Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
«Κορόνα - γράμματα» η υγεία του λαού από τις μεγάλες ελλείψεις

Περιοδείες του ΚΚΕ σε κέντρα ΕΚΑΒ και άλλες δομές Υγείας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιοδεία - παρέμβαση στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τον υποψήφιο βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και συζήτησε με εργαζόμενους.

Η περιοδεία - παρέμβαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, όπου μια γυναίκα ξεψύχησε από ανακοπή καρδιάς καθώς ανέμενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο χρειάστηκε πάνω από μια ώρα για να φτάσει από το μοναδικό σημείο που εξυπηρετεί την περιοχή, τον Αγιο Νικόλαο.

Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων στις συζητήσεις που είχε με την διοικήτρια και τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ ο Γιάννης Δελής, πρόκειται για ένα περιστατικό που αναδεικνύει τα εγκληματικά αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που έχουν δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, συνολικά αλλά και στη Χαλκιδική, στην οποία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι τουρίστες το καλοκαίρι και διαθέτει ιδιαίτερη μορφολογία.

Κατά την περιοδεία διαπιστώθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό του ΕΚΑΒ, το οποίο λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη με περίπου 150 επικουρικούς εργαζόμενους, που καλύπτουν όμως πάγιες ανάγκες αλλά και πεπαλαιωμένο στόλο ασθενοφόρων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι δύο μονάδες που εξυπηρετούν τη Θεσσαλονίκη λειτουργούν με 22 - 24 ασθενοφόρα στη βάρδια, ενώ για τις ανάγκες της περιοχής απαιτούνται τουλάχιστον 30.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Οπως τόνισε ο Γιάννης Δελής, άποψη του ΚΚΕ είναι ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ υπηρετούν με αυτοθυσία, όμως οι ελλείψεις και η υποστελέχωση είναι τόσο μεγάλες και δημιουργούν προβλήματα τα οποία συνεχώς διογκώνονται και οδηγούν σε τραγικά περιστατικά, όπως αυτά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ακόμα, σημείωσε πως η κατάσταση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί και ως ακόμα ένα κριτήριο για την επιλογή της ψήφου των λαϊκών στρωμάτων στις επικείμενες εκλογές και να αποτελέσει βασικό αίτημα για όλα τα σωματεία, όλο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ώστε αυτές οι κρίσιμες για τη ζωή των ανθρώπων υπηρεσίες να λειτουργούν σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες και να μην αποτελούν κόστος, όπως αποτελεί για την πολιτική αυτή που εφαρμόζεται όλα τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, περιοδείες στις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ελένη Μπακιρλή, υγειονομικό και υποψήφια βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκαν στα Κέντρα Υγείας Θέρμης και Μηχανιώνας και στον ΕΦΚΑ στο Βότση Καλαμαριάς, διαπιστώνοντας από κοντά την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σε μια περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης που διαφημίζεται για τη γοργή οικοδομική της ανάπτυξη, για τα τουριστικά της καταλύματα την περίοδο του καλοκαιριού, εν έτει 2023 δεν υπάρχει μικροβιολόγος, ο ακτινολόγος έρχεται μία φορά τη βδομάδα, γιατροί φέρνουν τον προσωπικό τους εξοπλισμό. Στη δομή Υγείας στο Βότση στο ιατρείο της γυναικολόγου δεν υπάρχει υπέρηχος, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να αναγκάζονται να στραφούν στην ιδιωτική Υγεία.

Με οργανισμό του 1985 λειτουργεί το ΕΚΑΒ στη Δυτική Ελλάδα

Τα προβλήματα που επικρατούν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει τους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, καθώς και τα νησιά Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ανέδειξε η περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, στη Διεύθυνση του Κέντρου στην Πάτρα, το πρωί της Δευτέρας, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Αχαΐας, και τον επίσης υποψήφιο βουλευτή στον νομό, Κώστα Δραγώτη.

Οπως τονίστηκε και στη συνάντηση με την διευθύντρια του ΕΚΑΒ, αναισθησιολόγο, Γκέλη Κανελλοπούλου, υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό που συνδέονται άμεσα και με την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στον τομέα της Υγείας, στα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα κ.λπ.

Το οργανόγραμμα του Κέντρου στην περιοχή παραμένει ουσιαστικά ίδιο από το 1985, χωρίς να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Υπογραμμίστηκε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να αναφερθούν τα «κενά» ως αριθμοί, αλλά να υπάρχει πρόβλεψη κάλυψης των αναγκών σε βάθος χρόνου. Απασχόλησε ότι δεν πραγματοποιούνται προσλήψεις που να αφορούν τις πραγματικές ανάγκες, όπως επίσης ότι οι προκηρύξεις για προσωπικό δεν αφορούν όλες τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν, αλλά στην πλειοψηφία τους λιγότερες, με αποτέλεσμα, μαζί με τα κίνητρα που δεν δίνονται για να προσληφθεί το προσωπικό, οι ελλείψεις να παραμένουν.

Τονίστηκε ότι το προσωπικό του Κέντρου παραμένει εκτός των ΒΑΕ, παρά ότι η επιβάρυνσή του είναι μεγάλη, καθώς και ότι οι ελλείψεις δεν καλύπτονται με επικουρικούς που έχουν «ημερομηνία λήξης», ως προς τον χρόνο εργασίας τους.

Αναδείχθηκαν, επίσης, οι ανάγκες συντήρησης και ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων. Ορισμένα κινούνται συνεχώς ακόμη και πάνω από 18 χρόνια, η συντήρησή τους δυσκολεύει, ενώ μέχρι να έρθουν καινούργια η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Παρασκευή και τον σταθμό του ΕΚΑΒ στο λιμάνι της Πάτρας, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ