Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Τραγικές στιγμές

ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει, πλέον, η κατάσταση στη Βηθλεέμ, όπου από την Τρίτη το βράδυ, οπότε και εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός, 200 περίπου Παλαιστίνιοι, ένοπλοι αλλά και άοπλοι, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Ναό της Γέννησης, στην κεντρική πλατεία Μάνγκερ της πόλης. Εκτός από το συγκεκριμένο σημείο, ισραηλινές στρατιωτικές κάμερες κατέγραψαν την παράδοση δεκάδων Παλαιστινίων αστυνομικών που είχαν οχυρωθεί σε ένα σπίτι. Η παράδοση έγινε υπό την επίβλεψη του «Ερυθρού Σταυρού». Οι αιχμάλωτοι άφησαν τα όπλα τους, τους φόρεσαν χειροπέδες, τους έδεσαν τα μάτια και τους οδήγησαν με λεωφορεία προς άγνωστη κατεύθυνση.

Χτες το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός έβαλε με οβίδα κατά της μίας σιδερένιας πόρτας του προαυλίου του Ναού, στο πίσω μέρος, με αποτέλεσμα, όπως υποστήριζαν παλαιστινιακές πηγές, να τραυματιστούν άλλοι 3 έγκλειστοι. Την επίθεση επιβεβαίωναν και οι κληρικοί που βρίσκονται στο Ναό, αλλά και δημοσιογράφοι που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη, αλλά ο ισραηλινός στρατός επέμενε να τη διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι γίνονταν μάχες στην περίμετρο του συγκροτήματος. Μάλιστα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωνε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί για ασφαλή διέξοδο όλων των αόπλων από το Ναό, αλλά «δεν τους το επιτρέπουν οι ένοπλοι που βρίσκονται μέσα σε αυτόν».

Εκκληση για άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας απηύθυνε από το εσωτερικό του Ναού ο φραγκισκανός ιερέας, Ιμπραχίμ Φάλτας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού. Ο πατήρ Φάλτας υποστήριξε ότι οι συνθήκες μέσα στο Ναό είναι τραγικές, δεν υπάρχουν πια τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, παρακαλώ βοηθήστε μας» κατέληξε ο πατήρ Φάλτας, ενώ ο Καθολικός Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Μισέλ Σαμπάχ, επαναλάμβανε ότι οι ναοί είναι άσυλο και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ασφαλή έξοδο των εγκλωβισμένων.

Παλαιστίνιοι μαχητές, κουβαλώντας και τους τραυματίες τους, την ώρα που προσπαθούν να εισέλθουν στο ναό

Associated Press

Παλαιστίνιοι μαχητές, κουβαλώντας και τους τραυματίες τους, την ώρα που προσπαθούν να εισέλθουν στο ναό
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πατήρ Θεοδόσιος, δεύτερος στην ιεραρχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, που δεν έκρυψε την οργή του για την κατάσταση. Ο πατήρ Θεοδόσιος, μιλώντας στο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες όντως βάλλουν κατά του Ναού της Γέννησης, αφού έχουν ακροβολιστεί στη στέγη του οίκου προσκυνητών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον οποίο κατέλαβαν την Τρίτη και αρνούνται να εγκαταλείψουν παρά τις οργισμένες ανακοινώσεις της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι θα εγκαταλείψουν τα εκκλησιαστικά κτίρια, που κατέλαβαν, «μόλις ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη». Ο υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, επαναλάμβανε ότι ο ισραηλινός στρατός δε θα εισβάλει στο Ναό της Γέννησης, αλλά ότι δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος κανένας ένοπλος από τους εγκλωβισμένους.

Με εκτενείς του δηλώσεις στο BBC, ο πατήρ Μαγκντ Σιριάνι, από εκκλησία που απέχει 400 μέτρα από το Ναό της Γέννησης, υποστήριζε ότι οικογένειες Παλαιστινίων, παιδιά και γυναίκες έχουν βρει καταφύγιο σε όλες τις εκκλησίες της περιοχής. Διαβεβαίωνε ότι δεν έχουν όπλα και όσοι κρατούσαν τα άφησαν έξω από τους ναούς «ακριβώς γιατί ζητούσαν άσυλο», ενώ υπογράμμιζε ότι «ο κόσμος είναι τόσο τρομοκρατημένος που δεν έχει πού άλλου να στραφεί παρά μόνο στις εκκλησίες. Ο στρατός ελέγχει τα πάντα και κάνει έρευνες από σπίτι σε σπίτι».

Στο θέμα της προστασίας των χριστιανικών μνημείων, επικέντρωσε την προσοχή του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος σε χτεσινή δήλωσή του, με αφορμή τα γεγονότα στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, κράτησε «ίσες» αποστάσεις και με κυνισμό κάλεσε τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν... «νηφαλιότητα», καθώς όπως είπε «είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες και αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να επιμερίσουμε ευθύνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ