Τετάρτη 5 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εγκριση στο ιαπωνικό σχέδιο για απόρριψη ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό

Εντονη αντίδραση από το Πεκίνο

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης για απόρριψη ραδιενεργών υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σχετική έκθεση της ΙΑΕΑ υποστηρίζει ότι η απόρριψη αυτή συμφωνεί με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και ότι θα υπάρξει «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και στο περιβάλλον». Το αποτέλεσμα της διετούς σχετικής έρευνας της ΙΕΑΑ παρέδωσε χτες στο Τόκιο ο επικεφαλής της, Ρ. Γκρόσι, στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φ. Κισίντα.

Από τη μεριά του ο Κισίντα υποστήριξε ότι «η Ιαπωνία θα συνεχίσει να παρέχει εξηγήσεις στον ιαπωνικό λαό και στη διεθνή κοινότητα με ειλικρίνεια, βάσει επιστημονικών δεδομένων και με υψηλό επίπεδο διαφάνειας».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας, που έσπευσε να δηλώσει ότι η έκθεση της ΙΑΕΑ δεν μπορεί να αποτελέσει «άδεια» για την απόρριψη των υδάτων, και ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του σχεδίου. Το κινεζικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε το Τόκιο για μετρήσεις και ανακοινώσεις που προκαλούν «πλήρη σύγχυση» και «παραπλανούν την κοινή γνώμη», ενώ εξέφρασε λύπη για την - όπως υποστήριξε - «εσπευσμένη» δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΙΑΕΑ. Το Πεκίνο προειδοποίησε επίσης ότι «αν η ιαπωνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όπως αυτή θέλει, πρέπει να υποστεί όλες τις συνέπειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ