Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Να δοθεί άμεσα λύση για τους εργολαβικούς εργαζόμενους που πετιούνται στον δρόμο

Να δοθεί άμεσα λύση με τους 45 εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας που κινδυνεύουν να πεταχτούν στον δρόμο, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, επικαλούμενο και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην πρόσφατη συνάντηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Σωματείο, η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη σύμβαση έργου με την εταιρεία «Τεχνοστύλ ΑΕ», μέσω της οποίας εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, καθώς «δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται και παρά τις προτάσεις του στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων που έχει στο ταμείο της η ΛΑΡΚΟ από την πώληση ρύπων ή κονδύλι κάλυψης αυτών των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι 45 εργαζόμενοι, από το σύνολο των 90 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας, «για τουλάχιστον 10 έτη ο καθένας είναι τοποθετημένος σε τμήματα και θέσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Σημειώνει επίσης ότι «οι θέσεις εργασίας και οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε εγκαταστάσεις που απαιτούν συντήρηση, χειρισμό και φύλαξη λόγω επικινδυνότητας» και τονίζει ότι «ο φάκελος με τις "εκθέσεις συνεπειών και επικινδυνότητας από την απομάκρυνση των ειδικευμένων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ" έχει δοθεί στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών, στον ειδικό διαχειριστή και στην πρόεδρο Πρωτοδικείου που εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα εκδικαστούν στις 18/6/2024».

Τονίζει επίσης ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ανεξαρτήτως σύμβασης εργασίας, κάτι που ορίζει και ο νόμος 4941/2022 που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει ότι πολλές παραλείψεις, που αφορούν και τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, υπάρχουν και «στη βιαστική ΚΥΑ των απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ».

Το Σωματείο επικαλείται δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, σε τηλεοπτικό σταθμό, τονίζοντας ότι ανέφερε πως «μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (...) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στη ΛΑΡΚΟ και (...) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στη ΛΑΡΚΟ (...) Οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δεν μένει κανένας μα κανένας στον δρόμο (...)». Αναφέρει επίσης τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας: «Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιούνη, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα».

Το Σωματείο κάνει ακόμα γνωστό ότι σήμερα, Παρασκευή, στις 3 μ.μ., θα συνεδριάσει το ΔΣ προκειμένου να καθορίσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις του προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ