Τρίτη 30 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Απολογήθηκαν χτες τρία στελέχη του ΟΣΕ

Στις 2 Ιουνίου η 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ)

Ολοκληρώθηκαν χτες στον εφέτη ανακριτή Λάρισας οι καταθέσεις τριών στελεχών του ΟΣΕ στους οποίους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, αλλά και για δύο μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΟΣΕ, οι οποίοι κατηγορούνται για τη μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη της μοιραίας βάρδιας παρότι δεν πληρούσε το όριο ηλικίας, που είναι τα 47 έτη.

Τέτοιες υπαρκτές πλευρές δεν μπορούν να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που κινήθηκαν στις ράγες της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών, όπως ισχύει και στην ΕΕ. Αυτό οδήγησε στην κατάτμηση του ΟΣΕ, στον χωρισμό της ράγας από το τρένο, στην ιδιωτικοποίηση, στην υποβάθμιση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, που θεωρούνται «κόστος» για την κερδοφορία των ομίλων που εκμεταλλεύονται τις μεταφορές. Η φανερή επιδίωξη από την κυβέρνηση να περιοριστεί η ευθύνη μεμονωμένα σε κάποιους διοικητικούς υπαλλήλους δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Και τα δύο μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΟΣΕ φέρεται να κατέθεσαν ότι τη στιγμή της αξιολόγησης του υποψήφιου σταθμάρχη δεν προβλεπόταν κάποιο ηλικιακό όριο, ενώ στη δική του κατάθεση ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού υποστήριξε ότι ενήργησε νόμιμα, καθώς - όπως είπε - απλώς επικύρωσε την εισήγηση της Επιτροπής.

Σήμερα αναμένεται η άφιξη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων, τους οποίους έχει καλέσει ο εφέτης ανακριτής προκειμένου να εξετάσουν το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο δυστύχημα. Τα δεδομένα από το καταγραφικό θα περιληφθούν στο πόρισμα των ανακριτικών αρχών, το οποίο θα αποτελέσει στοιχείο της δικογραφίας.

Στο μεταξύ, στις 2 Ιουνίου αντί για τις 30 Μαΐου θα γίνει η 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ), που διαμαρτύρεται για μία ακόμα φορά ζητώντας την προστασία του επιβατικού κοινού, των εργαζομένων και της ασφάλειας κυκλοφορίας. Ζητούν ενημέρωση για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα της τηλεδιοίκησης - σηματοδότησης στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης και διαμαρτύρονται για τη μονοδρόμηση της γραμμής σε σήραγγες, τις αφύλακτες διαβάσεις, το ότι δεν έχουν γίνει καθαρισμοί χόρτων ενώ έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, όπως και για το ότι δεν έχει γίνει περίφραξη σε πολλά σημεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ