Τρίτη 9 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Παραιτήθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Την παραίτησή του υπέβαλε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Εντουαρντ Χέγκερ, λίγους μήνες πριν τις πρόωρες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30/9. Ηγείτο υπηρεσιακής κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς η κυβέρνησή του έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβρη, μετά από χρόνια διαφωνιών για θέματα όπως δημόσιες δαπάνες, χειρισμός της πανδημίας, αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής κ.ά.

Σε ομιλία του ο Χέγκερ παραδέχτηκε ότι είναι «συνυπεύθυνος για το χάος στη χώρα», καθώς είχε προηγηθεί η παραίτηση του υπουργού Γεωργίας, εξαιτίας μιας υπόθεσης επιχορήγησης 1,4 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην εταιρεία του ίδιου και του υπουργού Εξωτερικών. Την επομένη, και ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Η Πρόεδρος της Σλοβακίας, Z. Καπούτοβα, ανακοίνωσε ότι στις 15 Μάη θα διορίσει προσωρινή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας, Λ. Οντορ, ενώ τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα είναι τεχνοκράτες και «πρόσωπα που δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές».

Ο πρώην πρωθυπουργός Ρ. Φίκο προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές. Αμφισβητεί την υποστήριξη των αντιρωσικών κυρώσεων και έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ