Τετάρτη 24 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΥΡΙΖΑ
Σε αναζήτηση αφηγήματος μπροστά στη νέα κάλπη

Σε αναζήτηση αφηγήματος ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κεντρική του Επιτροπή να συνεδριάζει αύριο Πέμπτη γι' αυτόν τον σκοπό. Χτες ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τυπική παραλαβή της διερευνητικής εντολής, την οποία επέστρεψε επιτόπου, καθώς όπως είπε δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, υποστήριξε ότι «μια σημαντική αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα χάθηκε πριν τις εκλογές. Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή».

Χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «απρόσμενα οδυνηρό σοκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι αν η νέα κάλπη δώσει τους ίδιους συσχετισμούς, αυτό θα είναι οδυνηρό και για την κοινωνία, καθώς «θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία. Μια παντοδυναμία, και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο, ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα: Να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη».

Απαντώντας εμμέσως στα σενάρια για αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό για τον ίδιο σημαίνει ότι θα δώσει τη μάχη με στόχο «να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση (...) αλλά και να παραμείνει η Αριστερά βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

«Ξέχασε» βέβαια ότι ήταν η στάση του κόμματός του και η πολιτική του όλα τα προηγούμενα χρόνια οι οποίες τροφοδότησαν τη ΝΔ, ενώ θυμήθηκε όψιμα τους λαϊκούς αγώνες, που πυροδοτούνται από την αντιλαϊκή πολιτική την οποία υπηρέτησε και ο ίδιος, σε μεγάλο βαθμό συμπλέοντας με τη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ