δώσει λύσεις και απαντήσεις.

Τη φιέστα διαδέχτηκαν οι διαδικασίες της δεύτερης μέρας, κατά την οποία το διάλειμμα ήταν μεγαλύτερο από τις εργασίες! Ξεκίνησαν ουσιαστικά στις 12.30 το μεσημέρι, κράτησαν μόλις μία ώρα και μετά ανακοινώθηκε διάλειμμα 4 ωρών! Οπως σχολίασε και ένας σύνεδρος της ΔΑΣ, «αυτό δεν είναι διάλειμμα, είναι επίσημη αργία». Κατά τ' άλλα, μίλησαν εργατοπατέρες από συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης, μπροστά σε άδειες καρέκλες βέβαια, ενώ κάποιοι ντόπιοι ένιωσαν την ανάγκη να απολογηθούν, ισχυριζόμενοι μέχρι και ότι η χωρητικότητα της αίθουσας είναι διπλάσια των αναγκών του συνεδρίου...

Νομιμοποίηση αντιπροσώπων ...στο τέλος του συνεδρίου!

Τη μέρα αυτή, η ΔΑΣ ήταν η μόνη παράταξη που έθεσε το ζήτημα να γίνει η διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων στην αρχή του συνεδρίου και όχι στο τέλος των εργασιών, ενώ καμία άλλη παράταξη δεν έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία. Αλλωστε η ΔΑΣ ήταν και η μόνη που έκανε ολοκληρωμένη και ουσιαστική τοποθέτηση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Η τρίτη μέρα του συνεδρίου επιφύλαξε τα «καλύτερα». Οι ηγεσίες ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ όξυναν από το βήμα τον σκυλοκαβγά τους, βγάζοντας στον «αφρό» όλα εκείνα τα περιστατικά νοθείας, απευθείας παρέμβασης της εργοδοσίας στα συνδικάτα και αποκλεισμών των εργαζομένων τα οποία χρόνια τώρα καταγγέλλουν σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλοι τίμιοι συνδικαλιστές.

Οι σύνεδροι, μην πιστεύοντας στα αυτιά τους, παρακολούθησαν εκπροσώπους των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να εκτοξεύουν απίστευτες αλληλοκατηγορίες. Ακουγαν για ...«λαδέμπορες», για έδρες που μοιράζονταν στη μέση σε Ομοσπονδίες, για επενδύσεις εκατομμυρίων, για μηνύσεις κ.λπ., στο πλαίσιο της φαγωμάρας τους για να αποκλείσουν οι μεν αντιπροσώπους των δε, με το βλέμμα βέβαια στραμμένο όχι στην υπεράσπιση της εκπροσώπησης των εργαζομένων, αλλά στη διαμόρφωση των συσχετισμών και στο μοίρασμα των καρεκλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ