Τετάρτη 5 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Σφοδρές συγκρούσεις στο Ομντουρμάν

Σφοδρές συγκρούσεις, με βομβαρδισμούς και μάχες, ξέσπασαν χτες σε όλο το Ομντουρμάν, τη «δίδυμη» πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, στις δυτικές όχθες του Νείλου, καθώς συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση στο Σουδάν, ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού με επικεφαλής τον αρχηγό του πραξικοπήματος, στρατηγό Α. Φ. Αλ Μπουρχάν, και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), με επικεφαλής τον στρατηγό Μ. Ντάγκαλο.

Με τις μάχες να εντείνονται μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αυξάνοντας τα δεινά για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, ο στρατός προσπάθησε να αποκόψει διόδους ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούν οι RSF για να φέρουν ενισχύσεις στην πόλη.

Ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις και πλήγματα με πυροβολικό, ενώ σε πολλά τμήματα του Ομντουρμάν γίνονται μάχες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι RSF από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικό αεροσκάφος και σχετικά βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Σουδάν από τις 15 Απρίλη, οι RSF πήραν γρήγορα υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πρωτεύουσας και έφεραν επιπλέον μαχητές από τις επαρχίες Νταρφούρ και Κορντοφάν, καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι οι χτεσινές συγκρούσεις στο Ομντουρμάν είναι οι σφοδρότερες εδώ και βδομάδες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», σε μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε παραπέρα κλιμάκωση, ηγέτες φυλών από το νότιο Νταρφούρ δήλωσαν τη Δευτέρα την πίστη τους στις RSF.

Σχεδόν 2,8 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την αρχή της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 650.000 που έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις, ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους, αριθμός που ωστόσο θεωρείται υποτιμημένος σε σχέση με την πραγματικότητα.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πάνω απ' όλα γυναίκες και παιδιά» στοιβάζονται σε «εννιά καταυλισμούς στην πολιτεία του Λευκού Νείλου», από το νότιο Χαρτούμ έως τα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, αναφέρει για τους εκτοπισμένους η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Προειδοποιεί δε ότι «υπάρχουν ύποπτα κρούσματα ιλαράς, ενώ ο υποσιτισμός των παιδιών είναι κρίσιμη κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης».

Ολα αυτά ενώ το Σουδάν έχει μπει στην περίοδο των βροχών, που εκτείνεται από τον Ιούνη έως τον Σεπτέμβρη. Οι ξαφνικές νεροποντές προκαλούν συχνά πλημμύρες, αποκλείουν δρόμους και προκαλούν δεκάδες θύματα κάθε χρόνο. Ενώ τα στάσιμα νερά των βροχών ευνοούν την εξάπλωση επιδημιών, από την ελονοσία έως τη χολέρα.

Το Συνδικάτο των Σουδανών Γιατρών κατηγόρησε εξάλλου το περασμένο Σάββατο τις RSF ότι επιτέθηκαν στο Νοσοκομείο Σουχάντα, ένα από τα λιγοστά που συνεχίζουν να λειτουργούν σχεδόν κανονικά στη χώρα, και σκότωσαν μέλος του προσωπικού. Οι παραστρατιωτικοί το αρνήθηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα όξυνση της ένοπλης σύγκρουσης(2023-06-02 00:00:00.0)
Σε τραγική κατάσταση χιλιάδες παιδιά(2023-05-19 00:00:00.0)
Οι συνεχιζόμενες μάχες εντείνουν την κόλαση για τον σουδανικό λαό(2023-04-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο πραξικόπημα(2021-11-02 00:00:00.0)
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε δύο πολιτείες(2018-01-03 00:00:00.0)
Επικρίσεις για την επανέναρξη συγκρούσεων στο Νταρφούρ(2004-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ