Πέμπτη 20 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΒ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγαλώνει η λίστα προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε δομές ΑμεΑ έρχεται ακόμα μια φορά στο φως με την αποκάλυψη περιστατικού βιασμού 21χρονου έγκλειστου σε αντίστοιχο κέντρο στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του μήνα.

Ο 22χρονος φερόμενος ως δράστης, επίσης περιθαλπόμενος στην ίδια δομή, οδηγήθηκε στον ανακριτή. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για βιασμό, πρόκληση σωματικής βλάβης και εξύβριση. Ο κατηγορούμενος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους να μην προσεγγίζει τον 21χρονο και να μην εξέρχεται από το ίδρυμα. Ο εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθεί επίσης γιατί δεν έγινε αμέσως αντιληπτό το περιστατικό από το προσωπικό της δομής.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ειδικής Αγωγής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ κάνει λόγο για λίστα προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων που συνεχώς μεγαλώνει, στο πλαίσιο της πολιτικής κόστους - οφέλους. Καλεί τους εργαζόμενους, τους ΑμεΑ και τις οικογένειές τους να σηκώσουν ανάστημα. Να οργανώσουν τον αγώνα τους απέναντι σε αυτήν την πολιτική, όποια κυβέρνηση και αν την εφαρμόζει.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τα σωματεία και οι φορείς της Ειδικής Αγωγής της πόλης έχουν πολλαπλώς προειδοποιήσει για τέτοια περιστατικά στο πλαίσιο που η Ειδική Αγωγή και η Πρόνοια στενάζουν κάτω από τη λογική της εξοικονόμησης πόρων που πετσοκόβει χρόνο με τον χρόνο την χρηματοδότηση, υποστελεχώνει τις δομές, οδηγεί τους εργαζόμενους στην επαγγελματική εξουθένωση όταν οι αναλογίες προσωπικού προς ωφελούμενους αγγίζουν πολλές φορές το 1/8. Η κακοπληρωμένη εργασία, τα ωράρια - λάστιχο αλλά και τα δραματικά κενά σε προσωπικό επιβαρύνουν τους εργαζομένους που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα!

Οι ζωές μας μετρούνται με όρους κόστους - οφέλους, όπως τραγικά φάνηκε και με το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. "Οι ράγες των Τεμπών" περνάνε και από την Ειδική Αγωγή, όπου η παντελής έλλειψη φροντίδας και πρόνοιας για την προστασία ευάλωτων παιδιών και ανθρώπων με αναπηρία οδηγεί σε ειδεχθή εγκλήματα, όπως τον βιασμό, μέχρι και τον τραγικό θάνατο ανθρώπων, όπως συνέβη πριν από κάποιους μήνες σε γνωστό ίδρυμα της πόλης!

Δεν πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους και των κυβερνήσεων διαχρονικά που έχουν ξεγυμνώσει τους δημόσιους φορείς, έχουν σμπαραλιάσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχουν ρίξει κατακόρυφα το βιοτικό επίπεδο των ΑμεΑ, των οικογενειών τους και των εργαζομένων. Τα αίσχη που έρχονται στο φως, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο περιστατικό, αποδεικνύουν τη σαπίλα αυτού του συστήματος που είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας.

Γι' αυτό οι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αυξήσεις - ψίχουλα στα επιδόματα αποτελούν απύθμενο θράσος, επειδή είναι τεράστια η απόσταση από το επικίνδυνο αίσχος που βιώνουμε σήμερα μέχρι τις υπηρεσίες που αντικειμενικά είναι εφικτό να παρέχονται.

Η ασφάλεια και η φροντίδα των ΑμεΑ κοστολογήθηκαν από τους καπιταλιστές και το κράτος τους και βρέθηκαν πολύ ακριβές».

Και καταλήγει: «Αποδεικνύεται ότι το κυνήγι του κέρδους όχι απλά δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών Πρόνοιας αλλά τις επιστρέφει στον προηγούμενο αιώνα. Η πλήρης και ευρεία αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων της επιστήμης και της νέας γνώσης στην αγωγή και φροντίδα των ΑμεΑ θα είναι εφικτή μόνο όταν απαλλαγούμε από το κέρδος ως κριτήριο και στόχο της παραγωγής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ