Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΤΤΙΚΗ
Δραματική επιβεβαίωση ότι τα σχολεία εκπέμπουν SOS: Κάθε μέρα πέφτουν ταβάνια

Επικίνδυνες καταστάσεις εξαιτίας της πολιτικής που αντιμετωπίζει την ασφάλεια και τη μόρφωση ως κόστος

Από το Ειδικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου
Από το Ειδικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου
Την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα σχολικά κτίρια εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της ανεπαρκούς συντήρησης, της πολιτικής τελικά που βλέπει ως κόστος αντί για προτεραιότητα την ασφάλεια και τη μόρφωση των παιδιών, αναδεικνύουν νέα περιστατικά που σημειώθηκαν σε σχολεία της Αττικής μόλις τα τελευταία 24ωρα.

Κομμάτια της ψευδοροφής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό στον Αγιο Δημήτριο έπεσαν σε διάφορα σημεία του σχολείου, ένα γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σοβαρότητα καθώς πρόκειται για δομή Ειδικής Αγωγής. Εκπαιδευτικοί και γονείς καταγγέλλουν ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά έσπασε στον 3ο όροφο ο σωλήνας νερού, με αποτέλεσμα να πέσουν οι ψευδοροφές και να πλημμυρήσει το γυμναστήριο στον 2ο, οι αίθουσες στον 1ο και το ισόγειο. Στο σχολείο βρέθηκε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι με δεδομένα παρόμοια περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν στο συγκεκριμένο σχολείο, κανείς από τους υπευθύνους δεν δικαιολογείται να πει ότι δεν ήξερε, ενώ κατήγγειλε τον εκπρόσωπο του δήμου, ο οποίος, σύμφωνα με όσα της μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί, τους είπε ότι το ταβάνι είναι από μαλακό υλικό και δεν θα προκαλέσει τραύμα σε κάποιον... Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου σχολείου είναι για 50 παιδιά και αυτήν τη στιγμή φοιτούν 83 παιδιά, ενδεικτικό των αναγκών της Ειδικής Αγωγής σε σχολικές υποδομές.

«Το απαράδεκτο και επικίνδυνο περιστατικό της κατάρρευσης μέρους της ψευδοροφής στο Ειδικό Δημοτικό του δήμου, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ζούμε από τύχη», καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Μπραχαμίου, απαιτώντας ουσιαστικούς ελέγχους και ασφαλή σχολεία. «Το σχολείο είναι το μέρος που περνάμε τη μισή μας μέρα και είναι τραγικό να πηγαίνουμε και να φοβόμαστε ότι θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει», τονίζουν χαρακτηριστικά οι μαθητές.

«Το συμβάν αυτό δεν είναι "τυχαίο" αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που βλέπει ως κόστος την ανάγκη για σύγχρονη, ασφαλή, επαρκή σχολική στέγη. Τεράστιες είναι οι ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων για τη χρόνια υποχρηματοδότηση και για την εγκατάλειψη των σχολικών κτιρίων όσο και της δημοτικής αρχής που προσπαθεί να εφησυχάσει γονείς και εκπαιδευτικούς, προτείνοντας τη λειτουργία της σχολικής μονάδας χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, ακολουθώντας πιστά την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης», σημειώνει μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Αγ. Δημητρίου.

«Ψευδοροφή που κατέρρευσε, όροφοι που πλημμύρισαν. Αλήθεια, αν αυτό γινόταν σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, τι θα γινόταν;». Τα παραπάνω τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων σχετικά με το περιστατικό, κάνοντας λόγο για καταστροφές που έγιναν μετά από σπάσιμο σωλήνα νερού για τρίτη συνεχόμενη φορά στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Απαιτούν να καταλογιστούν οι ευθύνες και να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές με όρους πραγματικής ασφάλειας και γενικότερα να ελεγχθούν όλα τα ειδικά σχολεία, να αντικατασταθούν τα επικίνδυνα με νέα, σύγχρονα και ασφαλή. Η ΣΕΑΑΝ και οι γονείς χαρακτηρίζουν προκλητική την παρουσία της δημάρχου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ «για να πουλήσουν ευαισθησία» σε χώρους ΑμεΑ, ενώ το σχολείο είναι υπεράριθμο και δεν είχε λάβει τα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε. «Πολύ περισσότερο όταν σε ειδικό σχολείο της περιοχής υπήρξε θάνατος παιδιού με αυτισμό εν ώρα λειτουργίας, που "θάφτηκε" σαν γεγονός μαζί με το παιδί λες και ήταν το πιο φυσιολογικό», αναφέρουν συγκεκριμένα η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, σοβάς αποκολλήθηκε από το ταβάνι αίθουσας του 2ου Λυκείου Αμαρουσίου, εν ώρα μαθήματος και έπεσε, ευτυχώς, σε αδειανό θρανίο. «Την ίδια στιγμή (για να αναφερθούμε στην "ανάπτυξή" τους) που στο Μαρούσι θα γίνουν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση καζίνο, που η υπουργός Παιδείας, σε φιέστες στα σχολεία, ανακοινώνει το πέρασμα ...στην ψηφιακή εποχή, στα ίδια σχολεία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, εν έτει 2023, κινδυνεύουν να τους πέσει το ταβάνι στο κεφάλι!», σημειώνει σχετικά η ΚΟ Αμαρουσίου του ΚΚΕ, που καταγγέλλει το περιστατικό. Η ΚΟ δηλώνει στο πλευρό όλης της σχολικής κοινότητας, απαιτώντας εδώ και τώρα να υπάρξουν μέτρα για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Ημερίδα της Ενωσης Γονέων Περιστερίου

Ημερίδα με θέμα «Η πρόληψη, η ασφάλεια και η προστασία των παιδιών μας» οργανώνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Περιστερίου την Κυριακή 9 Απρίλη στις 10 π.μ. στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου.

«Τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε όλοι μας για την πρόληψη, την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών μας. Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα. Πρέπει να συζητήσουμε για όλα. Από τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων μας, τους σχολικούς τροχονόμους, τις σχολικές εκδρομές, μέχρι και τον προαύλιο χώρο. Τα παιδιά μας έχουν το δικαίωμα όταν φεύγουν το πρωί από το σπίτι τους να πηγαίνουν στο σχολείο, στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους, να είναι απόλυτα ασφαλή», αναφέρεται στο κάλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ