Τετάρτη 5 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Καμιά ανοχή στην ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού έργου

«Να παραμείνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων και Αγροτικών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης», διεκδικεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη μεταφορά της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων & Αγροτικών Υποδομών από το ΥΠΑΑΤ στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕ).

Οπως αναφέρει η ΠΟΣΕΥΓ, «με έκπληξη και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση περιήλθε σε γνώση μας το ΠΔ 77/2023 σύμφωνα με το οποίο η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων και Αγροτικών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρεται στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων.

Δεν πρόκειται απλά για τη μεταφορά μιας Τεχνικής Υπηρεσίας στο ΥΠΟΜΕ αλλά για το σπάσιμο της αλυσίδας σχεδιασμού - μελέτης - κατασκευής των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα μέχρι σήμερα ανήκουν ως αρμοδιότητα στον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ, γιατί μέσω αυτών εξασφαλίζεται το απαραίτητο νερό για την αγροτική παραγωγή, το οποίο θα πρέπει να είναι ποιοτικό, επαρκές και φθηνό για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Το σπάσιμο της αλυσίδας ενισχύει την προοπτική της κατασκευής τεχνικών έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα, η οποία άλλωστε αποτελεί και προαπαιτούμενο για την υπαγωγή τους στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με το πρόγραμμα "Υδωρ 2.0" έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων μέσω ΣΔΙΤ, από την οποία επωφελούνται οι κατασκευαστικοί όμιλοι με τη χρήση των έργων για τουλάχιστον 20 χρόνια εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους είτε άμεσα από τους αγρότες είτε έμμεσα από τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας και της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής».

«Η λογική της ιδιωτικοποίησης σε όλα, περιλαμβάνοντας αγαθά και φυσικούς πόρους, δεν θα άφηνε "έξω από το παιχνίδι" το αρδευτικό νερό. Ηδη γίνεται προσπάθεια για αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας που διέπει τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) που διαχειρίζονται τα κατασκευασθέντα μεγάλα δημόσια εγγειοβελτιωτικά έργα, ώστε αυτοί να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες, που θα έχουν ως κριτήριο το κέρδος, αντιμετωπίζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες ως "πελάτες" που θα χρυσοπληρώνουν το νερό», τονίζει η ΠΟΣΕΥΓ και σημειώνει:

«Τα εγγειοβελτιωτικά έργα θα πρέπει να είναι δημόσια, να εξυπηρετούν τις ανάγκες των αγροτών και τελικά να συμβάλλουν στην παραγωγή οικονομικών και ποιοτικών τροφίμων για τον λαό.

Εκτός από τα εγγειοβελτιωτικά έργα, με τη συγκεκριμένη μεταφορά αποκόπτεται από το ΥΠΑΑΤ και το Τμήμα Τοπογραφικής (πρώην Διεύθυνση Τοπογραφικής, συνυφασμένη με το ΥΠΑΑΤ από ιδρύσεώς της το 1917) που εξυπηρετεί καταλυτικά σε καίριες δράσεις και λειτουργίες του ΥΠΑΑΤ και άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, όπως η παροχή αναγκαίων πληροφοριών και βάση δεδομένων προς όλες τις ΔΑΟΚ της χώρας, προς τη Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας, τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου. Η άρρηκτα λειτουργική σχέση του τμήματος με τις υπόλοιπες Διευθύνσεις του υπουργείου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μια σειρά δράσεων και λειτουργίας αυτών».

Συνεχίζοντας, η ΠΟΣΕΥΓ επισημαίνει ότι «σοβαρό θέμα ανακύπτει και με τη διαχείριση του τεράστιου αρχείου της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων και Αγροτικών Υποδομών (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το αρχείο δεκαετιών της πρώην Διεύθυνσης Τοπογραφικής), τόσο για τη διαχείρισή του όσο και για τη λειτουργική χρήση του για εξυπηρέτηση Υπηρεσιών και δράσεων του ΥΠΑΑΤ».

Η Ομοσπονδία, στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής, διεκδικεί να παραμείνει στο ΥΠΑΑΤ η συγκεκριμένη Διεύθυνση, αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού έργου, στους ΟΕΒ - ΑΕ και στις ΣΔΙΤ. Απαιτεί «έργα για φθηνό, ποιοτικό και επαρκές νερό για την κάλυψη των αναγκών της αγροτικής παραγωγής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί από τις εξευτελιστικές τιμές (2021-02-12 00:00:00.0)
Καταργούν το μισό υπουργείο Γεωργίας! (2013-02-17 00:00:00.0)
48ωρη απεργία των γεωτεχνικών (2012-04-05 00:00:00.0)
Αν δεν πληρώσουν δεν ποτίζουν! (2005-08-23 00:00:00.0)
Ανοίγουν το χορό των κινητοποιήσεων (2003-09-25 00:00:00.0)
Λειψές επενδύσεις και απλήρωτοι αγρότες (1997-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ