Σάββατο 22 Απρίλη 2023 - Κυριακή 23 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Κριτήριο ψήφου η σύμπλευσή τους και στο Ευρωκοινοβούλιο

Δεν υπάρχει ζήτημα που να αφορά σε ζωτικές ανάγκες του κεφαλαίου και να μη το στηρίζουν όλοι μαζί

Eurokinissi

Στον μεγάλο όγκο υλικού που έχει συγκεντρωθεί, στα 30 χρόνια που η χώρα μας είναι μέλος της πρώην ΕΟΚ, κατόπιν ΕΕ, και αποκαλύπτει τον ταξικό - αντιλαϊκό της χαρακτήρα, αλλά και στη σύμπλευση των αστικών κομμάτων, που είναι πασιφανής στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρθηκε διεξοδικά και με παραδείγματα ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκδήλωση της «Σύγχρονης Εποχής» με θέμα «30 χρόνια ΕΕ των μονοπωλίων. Η σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της σύμπλευσης, που αθροίζονται στα κριτήρια ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ, παρουσιάζονται πιο κάτω.

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος - Ελληνοτουρκικά

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού τα ψηφίσματα πολεμικής φρενίτιδας, αποτελώντας εμπροσθοφυλακή στην επιχείρηση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Μετά από την καταδικαστέα εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας, το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) έφερε σε πέρας σειρά ψηφισμάτων κλιμάκωσης της πολεμικής εμπλοκής με εξοπλισμούς, κυρώσεις έως και χρονοδιαγράμματα παράδοσης όπλων στην Ουκρανία. Μόνο το ΚΚΕ τα καταψήφισε (...)

Αντίστοιχα τα αστικά κόμματα δρουν και στα Ελληνοτουρκικά. Τον Σεπτέμβρη του 2020 πέρασε ένα ακόμα επικίνδυνο ψήφισμα του ΕΚ που τα αστικά κόμματα έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «χαστούκι» στην Τουρκία. Ηταν ένα ψήφισμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του σχεδιασμού της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και της ελληνικής αστικής τάξης για να στρωθεί το τραπέζι της επιζήμιας για τους λαούς συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ που ξαναζεσταίνεται αυτές τις μέρες και με τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» (...)

«Απελευθέρωση» μεταφορών

Ενα από τα τελευταία ...επιτεύγματα της σύμπλευσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της περασμένης Παρασκευής
Ενα από τα τελευταία ...επιτεύγματα της σύμπλευσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της περασμένης Παρασκευής
Το πολύνεκρο έγκλημα με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στα Τέμπη φανέρωσε την έλλειψη προσωπικού, στοιχειωδών υποδομών, εκσυγχρονισμού του δικτύου και του τροχαίου υλικού. Με βάση την Οδηγία του 1991, δρομολογήθηκε ο διαχωρισμός του μεταφορικού έργου από τις υποδομές και το δίκτυο. Ετσι υλοποιήθηκε αυτή η στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ, με τα 4 πακέτα Οδηγιών και τελευταίο αυτό του 2016 για τους σιδηρόδρομους.

Αυτά τα ψήφισαν τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και τα υλοποίησαν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις, προωθώντας την «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών (...) Αυτά τα πακέτα μόνο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τα είχε καταψηφίσει και με τις αιτιολογήσεις ψήφου της από τότε, έγκαιρα, είχε προειδοποιήσει για τις πολυπλόκαμες τραγικές συνέπειές τους για τον λαό (...)

Με βάση αυτές τις Οδηγίες υλοποιήθηκαν κατά γράμμα η κατάτμηση του ΟΣΕ και η ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων φιλέτων, όπως αυτά της διαχείρισης των δρομολογίων, αφήνοντας τα «κοστοβόρα» τμήματα στο κράτος, που κι αυτό, όντας εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα, λειτουργεί με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με περικοπές, τα λεγόμενα «ελάχιστα πρότυπα της ΕΕ», εργολάβους ανάδοχους, για να προωθούνται σε κάθε περίπτωση τα καπιταλιστικά κέρδη.

Πολιτική προστασία

Δύο κόσμοι διαφορετικοί, ασύμβατοι μεταξύ τους, συγκρούονται. Αυτός των ανθρώπινων ζωών, των νεκρών της τάξης μας, των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων κι αναγκών, και ο άλλος των καπιταλιστικών κερδών, της ΕΕ, του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης.

Εκτός από τις μεταφορές, όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχτεί ότι ο λαός παραμένει ανοχύρωτος στις αλλεπάλληλες φονικές καταστροφές, αντιμέτωπος με πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, χιονιάδες. Με την ψήφο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης εγκρίθηκε τον Σεπτέμβρη του 2020 η τροποποίηση του λεγόμενου ευρωενωσιακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (RescEU), με εισηγητή μάλιστα τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη.

Το RescEU είναι ένας μηχανισμός που επιχειρεί να νομιμοποιήσει και να διαιωνίσει τις τραγικές ελλείψεις και περικοπές που καταγράφονται στα κράτη - μέλη όσον αφορά τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας και είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων, τόσο σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε ατομικά μέσα προστασίας (...)

Κι εδώ ο αντιδραστικός πυρήνας του RescEU είναι η λογική του κόστους - οφέλους, με βάση την οποία τα έργα υποδομής και προστασίας της ζωής του λαού κρίνονται από την ΕΕ ως «ακριβά» και με «χαμηλή απόδοση κέρδους» και υιοθετούνται οι επιζήμιες λογικές «των σεναρίων κινδύνου», «καταστάσεων κρίσης», της «ευελιξίας», της σύμπραξης με ιδιώτες.

Φόροι και ενεργειακή φτώχεια

Στο ΕΚ, όλοι αυτοί που προεκλογικά μιλούν για μείωση των φόρων, μαζί έχουν ψηφίσει τους κανονισμούς για τους λεγόμενους «ίδιους πόρους». Πρόκειται για φόρους που καταληστεύουν τον λαό μέσω τελωνείων, «πράσινων» και ψηφιακών τελών για να συγκεντρωθούν τα αποκαλούμενα «κονδύλια της ΕΕ» που δεν είναι άλλα από... κονδύλια που πληρώνουν οι λαοί.

Οι «ίδιοι πόροι» της ΕΕ είναι αντιλαϊκοί φόροι που βαρύνουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα για την αποπληρωμή των 750 δισ. που δανείζεται η ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης (που επίσης όλοι μαζί το ψήφισαν) και που ήδη ξεκοκαλίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι (...) Τις «πράσινες» και ψηφιακές αντιλαϊκές κατευθύνσεις του έχουν ψηφίσει χέρι χέρι όλα τα αστικά κόμματα, που διαδίδουν το μέγα ψέμα ότι οι καπιταλιστικές επενδύσεις θα φέρουν οφέλη για τον λαό και ότι θα κερδίσει τάχα κι αυτός από το φαγοπότι των ομίλων.

Να πώς μαζί με την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και το Χρηματιστήριό της, ο λαός οδηγήθηκε στην πανάκριβη Ενέργεια, που επέτεινε περαιτέρω ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Μισθοί και συντάξεις

Τα αστικά κόμματα στο ΕΚ συμπαρατάχτηκαν και για τον προκλητικό εξωραϊσμό των μισθών και δικαιωμάτων πείνας, με τη μορφή Οδηγίας για τον «ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό», την οποία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση σύσσωμοι υπερψήφισαν. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε εργολαβικά να την πολυδιαφημίσει ως μέγιστη φιλεργατική κατάκτηση και «νίκη της Αριστεράς», αποτελώντας το καλύτερο «πλυντήριο» των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζουμε τη στάση του στην κατάπτυστη Οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την οποία νομοθέτησε κι ως κυβέρνηση, ξεκινώντας από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων. Τα ίδια έκαναν προ ημερών με τη λεγόμενη Οδηγία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, που οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την εμφάνισαν ως νίκη κατά της «δεξιάς», ασχέτως αν και οι άλλες σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες δυνάμεις την υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς.

Αυτές τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που καταψήφισε το ΚΚΕ σπεύδει π.χ. αυτές τις μέρες να εφαρμόσει η εργοδοσία της «Wolt» καταργώντας τη βασική αμοιβή και πληρώνοντας με βάση τον κατώτατο μισθό.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, πέραν των «έργων και ημερών» και των τριών ως κυβερνήσεων, σε επίπεδο ΕΕ ψήφισαν και το λεγόμενο «ευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν», που καθιερώνει σύνταξη - φιλοδώρημα, επενδυτικό προϊόν σε ατομική βάση με διαρκή κινητικότητα από χώρα σε χώρα...

Δάνεια και επιτόκια

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ, Δ. Παπαδημούλης, τον Φλεβάρη του 2022, ως εισηγητής της ετήσιας έκθεσης του ΕΚ για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναλάμβανε να στοιχειοθετήσει όλους τους στόχους του ευρωενωσιακού τραπεζικού κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων και για την απαλλαγή του από τα «κόκκινα» δάνεια και την παράδοση της εργατικής - λαϊκής κατοικίας στα νύχια των funds τύπου Πάτση της ΝΔ ή εύρωστων τραπεζών, με τον λαό να πληρώνει πανάκριβο λογαριασμό.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση Παπαδημούλη αναφέρει: «Το ΕΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική (...) την ανησυχία του για τον δυνητικό αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στον αριθμό των μη βιώσιμων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, στα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα». Και «καλεί την ΕΚΤ να αναλάβει δράση για τη σταθερότητα των τιμών».

Είναι ακριβώς οι στόχοι που βρίσκει ο λαός σήμερα απέναντί του, με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού.

Στα μεγάλα δεν τους χωρίζει τίποτα

«Ολα τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν στην πράξη ότι τα κόμματα του κεφαλαίου στα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν», ανέφερε ο Κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε: «Αξιοποιούν τις διαφορετικές ιστορικές, ιδεολογικοπολιτικές καταβολές κι αποχρώσεις τους επιδιώκοντας να χειραγωγήσουν τον λαό και με ξεχωριστό τρόπο να απευθυνθούν και να εγκλωβίσουν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις σε ανταγωνιστικά καπιταλιστικά συμφέροντα.

Ομως, το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής τους είναι αυτό που τα κατατάσσει στην κατηγορία "αστικά κόμματα", που είναι ταγμένα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων και προορισμός τους είναι η κυβερνητική διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας - και με εταίρο οποιοδήποτε κόμμα που έχει την ίδια αποστολή, όπως έχει αποδείξει η ελληνική και διεθνής πείρα. Ενδεικτικά τα παραδείγματα κυβερνήσεων σε κάθε χώρα της ΕΕ και κάθε απόχρωσης που η πολιτική τους βγάζει στους δρόμους όλο αυτό το διάστημα τους λαούς σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Το ζητούμενο σήμερα είναι ο λαός να εμπιστευτεί το καταστάλαγμα αυτής της πείρας, ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από την εναλλαγή αστικών κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση και ότι η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στον ελπιδοφόρο δρόμο που χαράζει το ΚΚΕ με τον ίδιο πρωταγωνιστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ