Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Απαιτούν τις αποζημιώσεις τους για να συνεχίσουν να παράγουν

Διαμαρτυρίες χτες σε κατά τόπους καταστήματα του ΕΛΓΑ

Από τη διαμαρτυρία στο Αίγιο
Από τη διαμαρτυρία στο Αίγιο
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν χτες αντιπροσωπείες αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλίας, διεκδικώντας να αποζημιωθούν οι αγρότες που αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν τα χωράφια, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος αφού πλήρωσαν δύο φορές για εφόδια και καύσιμα.

Πρόκειται για πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς πολλοί αγρότες είχαν ζημιά από 70% έως 100% στα χωράφια τους και έσπειραν ξανά σε μια εποχή που το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη, κάτι που άλλωστε τους έβγαλε τους προηγούμενους μήνες στα μπλόκα του αγώνα.

Οι αγρότες θεωρούν ότι οι αιτίες του φαινομένου σχετίζονται πιθανότατα και με την ποιότητα των σπόρων που διατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και με τη σύσταση των εδαφών, για τα οποία έχει την ευθύνη η κυβέρνηση αφού δεν ενέργησε είτε με συστηματικότερους ελέγχους των σπόρων από το ΚΕΠΥΕΛ είτε με εδαφολογικές μελέτες. Τονίζουν πως η επανασπορά προέκυψε σε μια περίοδο που ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του «Daniel». Στο πλαίσιο αυτό ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, τόσο για την αποζημίωση της επανασποράς όσο και για την άμεση εξόφληση της αποζημίωσης από την πλημμύρα.

Στη Βέροια

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε επίσης στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, από εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων της Ημαθίας και της Πέλλας, οι οποίοι επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ζητώντας να διαβιβαστεί στο ΔΣ του ΕΛΓΑ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, όπως η ακαρπία (σε βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, κεράσια, ροδάκινα κ.ά.), οι ζημιές στα πρώιμα κεράσια από τις βροχοπτώσεις κ.ά.

Ζητούν να ενταχθεί η ακαρπία στα ζημιογόνα αίτια, να γίνει αναγγελία ζημιάς για προϊόντα που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα το προηγούμενο διάστημα αλλά και να δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων. Επίσης, να ολοκληρωθεί επιτέλους η καταβολή των αποζημιώσεων, να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου επιστημονικού δυναμικού στον ΕΛΓΑ, να στελεχωθεί ο Οργανισμός με μέσα μετακίνησης ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στις εκτιμήσεις των ζημιών.

Παράλληλα, εξέφρασαν την αντίθεση των αγροτικών συλλόγων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που φέρνει νέα χαράτσια στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, θα λειτουργεί με βάση την ανταποδοτικότητα, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Τέλος, διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) για: Δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ, αλλαγή του κανονισμού του που θα αναγνωρίζει και θα αποζημιώνει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις ασθένειες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις έγκαιρα, στο 100% της ζημιάς, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Στο Αίγιο

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ της Πάτρας, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να εκτιμηθεί άμεσα το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς στις ενστάσεις και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σταφυλιών και σταφίδας που αδικήθηκαν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».

Αναφέρθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην περιοχή της Αιγιάλειας από τις ζημιές στην παραγωγή, που βρίσκουν μάλιστα τους βιοπαλαιστές αγρότες σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και λόγω των εξευτελιστικών τιμών που επικρατούν για τα προϊόντα τους (σταφύλια, σταφίδα) και του αυξημένου κόστους παραγωγής, ζητήματα που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την παραμονή τους σε αυτή.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Αθηνά Ηλιοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ