Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Η μηχανή του χρόνου»

Τι είναι αυτό που θ' ανάγκαζε έναν άνθρωπο να φτάσει σε ακραία συμπεριφορά και ν' αποφασίσει να σπάσει τα όρια του χρόνου; Να εφεύρει μια μηχανή για να επιστρέψει στο παρελθόν και να προσπαθήσει να το αλλάξει;

Μα φυσικά ο έρωτας είναι το ισχυρότερο συναισθηματικό κίνητρο. Ετσι ο επιστήμονας και εφευρέτης Αλεξάντερ Χάρτντζγκεν δεν αφήνει λεπτό για χάσιμο. Είναι αποφασισμένος να αποδείξει ότι το ταξίδι στο χρόνο είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Αυτό που ξεκινά όμως σαν επιστημονική πρόκληση, μετατρέπεται σε προσωπική απελπισία. Δοκιμάζοντας τις θεωρίες του με μια «μηχανή του χρόνου» που έφτιαξε ο ίδιος, φτάνει στο σημείο να ταξιδέψει 800.000 χρόνια στο μέλλον, όπου ανακαλύπτει ότι η ανθρωπότητα χωρίζεται πλέον στους κυνηγούς και στους κυνηγημένους... (έπρεπε να ταξιδέψει στο μέλλον για να το καταλάβει;).

Η ταινία «Η μηχανή του χρόνου» είναι βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Χ. Τζ. Γουέλς. Πάντως, αν όντως ο συγγραφέας μπορούσε να κοιτάξει το μέλλον, θα είχε μείνει έκπληκτος βλέποντας ότι το πιο διάσημο βιβλίο του μεταφέρθηκε στη μεγάλο οθόνη, με μοναδικό σκοπό να φέρει περισσότερα χρήματα στους παραγωγούς του Χόλιγουντ, χωρίς να κάνουν καμιά προσπάθεια να μπουν λίγο πιο βαθιά σε προβληματισμούς του συγγραφέα και να δώσουν μια άλλη διάσταση στη φαντασία.

Η ταινία διαθέτει όλα τα απαραίτητα για μια σίγουρη εμπορική επιτυχία. Προσεγμένα «εφέ» με αρκετή βαβούρα και μέτριες ερμηνείες.

Το μέλλον κι η γοητευτική ιδέα του ταξιδιού μέσα στο χρόνο συνεχίζει να δίνει τροφή σε πολλούς παραγωγούς και σκηνοθέτες της μεγάλης οθόνης, αλλά δυστυχώς δε δίνουν τροφή στη δική μας φαντασία...

«The time machine». Αμερικανική παραγωγή 2001. Σκηνοθεσία: Σάιμον Γουέλς. Πρωταγωνιστούν: Γκάι Πιρς, Σαμάνθα Μάμπα, Μαρκ Αντι, Ορλάντο Τζόουνς, Τζέρεμι Αϊρονς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ