Τρίτη 4 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Πολωνία ζητά ξανά αμερικανικά πυρηνικά ως «απάντηση» στη Λευκορωσία

Τεταμένη η κατάσταση γύρω και από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Νέες αλληλοκατηγορίες Κιέβου - Μόσχας για επικείμενη «τρομοκρατική επίθεση» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Maxar

Νέες αλληλοκατηγορίες Κιέβου - Μόσχας για επικείμενη «τρομοκρατική επίθεση» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ολο και πιο εκρηκτική γίνεται η κατάσταση σχετικά με την «πυρηνική απειλή» στην Ουκρανία, όπου εδώ και ενάμιση χρόνο κλιμακώνεται διαρκώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Είναι ενδεικτικό της κλιμάκωσης ότι η Πολωνία, διά στόματος πρωθυπουργού, Μ. Μοραβιέτσκι, εξέφρασε επιθυμία να αναπτυχθούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, μέσω του προγράμματος Nuclear Sharing του NATO, ως «απάντηση» στην αποστολή ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία.

Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες Μόσχα και Μινσκ ανακοίνωσαν την έναρξη ανάπτυξης ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, να επικαλείται τις αντίστοιχες κινήσεις που έχουν κάνει εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ στο έδαφος συμμάχων τους.

Με αυτήν την αφορμή η Πολωνία επαναφέρει την πρόταση για ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, κάτι που είχε κάνει ήδη από τον Οκτώβρη του 2022 ο Πρόεδρος της χώρας, Α. Ντούντα, επικαλούμενος την ενίσχυση της αποτροπής έναντι της Ρωσίας. «Μιλήσαμε με Αμερικανούς ηγέτες για το εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα είναι ανοιχτό», είχε δηλώσει ο Ντούντα στην εφημερίδα «Gazeta Polska».

«Τεταμένη κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία» επικαλέστηκε επίσης ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών, σχετικά με την απόφαση να σταλούν στα σύνορα επιπλέον 500 αστυνομικοί από μονάδες «πρόληψης» και «αντιτρομοκρατικές» μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες μισθοφόροι της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner» έχουν μετεγκατασταθεί στη Λευκορωσία και θα φιλοξενηθούν σε μια κενή στρατιωτική βάση, ενώ η λευκορωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εκπαιδεύσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις της ή και να ενταχθούν σε αυτές ως ξεχωριστό σώμα.

Η «Wagner» θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μετανάστες από την Αφρική και από άλλα μέρη όπου αναπτύσσει δράση για να αποσταθεροποιήσει την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, ανέφεραν οι «Financial Times», επικαλούμενοι τον επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας.

Από την πλευρά του, ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, ισχυρίστηκε - σε ομιλία του ενόψει της χτεσινής εθνικής επετείου της Λευκορωσίας - ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα που αναπτύσσονται στη χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθούν.

Ο Λουκασένκο υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ως «απάντηση» στη Δύση και το ΝΑΤΟ που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να ρίξουν την κυβέρνηση, και είπε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι απαραίτητη για να αποτρέψει επίδοξους εισβολείς.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε όσο βρίσκονται εδώ. Και ότι κανένας εχθρός δεν θα πατήσει ποτέ το πόδι του στη γη μας», τόνισε.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Ριαμπκόφ, είχε δηλώσει ότι η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία δεν παραβιάζει τη Συνθήκη του 1968 για τη μη διάδοσή τους, καθώς η Μόσχα διατηρεί τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων. Υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία «εξαναγκάστηκε» να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.

Την Ουκρανία επισκέφτηκε ο επικεφαλής της CIA

Το Κίεβο επισκέφτηκε μέσα στον Ιούνη, για ακόμη μια φορά, ο διευθυντής της CIA, Oυ. Μπερνς, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Ο Μπερνς επανέλαβε «τη δέσμευση των ΗΠΑ να μοιράζονται πληροφορίες ώστε να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας», επισήμανε αξιωματούχος στην εφημερίδα «Washington Post». Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι φέρεται να παρουσίασαν στον Μπερνς σχέδια για την ανακατάληψη των εδαφών από τους Ρώσους και για την έναρξη διαπραγματεύσεων για εκεχειρία έως το τέλος του έτους.

Την περασμένη βδομάδα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Μπερνς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), Σ. Ναρίσκιν, για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στην ένοπλη ανταρσία του επικεφαλής της «Wagner», Γ. Πριγκόζιν.

Ο διευθυντής της CIA δήλωσε χτες ότι η ένοπλη ανταρσία του Πριγκόζιν έδειξε τη διαβρωτική επίδραση του πολέμου του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο βρετανικό Ιδρυμα Ditchley, ο Μπερνς σημείωσε ότι η ανταρσία έδειξε την «διαβρωτική επίδραση του πολέμου στην ίδια τη ρωσική κοινωνία και το ρωσικό καθεστώς», ενώ «είναι εντυπωσιακό το δριμύ κατηγορητήριο του Πριγκόζιν για το ψευδές σκεπτικό του Κρεμλίνου για την εισβολή στην Ουκρανία και τη συμπεριφορά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας στον πόλεμο». Παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει «να υποτιμάμε την εμμονή του Ρώσου Προέδρου να ελέγξει την Ουκρανία».

«Ο αντίκτυπος των δηλώσεων και πράξεων του Πριγκόζιν θα διαρκέσει αρκετό καιρό», πρόσθεσε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Α. Κόστιν, κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης να χαρακτηρίσουν τη «Wagner» «τρομοκρατική οργάνωση», προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε βάρος της και να «παγώσουν» τα περιουσιακά της στοιχεία. Οπως είπε, οι πρόσφατες δηλώσεις του Πούτιν ότι η «Wagner» και ο ιδρυτής της έλαβαν σχεδόν 2 δισ. δολάρια από τη Ρωσία την περασμένη χρονιά, είναι «άμεση απόδειξη» πως οι μισθοφόροι της είναι παράνομος βραχίονας του ρωσικού στρατού στον πόλεμο.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας έκανε τα σχόλια αυτά από τη Χάγη, όπου βρίσκεται για τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPA). Χτες, το Διεθνές Κέντρο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στη Χάγη, όπου φιλοξενείται από τον Οργανισμό Συνεργασίας της ΕΕ για την Ποινική Δικαιοσύνη (Eurojust). Το Κέντρο θα είναι το «κλειδί» για τη διερεύνηση «του εγκλήματος επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» και για τη διευκόλυνση της δημιουργίας υποθέσεων για μελλοντικές δίκες.

Μεταξύ των 93.000 και πλέον περιστατικών πιθανών εγκλημάτων πολέμου τα οποία ερευνά το γραφείο του Κόστιν περιλαμβάνονται «σοβαρά εγκλήματα» που φέρεται να διέπραξαν οι δυνάμεις της «Wagner».

Στο μεταξύ, ο όμιλος ΜΜΕ του Πριγκόζιν, «Patriot Media», πρόκειται να κλείσει, δήλωσε ο διευθυντής ενός εξ αυτών, του ιστότοπου RIA FAN, με εθνικιστική και φιλική προς το Κρεμλίνο γραμμή.

Η ανταρσία της «Wagner», κατά την οποία ο Πριγκόζιν ζητούσε το «κεφάλι» της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, «δεν επηρέασε την εξέλιξη» της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, στην πρώτη του δημόσια δήλωση για το θέμα μετά το περιστατικό. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα σχέδια για αποσταθεροποίηση της Ρωσίας απέτυχαν επειδή οι στρατιώτες έδειξαν «νομιμοφροσύνη» στις επίσημες αρχές της χώρας.

Νέες καταγγελίες για ναρκοθέτηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες Κιέβου - Μόσχας για μια επικείμενη «τρομοκρατική επίθεση» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Το Σάββατο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, μιλώντας δίπλα στον Ισπανό πρωθυπουργό, Π. Σάντσεθ, στο Κίεβο, προειδοποίησε ότι η απειλή για το υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εξακολουθεί να είναι «σοβαρή» και ότι η Ρωσία είναι «τεχνικά έτοιμη» να προκαλέσει τοπική έκρηξη στις εγκαταστάσεις, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη διαρροή ραδιενέργειας.

Ο Ζελένσκι επικαλέστηκε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ως πηγή των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά στρατεύματα έχουν τοποθετήσει νάρκες στον πυρηνικό σταθμό.

Παράλληλα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στρέψει περισσότερο την προσοχή της στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη και κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας «Rosatom».

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι συναντήθηκε με την ηγεσία του στρατού της Ουκρανίας και αξιωματούχους της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας σε ένα άλλο από τα πέντε πυρηνικά εργοστάσια που διαθέτει η χώρα, στο Ρίβνε, στα βορειοδυτικά. Επρόκειτο για μια σπάνια επίσκεψη του Ζελένσκι στην περιοχή αυτή, που βρίσκεται μακριά από το μέτωπο του πολέμου, αλλά κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Στο μεταξύ, η Energoatom, η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε διήμερη άσκηση προσομοίωσης των επιπτώσεων μιας επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Την ίδια μέρα, το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε κατηγορήσει το Κίεβο ότι σχεδιάζει τρομοκρατική ενέργεια στον πυρηνικό σταθμό.

Τα κράτη του ΝΑΤΟ βλέπουν την τρέχουσα τεταμένη κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ως δυνητικό πρόσχημα για να εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας, ισχυρίστηκε στέλεχος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom.

«Στη συλλογική Δύση συνειδητοποιούν ότι η Ουκρανία είναι πλέον ανίκανη να κερδίσει, ακόμη και με την τρελή ροή των προμηθειών πυρομαχικών και κάθε είδους στρατιωτικού εξοπλισμού», είπε και κατέληξε ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα πιο σοβαρών γεγονότων που μπορεί να αναδύονται».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στο Κίεβο κατά την πρώτη μέρα της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ αποδεικνύει την «αναμφίβολη» υποστήριξη της ΕΕ στο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως έχουν γίνει «σημαντικές πρόοδοι» στην εφαρμογή των συστάσεων πριν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το Κίεβο ελπίζει να αρχίσει φέτος επίσημες διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που πρέπει να λάβει για να υποστηρίξει το αίτημα ένταξης. Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει το φθινόπωρο «τους επόμενους σταθμούς, μέτρα και αποφάσεις».

Σχετικά με την πορεία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η κοινή δήλωση Ισπανίας - Ουκρανίας, που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, αναφέρει ότι «η Ισπανία υποστηρίζει την ενίσχυση της σύμπραξης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων και μέσω της δημιουργίας ενός Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας».

Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη

Περιοδεία στην Ευρώπη θα πραγματοποιήσει από τις 9 ως τις 13 Ιούλη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Το ταξίδι του Μπάιντεν θα ξεκινήσει από το Λονδίνο για συνομιλίες με τον βασιλιά Κάρολο και τον πρωθυπουργό, Ρ. Σούνακ «για την περαιτέρω ενίσχυση της στενής σχέσης μεταξύ των κρατών μας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στη συνέχεια θα βρεθεί στο Βίλνιους για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 - 12 Ιούλη.

Τέλος, ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Ελσίνκι στις 13 Ιούλη για μια συνάντηση με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ