Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΩΝΕΙΑ
«Επιχειρησιακά πλάνα» πάνω στο πτώμα της λίμνης

Μπορεί να αναστηθεί μια νεκρή λίμνη, η Κορώνεια, με τα 18 δισεκατομμύρια που προβλέπει το Master Plan για την αποκατάστασή της; Το ερώτημα αυτό έθεσαν οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων που συμμετείχαν σε ημερίδα με θέμα την εξέλιξη του πιλοτικού προγράμματος για την απορρύπανση της λίμνης που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως τονίστηκε από την ομάδα που συνέταξε το Master Plan, η πρώτη φάση του προγράμματος, ύψους 1,2 δισ.δρχ., αφορά εκπόνηση μελετών ενώ για την υλοποίησή του έχουν δεσμευτεί κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής ύψους 18 δισ. δρχ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων του προγράμματος, τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια, όταν δηλαδή η περιοχή θα έχει μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας, όπως λένε οι επιστήμονες, θα έχει στερέψει το πολύ σε 2 χρόνια.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τη βιωσιμότητα της λύσης που προτείνεται. Ερωτηματικά υπάρχουν για τα σχέδια μεταφοράς νερού για τον εμπλουτισμό της Κορώνειας από τον ποταμό Αλιάκμονα, από τον οποίο υπολογίζεται ότι θα υδρεύεται τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε πως η λίμνη δε θα αποκατασταθεί μόνο με τεχνικές παρεμβάσεις αφού το έργο έχει και την κοινωνικοοικονομική πλευρά του. Κυρίως όμως τίποτα δεν μπορεί να αποφασίζεται από τις υπηρεσίες χωρίς τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής και των φορέων που τους εκπροσωπούν.

Επίσης καταγγέλθηκε ότι η πολιτεία με τις υπηρεσίες της καθώς και η Νομαρχία επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία για το περιβάλλον με κύριο σκοπό να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα, εννοώντας τους βιομηχάνους που λειτουργούν τα εργοστάσιά τους στη γύρω περιοχή, οι περισσότεροι χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Οι ελεγκτές περιβάλλοντος που θα απέστελλε το ΥΠΕΧΩΔΕ ποτέ δε φάνηκαν ενώ και το διαχειριστικό σχέδιο για την Κορώνεια που έπρεπε να καταρτιστεί, δεν έχει γίνει, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

«Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή της λίμνης που μάλιστα έγινε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», είπε ο δήμαρχος Λαγκαδά. «Εχει εξαφανιστεί η ζωή στην περιοχή, που μόνο στα χαρτιά είναι προστατευόμενη από τη συνθήκη Ραμσάρ, πρόσθεσε. Μια πόλη, όπως και οι βιομηχανίες διοχετεύουν τα απόβλητά τους ανεπεξέργαστα στη λίμνη. Από την υπεράντληση των νερών η λίμνη στέρεψε και κατάντησε βούρκος. Τώρα, έστω και πολύ αργά, άρχισε να γίνεται ο βιολογικός σταθμός του Λαγκαδά αλλά το έργο θα είναι μισό αφού δεν υλοποιείται η μελέτη για το αποχετευτικό της περιοχής».

Οπως δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκαδά Χρ. Χατζηπαραδίσης, το Ταμείο Συνοχής και όσες υπηρεσίες ανέλαβαν το πρόγραμμα θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των φορέων. «Οχι μόνο όμως μας αποκλείουν από τα σχέδια που καταρτίζουν, αλλά δε μας καλούν και στις συσκέψεις. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να βάλει στο περιθώριο τους αγρότες, ενώ πολλοί εισηγητές από μέρους του Master Plan δεν έκαναν μνεία για τις τεράστιες ευθύνες των βιομηχανιών που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και οδήγησαν στην καταστροφή του βιότοπου. Μιλάνε για αναπτυξιακό σχέδιο, ξοδεύουν δισεκατομμύρια και θέλουν να αγνοούν ότι η Κορώνεια θα έχει μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο αφού σε δύο χρόνια νερό δε θα υπάρχει στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο Χρ. Χατζηπαραδίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ