Τετάρτη 5 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΟΔΟΣ
«Ασυλία» στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας, «σκάσε και κολύμπα» στους εργαζόμενους

Ο εργαζόμενος - δύτης στη Ρόδο
Ο εργαζόμενος - δύτης στη Ρόδο
«Ο Τουρισμός αυτά έχει... Για να είναι ανταγωνιστικό το προϊόν, ο εργαζόμενος πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να προσελκύονται οι πελάτες»: Με κάτι τέτοια που ακούγονται από εργοδοτικά επιτελεία και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, από κάθε λογής απολογητές της τουριστικής ανάπτυξης και των τεράστιων κερδών για τους ομίλους του κλάδου συνεχίζεται η συζήτηση για τον σερβιτόρο - δύτη της Ρόδου, που καταγράφηκε στα γνωστά εξευτελιστικά στιγμιότυπα.

Μια συζήτηση που με «πρώτο βιολί» την κυβέρνηση, τον υπουργό Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, και άλλους πρόθυμους εγκλωβίζεται εσκεμμένα στο «αν προβλέπει ο νόμος το σέρβις στο νερό». Επικαλούνται δηλαδή ένα νομικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας, με το οποίο έχουν επικρατήσει οι 14 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του Τουρισμού, ενώ με όπλο τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου η εργοδοσία έχει λυμένα τα χέρια της για δουλειά ήλιο με ήλιο, από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, χωρίς ρεπό και άδεια.

Εργαζόμενοι που τσουρουφλίζονται στην καυτή άμμο, που βουτάνε στο νερό για τα «tips», που μένουν σε τρώγλες κάτω από άθλιες συνθήκες, πίσω από τη βιτρίνα των πολυτελών εγκαταστάσεων: Αυτή είναι η «μεγάλη εικόνα» για την οποία τα παραπάνω παπαγαλάκια διαπιστώνουν ότι τάχα «θολώνεται» από τη συζήτηση για τον εργαζόμενο - δύτη στη Ρόδο.

Φτάνουν μάλιστα να μιλούν για την «αξιοπρέπεια» του εργαζόμενου, αφού ο ίδιος υποτίθεται ότι «ζήτησε» το συγκεκριμένο πόστο ώστε να βγάλει περισσότερα χρήματα. Μια αξιοπρέπεια που τη θυμούνται την περίοδο των αφίξεων και της αυξημένης πληρότητας, όταν τα στρωμένα τραπέζια και οι πλωτές ξαπλώστρες δεν αδειάζουν ποτέ. Ο ίδιος εργαζόμενος άλλωστε που τους μήνες της σεζόν ξεζουμίζεται, ξέρει ότι «αξιοπρεπώς» πρέπει να βγάλει και τον χειμώνα χωρίς δουλειά, με τα τρίμηνα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ενώ καλλιεργείται από τις κυβερνήσεις και το κράτος η «συλλογική συνείδηση» ότι αν «δεν κάνουν τα πάντα» θα πεινάσουν.

Στο μεταξύ, η γύμνια του κρατικού μηχανισμού και η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, που πλέον είναι «Ανεξάρτητη Αρχή» ώστε να μη λογοδοτεί σε κανέναν, αναδείχθηκαν και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι περιβόητοι έλεγχοι που ανακοίνωσε ο Αδ. Γεωργιάδης έγιναν «χωρίς να δείξουν κάποια παρανομία», όπως είπε ο ίδιος, οι επιθεωρητές βρήκαν «εντάξει» τους πίνακες προσωπικού, τα ωράρια και τα ένσημα, ενώ δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, αφού τέτοια κλιμάκια δεν εδρεύουν στο νησί.

Πολύμορφη ασυλία στους επιχειρηματίες

Στο μεταξύ, χτες, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που θέλουν τη συγκεκριμένη επιχείρηση να παρανομεί διαχρονικά και να σφραγίζεται όλως ...τυχαίως κάθε χρόνο λίγο πριν λήξει η σεζόν. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το beach bar με τους σερβιτόρους - δύτες λειτουργούσε χωρίς άδεια, και η σφράγισή του έχει διαταχθεί από το 2016, όμως, όπως φαίνεται, κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση κάνουν διαχρονικά τα στραβά μάτια στην ασυδοσία.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων «ανεκτέλεστων αποφάσεων», υπήρξε και μία για «κατεδάφιση» το 2017 που έμεινε στα χαρτιά. Ενώ τόσο το 2018 όσο και το 2021 η σφράγιση της επιχείρησης για τις παρανομίες της πραγματοποιείται τον μήνα ...Οκτώβρη (!), όταν πλέον είχε τελειώσει η σεζόν... Οσο για τη φετινή σεζόν, στις 16 Μάη το Λιμενικό καταγράφει και πάλι 9 αυθαίρετα «θαλάσσια κρεβάτια», τα οποία σε επόμενο έλεγχο, τον Ιούνη, έγιναν 25! Ακόμα κι αυτά τα στοιχεία κάνουν θρύψαλα τη συζήτηση περί «νομιμότητας» της ...κολυμβητικής εργασίας, σε έναν χώρο που είναι «διάτρητος», όμως εξακολουθεί να λειτουργεί ως επιχείρηση απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη ασυλία...

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός, η ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου σημείωνε το «υποκριτικό και ξαφνικό ενδιαφέρον για τη... νομιμότητα των κατασκευών μέσα στη θάλασσα», αφού, όπως κατήγγειλε στην ανακοίνωσή της, «έχει βουίξει ο τόπος για τις αυθαίρετες θηριώδεις κατασκευές που γέμισαν τις παραλίες του νησιού και του συγκεκριμένου επιχειρηματία και άλλων που κανείς τους δεν ακουμπάει. Αντίθετα, γίνονται σε αυτά ακριβώς τα μπαρ δεξιώσεις επισήμων!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης 2 Νοέμβρη και οι φορείς που καλούν (2023-10-31 00:00:00.0)
«Ελεύθερος» (2023-07-04 00:00:00.0)
Συντονίζουν τον αγώνα τους (2005-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ