Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
Απλήρωτοι και χωρίς δικαιώματα οι συμβασιούχοι στην Υγεία

Απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες εργαζόμενοι του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών, καθώς δεν τους έχει καταβληθεί η μισθοδοσία του Ιανουαρίου, ούτε το επίδομα Χριστουγέννων, αν και ρητώς προβλέπεται στη σύμβασή τους.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης ή να αναγκάζονται να επιβαρύνουν τις οικογένειές τους ακόμα και για τα καθημερινά έξοδα μετακίνησης προς την εργασία τους.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία», με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου, περιορισμούς στην αποζημίωση εργασίας νυχτερινής και σε Κυριακές και αργίες.

Ετσι, χιλιάδες εργαζόμενοι που είτε παραμένουν στο πρόγραμμα είτε έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με άλλη εργασιακή σχέση (μόνιμοι ή επικουρικοί) στερούνται ακόμα και τη μισθολογική εξέλιξη που αντιστοιχεί στα έτη προϋπηρεσίας τους.

«Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, σε εργαζόμενους», καταγγέλλει για τα παραπάνω το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Και σημειώνει ότι «η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με εργαζόμενους με πετσοκομμένα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και ημερομηνία λήξης, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, εντάσσεται στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό.

Γι' αυτό διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία, ακόμα και την περίοδο της επιδημίας (από 77.532 τον Μάρτιο 2020 σε 72.986 τον Δεκέμβριο 2022). Γι' αυτό απορρίπτεται από όλες τις κυβερνήσεις το αίτημά μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων».

Το Σωματείο απαιτεί να καταβάλλεται η μισθοδοσία κάθε μήνα χωρίς καμία καθυστέρηση. Οι εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ στο Δημόσιο να αμείβονται με τον μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κατηγορία και την προϋπηρεσία τους. Να αναγνωριστεί πλήρως η προϋπηρεσία στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, καθώς και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, και να ληφθούν υπόψη αναδρομικά για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων. Να χορηγηθούν αναδρομικά επιδόματα τέκνου και παραμεθορίου σε όσους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις. Να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ σε μόνιμη σχέση εργασίας, με πλήρη δικαιώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες Υγείας μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (Ειδικό Πρόγραμμα «4.000 στην Υγεία», Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνιων Ανέργων 55 - 67 ετών και Πρόγραμμα Προεργασίας Ανέργων Νέων 18 - 29 ετών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ