Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εμβαθύνεται η λειτουργία του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Καταψήφισε το ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας τις αντιδραστικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου

Eurokinissi

Συζητήθηκε και ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Αμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «το νομοσχέδιο εξορθολογίζει και εκσυγχρονίζει το σύστημα λειτουργίας του οργανισμού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται και επιμέρους ζητήματα για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με την βουλευτή του Διαμάντω Μανωλάκου να σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο έρχεται να εμβαθύνει τη λειτουργία του ΕΛΓΟ με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να κωδικοποιήσει σε αντιδραστική κατεύθυνση αρμοδιότητες που άπτονται, για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων (άμεσα ή έμμεσα), του τομέα της αγροδιατροφής (μεταποιητές, έμποροι, κ.λπ.)».

Εισαγωγικά, η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων τις έζησε ο λαός μέσα από το έγκλημα στα Τέμπη, για το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν τα αίτια, που εντοπίζονται στην «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για το νομοσχέδιο, σημείωσε: «Χαρακτηριστικό για τον χαρακτήρα του σχεδίου νόμου είναι το γεγονός ότι όλοι οι συλλογικοί φορείς των εργαζομένων του ΕΛΓΟ (Σύλλογος Εργαζομένων, Ενωση Ερευνητών) έχουν τοποθετηθεί λέγοντας ότι το σχέδιο νόμου πρέπει να αποσυρθεί και δεν δέχεται βελτιώσεις».

Κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δυνατότητα ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων του οργανισμού, ενώ - όπως τόνισε - προβλέπεται ότι εκτός από την κρατική χρηματοδότηση που είναι ούτως ή άλλως πολύ χαμηλή, υπάρχει ένας εκτενέστατος κατάλογος χρηματοδοτικών πηγών, όπως ΣΔΙΤ και χορηγίες.

Σε σχέση με την έμμεση εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων της αγροδιατροφής, επισήμανε ότι αυτή «κωδικοποιείται χαρακτηριστικά στα άρθρα 12 και 13 σχετικά με τη λειτουργία της Διεύθυνσης Ερευνας. Ουσιαστικά η Διεύθυνση Ερευνας θα λειτουργεί ως ένα ευέλικτο και άμεσα διαθέσιμο τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) για τα μονοπώλια της αγροδιατροφής. Αυτόν τον χαρακτήρα είχε από σύστασης του ΕΛΓΟ (και πρώην ΕΘΙΑΓΕ) αλλά τώρα κωδικοποιείται πλήρως».

Ακόμα, επισήμανε ότι με τις διατάξεις οι συνθήκες εργασίας θα επιδεινωθούν, καθώς δεν διασφαλίζεται κανένα κεκτημένο εργατικό δικαίωμα των εργαζομένων που μεταφέρονται στον νέο οργανισμό. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο χαρίζονται εκτάσεις και ακίνητα του υπουργείου σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Απλόχερη η στήριξη του κράτους στους μεγάλους ομίλους του αγροτικού τομέα

Αντίστοιχα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η επιλογή του αστικού κράτους είναι να στηρίξει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που δίνουν μάχη επιβίωσης με το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και τις εξευτελιστικές τιμές στις οποίες πουλάνε τα προϊόντα τους. Τόνισε ότι το υψηλό κόστος παραγωγής προκύπτει από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα, στο νερό και στο πετρέλαιο, την ώρα που για τους εφοπλιστές το τελευταίο είναι αφορολόγητο. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι οι εταιρείες διατροφής συμπιέζουν την πρώτη ύλη, δηλαδή την αγροτική παραγωγή, για να μειώσουν το κόστος τους και να έχουν μεγαλύτερα κέρδη.

Υπογράμμισε ότι καπιταλιστικό κέρδος, Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και αστικό κράτος είναι ο βασικός αντίπαλος των βιοπαλαιστών αγροτών, οι οποίοι ως αποτέλεσμα της άθλιας κατάστασης που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, είναι ανασφάλιστοι στο 50% γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ταμείο τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την ίδια ώρα, πληρώνουν για να ασφαλίζουν την παραγωγή τους και ο ΕΛΓΑ βάζει «κόφτες», αποζημιώνοντας στην καλύτερη περίπτωση το 75% των καταστροφών που υφίστανται. Κι ενώ βιώνουν αυτήν την κατάσταση η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών, την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι συγκεντρώνουν τη γη, επιδοτούνται για την ανάπτυξη επενδύσεων και απολαμβάνουν μια σειρά από άλλα προνόμια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στον αγώνα των αποφοίτων των Γεωπονικών σχολών για τη διασφάλιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων (βλ. σελίδα 17).

Αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Αμφισσας που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του Ιούλη του 2022, το ΚΚΕ ψήφισε κατά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο για διαχειριστικό φορέα δεν αντιμετωπίζονται οι αγωνίες των αγροτών και των κατοίκων. «Ούτε καν πρόνοια δεν υπάρχει για την καταβολή των αποζημιώσεων και την απαλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και των κρατικών ενισχύσεων από τους κάθε λογής "κόφτες" που πλήττουν ιδιαίτερα τους μικρούς καλλιεργητές που αναγκάζονται για να ζήσουν να κάνουν και άλλη δουλειά. Αυτό που θέλετε να προωθήσετε είναι η ενοποίηση της παραγωγής και η συγκέντρωσή της. Στόχος σας είναι η συγκέντρωση της γης και ελαιοπαραγωγής σε λίγους μεγάλους», σημείωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν τις αποζημιώσεις τους για να συνεχίσουν να παράγουν(2024-05-17 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στην Τρίπολη για τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών(2021-07-20 00:00:00.0)
Διεκδικούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100%(2021-06-16 00:00:00.0)
Συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα επιβίωσης(2021-01-26 00:00:00.0)
Αγανάκτηση(2020-07-09 00:00:00.0)
Σήμερα οι κινητοποιήσεις σε καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα(2020-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ