Τρίτη 9 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «τρομοκρατικές ενέργειες» του Κιέβου σε ρωσικό έδαφος

Ενώ ανεβαίνει η ένταση σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα

Εντείνονται οι κατηγορίες της Μόσχας κατά της Ουάσιγκτον ότι βρίσκεται πίσω από διάφορες «τρομοκρατικές ενέργειες» σε ρωσικό έδαφος και στο ίδιο το Κρεμλίνο, ενώ παράλληλα ανεβαίνει η ένταση σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα, προμηνύοντας σοβαρή κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ένα τέτοιο έδαφος, εξάλλου, εντείνονται εκατέρωθεν βομβαρδισμοί και ενέργειες που δείχνουν προπαρασκευή για ακόμα μεγαλύτερη ένταση των συγκρούσεων στο πεδίο.

Η Ρωσία απέδωσε στις χώρες της Δύσης και «πρωτίστως» στις ΗΠΑ την ευθύνη για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» που ισχυρίζεται ότι διέπραξε η Ουκρανία στο έδαφός της, μετά και την επίθεση με εκρηκτικά εναντίον του αυτοκινήτου του εθνικιστή συγγραφέα Ζαχάρ Πριλέπιν, το Σάββατο, κατά την οποία τραυματίστηκε ο Ρώσος συγγραφέας και σκοτώθηκε ο οδηγός του.

«Η ευθύνη γι' αυτήν την τρομοκρατική επίθεση και για άλλες δεν ανήκει μόνο στις ουκρανικές αρχές αλλά και στους δυτικούς προστάτες τους, πρωτίστως στις ΗΠΑ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «η σιωπή των αρμόδιων διεθνών οργανισμών είναι απαράδεκτη».

Η «αποτυχία της Ουάσιγκτον» να καταγγείλει αυτήν και άλλες επιθέσεις είναι «αυτοαποκαλυπτική» για την αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Οι ερευνητές της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, που εξετάζουν την εμπλοκή του Αλ. Περμιακόφ, ανέφεραν ότι «κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο ύποπτος δήλωσε πως έδρασε σύμφωνα με τις οδηγίες των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών».

Από την πλευρά της, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) δήλωσε ότι «επίσημα, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε την εμπλοκή της SBU σε αυτή ή σε άλλες εκρήξεις που συμβαίνουν στις δυνάμεις κατοχής ή στα πρωτοπαλίκαρά τους», μετέδωσε το «Ukrinform».

Ρωσικό μαχητικό «παρενόχλησε» πολωνικό στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικό μαχητικό «Su-35» φέρεται να παρενόχλησε την Παρασκευή πολωνικό αεροσκάφος που εκτελούσε αποστολή για τη Frontex πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας προσωρινή «απώλεια ελέγχου» του αεροσκάφους από τους πιλότους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βαρσοβίας.

Νωρίτερα, η Ρουμανία, που ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στο περιστατικό, έκανε λόγο για «απολύτως απαράδεκτη επιθετική συμπεριφορά» της Μόσχας.

Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, το ρωσικό αεροσκάφος «εισήλθε χωρίς καμία επικοινωνία μέσω ασυρμάτου στην περιοχή επιχειρήσεων που έχει οριστεί από τη Ρουμανία», πραγματοποιώντας «επιθετικούς και επικίνδυνους ελιγμούς, πλησιάζοντας σε τρεις περιπτώσεις το αεροσκάφος της πολωνικής συνοριοφυλακής χωρίς την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας».

Το περιστατικό είναι «μια ακόμα απόδειξη της προκλητικής προσέγγισης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα», κατήγγειλε το ρουμανικό υπουργείο Αμυνας, επικρίνοντας τους «επαναλαμβανόμενους επικίνδυνους ελιγμούς» του «ανεύθυνου» Ρώσου πιλότου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πολωνικό αεροσκάφος, που δεν ήταν οπλισμένο, περιπολούσε για τον εντοπισμό «παράτυπων μεταναστών», σε διεθνή εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ, νέες επιθέσεις στην Κριμαία ανέφερε η ρωσική διοίκηση. Στη Σεβαστούπολη ο Ρώσος κυβερνήτης δήλωσε πως τα ξημερώματα του Σαββάτου οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με τουλάχιστον 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και τουλάχιστον 3 εξ αυτών καταρρίφθηκαν πάνω από τη Σεβαστούπολη χωρίς να υπάρξουν καταστροφές σε υποδομές. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, εκρήξεις σημειώθηκαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και στο Σάκι, όπου υπάρχει ρωσική αεροπορική βάση.

Επίσης Ρώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κριμαίας ισχυρίστηκαν ότι καταρρίφθηκαν δύο ουκρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Grom-2.

Νέοι ουκρανικοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή αναφέρθηκαν και στην περιοχή Μπέλγκοροντ στα νότια σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε αγωγό αερίου και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Η Ουκρανία ορίζει την 9η Μάη ως «Μέρα της Ευρώπης»

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τον ηρωικό αγώνα του σοβιετικού λαού κατά της ναζιστικής Γερμανίας και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, προς όφελος της Ουκρανίας και της Δύσης στην ιμπεριαλιστική αναμέτρηση με τη Ρωσία, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανέφερε σε επετειακή δήλωσή του ότι «το παλιό κακό που έχει επαναφέρει η σύγχρονη Ρωσία θα ηττηθεί με τον ίδιο τρόπο που ηττήθηκε ο ναζισμός» το 1945.

Εξάλλου, συντασσόμενος με τον αντικομμουνισμό της ΕΕ και σε μια ακόμα προσπάθεια να κόψει τους δεσμούς του ουκρανικού λαού με τις παραδόσεις της ΕΣΣΔ, ο Ζελένσκι κατέθεσε νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο το οποίο ορίζει την 9η Μάη ως «Μέρα της Ευρώπης» αντί για Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Ως μέρα μνήμης της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας ορίζεται η 8η Μάη.

Μάλιστα, σήμερα, αναμένεται στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «για να εκφράσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία». Η Κομισιόν αποφάσισε να απονείμει στον Ζελένσκι και στον «λαό της Ουκρανίας» το Βραβείο Καρλομάγνου, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο για τη συμβολή στην ενοποίηση της ΕΕ.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε χτες «το σχετικό διάταγμα και κάθε χρόνο από αύριο (σ.σ. σήμερα), 9 Μάη, θα τιμάμε την ιστορική μας ενότητα - την ενότητα όλων των Ευρωπαίων που κατέστρεψαν τον ναζισμό και θα νικήσουν τον ρωσισμό», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Επιστρέφουμε στο κράτος μας μια ειλικρινή ιστορία χωρίς ιδεολογικές επιρροές. Οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως θυμούνται στις 8 Μάη τη μεγαλειώδη νίκη επί των ναζί», ανέφερε, την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση εξυμνεί και αξιοποιεί ναζιστικές οργανώσεις και στρατιωτικές ομάδες, όπως το Τάγμα Αζόφ, Δεξιός Τομέας κ.ά., υμνεί τους συνεργάτες των ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κ.ο.κ.

Στη Ρωσία, το Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε την Παρασκευή τις προετοιμασίες για τον εορτασμό της Μέρας της Νίκης σήμερα, ενώ σε διάφορες περιοχές έχουν ακυρωθεί οι εορτασμοί για λόγους ασφαλείας. Επίσης, οι διοργανωτές του «Αθάνατου Τάγματος» αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθούν φέτος πορείες με τις φωτογραφίες των Σοβιετικών μαχητών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για λόγους ασφαλείας καθώς πυκνώνουν «τρομοκρατικές επιθέσεις» και χτυπήματα από ουκρανικό έδαφος.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε χτες συνομιλίες στη Μόσχα με τον Κιργίζιο ομόλογό του, Σ. Ζαπάροφ, ο οποίος θα παρακολουθήσει σήμερα τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Αντίστοιχα στους επίσημους εορτασμούς θα παραβρεθεί και ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κ. Γ. Τοκάγεφ.

Ρωσικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία ενόψει «αντεπίθεσης»

Στο μεταξύ, η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία. Ενδεικτικά χτες έγινε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο, ενώ πυραυλική επίθεση έγινε στην Οδησσό, εκρήξεις επίσης σημειώθηκαν σε Χερσώνα και Ζαπορίζια. Σύμφωνα με φιλορώσο αξιωματούχο στη Ζαπορίζια, βομβαρδίστηκαν αποθήκη και θέσεις του ουκρανικού στρατού στην Ορνίχιβ.

Παράλληλα, η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της Σούμι (βορειοανατολικά) έκανε λόγο για βομβαρδισμούς σε 8 τοποθεσίες από το ρωσικό πυροβολικό.

Στη Ζαπορίζια συνολικά 1.679 άμαχοι, ανάμεσά τους 660 παιδιά, απομακρύνθηκαν το Σαββατοκύριακο εσπευσμένα από περιοχές γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο - το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Το Σάββατο ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ρ. Γκρόσι, προειδοποίησε ότι η κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο γίνεται «δυνητικά επικίνδυνη».

Ο στρατός της Ουκρανίας αναμένεται να εξαπολύσει σύντομα την πολυσυζητημένη αντεπίθεσή του για να ανακαταλάβει εδάφη, μεταξύ άλλων στη Ζαπορίζια.

Στο μεταξύ, ο Ολ. Σίρσκι, κορυφαίος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την προσπάθειά τους να κυριεύσουν ως τις 9 Μάη την πόλη Μπαχμούτ (ανατολικά), όπου μαίνονται μάχες από το καλοκαίρι του 2022, τονίζοντας πως το Κίεβο θα κάνει το παν για να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων «Βάγκνερ», Γ. Πριγκόζιν, διατείνεται ότι το 95% της Μπαχμούτ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Ο ίδιος πήρε χτες πίσω την απειλή να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Μπαχμούτ, αφού έλαβε υποσχέσεις ότι θα λάβει όσα πυρομαχικά και όπλα χρειάζεται.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος έχει χλευάσει δημόσια τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, και την ηγεσία του στρατού για τους χειρισμούς τους στον πόλεμο, κατήγγειλε την περασμένη βδομάδα ότι λόγω έλλειψης πυρομαχικών οι μισθοφόροι υφίστανται «ανώφελες και αδικαιολόγητες» απώλειες.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε επίσης χτες ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέθεσε στον στρατηγό Σ. Σουροβίκιν να εργαστεί δίπλα στη «Βάγκνερ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοένα και πιο επικίνδυνη η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα (2023-08-24 00:00:00.0)
Οξυνση και με ένοπλη μορφή στην ενδοαστική αντιπαράθεση στη Ρωσία (2023-06-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνει το G7 με αποφάσεις για F-16, «προειδοποιεί» για «κολοσσιαίο κίνδυνο» η Μόσχα (2023-05-22 00:00:00.0)
Η Ρωσία δηλώνει ότι ο στρατός της θα πετύχει «όλους τους στόχους» του (2022-12-28 00:00:00.0)
Για παραπέρα στρατιωτική κλιμάκωση προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα (2022-10-20 00:00:00.0)
Ερωτήματα και σενάρια για τις εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στην Κριμαία (2022-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ