Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΝΑΤΟικά σχέδια και συνεκμετάλλευση δίνουν τον τόνο μεγάλων κινδύνων

«

Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι από τους βασικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας μας και εκεί θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας, όπως και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους), επιστρατεύοντας όλες τις δυνατότητές μας. Τα βήματα της Ελλάδας, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες, απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αυξάνεται ο ενεργειακός περιφερειακός ανταγωνισμός». Αυτά αναφέρει η προεκλογική διακήρυξη του κόμματος AKP, του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, την ώρα που κλιμακώνεται το παζάρι για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά με ευρωατλαντικό καπέλο.

Επιβεβαιώνοντας δε ότι στο παζάρι αυτό όλες οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης είναι στο τραπέζι, σημειώνεται πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι που έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ. «Τα εξωτερικά μας όρια της υφαλοκρηπίδας μας τα δηλώσαμε στον ΟΗΕ. Στις 13 Νοεμβρίου 2019, στην κοινοποίηση που κάναμε στον ΟΗΕ, δηλώσαμε ότι τα θαλάσσια σύνορά μας εκτείνονται μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων των νησιών που βρίσκονται στην περιοχή. Δηλώσαμε ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν επήρεια που να εμποδίζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Στις 18 Μαρτίου 2020 ενημερώσαμε τον ΟΗΕ για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατ. Μεσόγειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά, και ενώ δύο μέρες πριν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο περί συμφωνίας - «πακέτου» για την παραπομπή όλων των ζητημάτων στη Χάγη.

Σχολιάζοντας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου έσπευσε χθες να «προστατεύσει» το επικίνδυνο παζάρι που έχει δρομολογηθεί για αμερικανοΝΑΤΟικού τύπου «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, λέγοντας ότι «όποιες πρακτικές και όποιες δυνατότητες προσφέρονται και υπάρχουν, για εκτόνωση της κρίσης και της προκλητικής ρητορικής, πρέπει να αξιοποιούνται και από τα δύο γειτονικά κράτη».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία πρέπει να λυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας». Εκεί βέβαια παραπέμπει και η τουρκική αστική τάξη, καθώς τέτοια κείμενα γίνονται λάστιχο όποτε είναι να υπηρετηθούν σχεδιασμοί του κεφαλαίου και των διακρατικών ενώσεών του.

Προς «συγκεκριμένα αποτελέσματα» και στο Κυπριακό

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Αθαλάσσα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι το Κυπριακό «για εμάς δεν είναι ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι, ούτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Δεν μας ικανοποιεί δηλαδή να θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ή από οποιονδήποτε τρίτο ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να επιτευχθεί, λόγω της τουρκικής προσέγγισης περί λύσης δύο κρατών». Πρόσθεσε ότι «η ουσία είναι πώς να σπάσουμε το αδιέξοδο» και μίλησε για «συγκεκριμένη πρωτοβουλία την οποία συνεχίζουμε», καθώς και για «επαφές που υπάρχουν, κατά κύριο λόγο σε τεχνοκρατικό επίπεδο, από τους συνεργάτες μου», εκφράζοντας ελπίδες «να υπάρξουν τέτοια δεδομένα που να μας επιτρέψουν να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ειδικότερα αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι το καλό κλίμα στα Ελληνοτουρκικά θα διατηρηθεί, εξέφρασε την ευχή «το νέο κλίμα στα Ελληνοτουρκικά να κρατήσει και μετά τις εκλογές. Αν κρατήσει, θα βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια». Ερωτηθείς ειδικά για την τουρκική πρόταση να προχωρήσει η προσφυγή στη Χάγη, είπε ότι «αν υπάρχει μια θετική εξέλιξη στα Ελληνοτουρκικά, είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικό, θα είναι θετική εξέλιξη στη δική μας προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού».

Στο μεταξύ, προχτές έγινε συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, του Ελληνοκύπριου Μενέλαου Μενελάου και του Τουρκοκύπριου Εργκούν Ολγκιούν, με την παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τη συνάντηση ανασκοπήθηκαν θέματα που συζητούνται στις δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων διαχείρισης κρίσεων, αλλά και Οικονομικών. Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν ακόμα απόψεις «επί των ευρύτερων προοπτικών» για μια επανέναρξη των συνομιλιών επίσημα, ενώ στα τέλη Απρίλη θα γίνει νέα συνάντηση Μενελάου - Ολγκιούν.

Αμερικανικό υποβρύχιο στην Κύπρο

Την ίδια στιγμή, το επιθετικό αμερικανικό υποβρύχιο «USS San Juan», που ελλιμενίστηκε τις τελευταίες μέρες στη Λεμεσό, επανέφερε στο προσκήνιο τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί και συνολικά στην Ανατ. Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είπε ότι «αυτό στο οποίο εμείς επικεντρωνόμαστε είναι στη σύσφιξη σχέσεων με τις ΗΠΑ, υπάρχουν και οι πρόσφατες συμφωνίες στον αμυντικό τομέα και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών».

Αντιδρώντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για βήματα που «δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη σταθερότητα της περιοχής» και ζήτησε «οι ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτές τις πολιτικές». Υπενθύμισε δε ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ κάτω από όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της ευθύνης που της δίνει το καθεστώς του εγγυητή». Σημειωτέον, μέσα σε αυτές τις συνθήκες δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Ερντογάν έτοιμο να επισκεφτεί τα Κατεχόμενα στις 18 Απρίλη, για να παραστεί στα εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων αεροδρομίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναβαθμιστεί η σύνδεση του ψευδοκράτους με μια σειρά χώρες.

Στο μεταξύ, τον τόνο των διεργασιών δίνουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Ο «Φιλελεύθερος» μετέδωσε ότι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και σήμερα βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Τζέφρι Πάιατ, «προωθεί την πραγματοποίηση μιας συνόδου 3+1 των υπουργών Ενέργειας. Οπως είναι γνωστό, είναι και απαίτηση του αμερικανικού Κογκρέσου - σε σχέση με το "East Med Act" - για να εγκαθιδρυθεί σχετικό "East Med Act Energy Centre"». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στο πρόσφατο Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ - ΗΠΑ, απαντώντας στον Ζοζέπ Μπορέλ «ανέφερε πως πρέπει "να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στην Ανατολική Μεσόγειο για να πάρουμε περισσότερο αέριο από το Ισραήλ και τελικά αέριο από την Κύπρο, παρά τις δυσκολίες, μέσω Αιγύπτου"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ