Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Πολύ παρασκήνιο και συνεχείς διεργασίες για πρόεδρο και συνέδριο

Eurokinissi

Σε περιδίνηση έχει μπει για τα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Η πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) την περασμένη Κυριακή μπορεί να κατέληξε με συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα ως προς τις διαδικασίες, εντούτοις κατέγραψε σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις ως προς τους όρους με τους οποίους θα επιδιωχτεί η ανασυγκρότηση του κόμματος προκειμένου να ανακτήσει την ικανότητα χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων και να υπερασπιστεί τα σκήπτρα του στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιούλη θα συνεδριάσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα κατατεθούν υποψηφιότητες για την προεδρία. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου θα γίνουν τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, ενώ το συνέδριο για την αποτίμηση της εκλογικής ήττας και τη χάραξη της παραπέρα πορείας μετατίθεται για μετά τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, δηλαδή στα μέσα του φθινοπώρου.

Η ΠΓ αποφάσισε επίσης να προτείνει για πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Σ. Φάμελλο, ο οποίος και ανέλαβε χτες, αντί της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία αρνήθηκε τη θέση και προαλείφεται για αντιπρόεδρος της Βουλής. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα αναλάβουν ο Ν. Παππάς, ο Ν. Ηλιόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για τους υποψήφιους προέδρους παραμένουν στο τραπέζι τα ονόματα των Εφης Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτση, Ε. Τσακαλώτου, Π. Πολάκη αλλά και της Ρένας Δούρου. Κανείς τους ωστόσο δεν ανοίγει τα χαρτιά του προσώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη είναι ένα παρασκηνιακό όργιο διεργασιών που αφορά το ποιοι τελικά θα υποβάλουν υποψηφιότητα, ενώ την ίδια στιγμή κινητικότητα υπάρχει και με τους ΠΑΣΟΚογενείς, για τους οποίους υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τη στάση τους. Απ' τις πλέον ηχηρές διαφοροποιήσεις στην Πολιτική Γραμματεία ήταν αυτή του Χρ. Σπίρτζη και του Δ. Τεμπονέρα, οι οποίοι ζήτησαν παραίτηση όλων των οργάνων, διεξοδική συζήτηση και επανεκλογή τους, όπως και προέδρου, από το συνέδριο.

Ο Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας χτες στο «Mega» προανήγγειλε την παραίτησή του από την ΠΓ και την ΚΕ, καλώντας και τα άλλα στελέχη να πράξουν το ίδιο, σημείωσε ότι ο Αλ. Τσίπρας «ήταν συγκολλητική ουσία για όλους μας», και πρόσθεσε πως η κριτική στην οικονομική πολιτική της ΝΔ «ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο, που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μία μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση»...

Ο δε Δ. Τεμπονέρας επέλεξε να δημοσιοποιήσει την παρέμβασή του στο όργανο, απειλώντας με αποχώρηση αν δεν εξασφαλιστούν οι κατά τον ίδιο απαιτούμενες συνθήκες ανασυγκρότησης του κόμματος.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «στρατηγική ήττα», για «ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική ανεπάρκεια» του ΣΥΡΙΖΑ, για μια «αριστερή εκδοχή, δίχως αρχή, μέση και τέλος», που «δεν επιδέχεται διόρθωσης ούτε και "ανασυγκρότησης"». Εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μακριά από τις διεργασίες, που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία, τα τελευταία χρόνια» και επέδειξε διαρκή αδυναμία «να συνδεθεί με τις μάζες και να αποκτήσει στοιχειώδη ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία. Η "από τα πάνω" θεώρηση των πραγμάτων και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως πολιτική πρωτοπορία μια μικρή "ελίτ" που λίγη σχέση είχε με τον μαζικό χώρο, στέρησε τη δυνατότητα σύνδεσης κόμματος και κοινωνίας. Η ανυπαρξία στον συνδικαλιστικό χώρο, στη νεολαία, στην αυτοδιοίκηση, είναι εκκωφαντική». Ζήτησε ένα συνέδριο «απολογισμού, ταυτότητας, θέσεων, πολιτικής φυσιογνωμίας και στρατηγικής» και κατέληξε: «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».

Στο μεταξύ, ανοίγει και δημόσια η συζήτηση για τη ρότα που πρέπει να χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να φτάσει στον «προορισμό» του. Ο Ν. Παππάς, μιλώντας στο «Mega», υποστήριξε ότι «έχει προηγηθεί ένα άσχημο αποτέλεσμα και υπάρχει κίνδυνος αναδίπλωσης, άρα πάμε το καράβι σε ένα ασφαλές λιμάνι, στο λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτό θα είναι λάθος. Είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης αριστεράς και θα λένε ότι αγκαλιάζουμε κόσμο από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Πήγαμε στο 35% γιατί πείσαμε κόσμο, μετριοπαθείς και κεντρώους να έρθουν στην κάλπη μας. Φέραμε στην κάλπη μας τη μεσαία τάξη. Μήπως πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς να ξανακερδίσουμε τη μεσαία τάξη;».

Ενώ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Ν. Μπίστης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω σεναρίων για σχεδιασμό επαναφοράς του Αλ. Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, δήλωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας καλά έκανε, πολύ καλά έκανε και για το κόμμα και για τον εαυτό του και για την πολιτική, που θα έχει μέλλον και για τον ίδιο μπροστά». Σκωπτικά ωστόσο σχολίασε τον τρόπο που επέλεξε να αποχωρήσει λέγοντας: «Τους έδωσε μια κλοτσιά και κολυμπάνε όλοι αυτή τη στιγμή στη θάλασσα».

Για «απελευθέρωση» Τσίπρα «για να κάνει λίγο πίσω και να αποκαταστήσει το προφίλ του και την ιστορία του» έκανε λόγο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, προσθέτοντας ότι «πρέπει, όμως, να εξηγήσει την κωλοτούμπα του 2015 και πράγματα που μόνο ο ίδιος ξέρει». Επανερχόμενος χτες επανέλαβε την εκτίμηση για επαναφορά του στο μέλλον, σημειώνοντας ότι «ουδείς αποδίδει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην προσχώρηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα».

Ο δε Γ. Σακελλαρίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου «Eteron», έγραψε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρει ένα αντίγραφο του Τσίπρα για την ηγεσία του και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται. Μαζί με το νέο πρόσωπο που θα επιλεγεί, πρέπει να βρεθεί και ένα στέρεο πολιτικό αφήγημα - που να πατάει στην κοινωνική και πολιτική συγκυρία - πάνω στο οποίο θα οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στρατηγική του για να ξαναγίνει ανταγωνιστική πολιτική δύναμη. Αυτό δηλαδή που έκανε ο Τσίπρας την άνοιξη του 2012», λέγοντας τότε για «κυβέρνηση της αριστεράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ