Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Μη πόσιμο το νερό σε 10 κοινότητες

Αμεσα μέτρα ζητά η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Την εγκληματική πολιτική σε βάρος της ύδρευσης, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία χιλιάδων κατοίκων του δήμου Πρέβεζας, αποτυπώνει η έκθεση αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κρίνοντας το πόσιμο νερό ακατάλληλο για κατανάλωση. Σύμφωνα με την έκθεση, 11 από τα 14 δείγματα παρουσίασαν σοβαρή ανάπτυξη μικροβίων, καθιστώντας αδύνατη την ομαλή υδροδότηση 5 κοινοτήτων στη Δημοτική Ενότητα Λούρου και άλλων 5 στη Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου.

Η έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο τη δημόσια αναγνώριση της ΔΕΥΑ Πρέβεζας, όπου σε πρόσφατο έγγραφό της υποστηρίζει ότι αδυνατεί να διαφυλάξει και να ελέγξει την ποιότητα του πόσιμου νερού σε όλο τον δήμο και ειδικότερα στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών της. Σύμφωνα με την ΔΕΥΑ, η υπηρεσία αδυνατεί να ανταποκριθεί στους καθαρισμούς δεξαμενών, στη χλωρίωση του νερού και σε άλλα αναγκαία μέτρα, είτε λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, αρχείων από τις υποδομές σε Λούρο και Ζάλογγο και της πρόσθετης επιβάρυνσής της από την ενσωμάτωση στην ευθύνη της της υδροδότησης των κοινοτήτων, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΥΑ λειτουργεί με 4 μόλις υδραυλικούς για ολόκληρο το δίκτυό της, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω συνταξιοδοτήσεων, το μόνιμο προσωπικό θα ανέρχεται σε μόλις 20 εργαζόμενος όλων των ειδικοτήτων.

Αμεσα μέτρα για την παροχή ποιοτικού νερού στις κοινότητες

Την πολιτική που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και θυσιάζει την ανάγκη της υδροδότησης των κατοίκων με ποιοτικό και φτηνό νερό λόγω κόστους καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ αναδεικνύοντας τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του λαού.

Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα επισημαίνοντας τις διαχρονικές ευθύνες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την εμπορευματοποίηση του νερού, για το απαρχαιωμένο και κακοσυντηρημένο δίκτυο ύδρευσης, για την υποστελέχωση: «Ολα αυτά λίγο καιρό μετά την ψήφιση νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ που μετατρέπει τη "Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας" σε "Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων", επιταχύνοντας την παραχώρηση της διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους» .

Καλεί τους κατοίκους να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις και να οργανώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας τεκμηριωμένη ενημέρωση, άμεσα μέτρα για την παροχή ποιοτικού νερού, σύνδεσης των χωριών με τον υπό κατασκευή νέο αγωγό υδροδότησης και χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων εργασιών για τη συντήρηση του δικτύου και στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό της ΔΕΥΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ