Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Επίδειξη τεχνικής στο σκάκι

Είναι γεγονός ότι όσο προβάλλεται ένα άθλημα τόσο γίνεται περισσότερο γνωστό, με αποτέλεσμα να γνωρίζει και μεγάλη ανάπτυξη. Πώς μπορεί, όμως, να γίνει μια επίδειξη τεχνικής στο σκάκι, ειδικά αυτή την εποχή, αφού η προβολή του είναι μηδενική από την τηλεόραση;

Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι, αρκούνται στο να παρακολουθήσουν «ζωντανές» παρτίδες στους σκακιστικούς συλλόγους, ή να αναζητήσουν στα έντυπα, στα βιβλία και στις εφημερίδες, σκακιστικές παρτίδες παλαιών ισχυρών σκακιστών, προκειμένου να διευρύνουν την τεχνική τους κατάρτιση.

Μια τέτοια επίδειξη τεχνικής, παρουσιάζουμε στο διάγραμμα με νικητή το μεγάλο Α. Ρουμπινστάιν, ο οποίος υποστήριζε ότι, ο οποιοσδήποτε ισχυρός μετρ, δε θα μπορούσε να κάνει επίδειξη τεχνικής, αν δεν ήταν επίσης ισχυρός και ο αντίπαλός του, στην προκειμένη περίπτωση ο Εφ. Μπογκολιούμποβ! Προσέξτε πώς ο Ρουμπινστάιν αξιοποιεί με τους πύργους τη στήλη «γ» και πώς διεισδύει αριστοτεχνικά στο αντίπαλο στρατόπεδο, με μελετημένο σχέδιο, αλλά και με μαθηματική ακρίβεια κινήσεων. (Στη «Γωνιά της παρτίδας» η αρχή της παρτίδας) 1. Π1γ5 Πζδ8 2. Ιε5! Αζ6 3. Ιγ6! ε6 4. η3! Πδγ8 5. Ιβ8 Πβ8 6. Αβ5! Αδ8 7. Αε8! Βζ8 8. Πχβ7 Αχα5 9. Πχβ8 Βδ6 10. Πβ7 Αβ6 11. Πγ6 Ββ4 12. Αζ7+ και τα μαύρα εγκαταλείπουν, γιατί χάνουν κομμάτι.


Ο Γκραντ Μάστερ, Εφημ. Μπογκολιούμποβ
Ο Γκραντ Μάστερ, Εφημ. Μπογκολιούμποβ

Ο Γκραντ Μάστερ, Ακίμπα Ρουμπινστάιν
Ο Γκραντ Μάστερ, Ακίμπα Ρουμπινστάιν

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ