Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Ευρωπαϊκό αντι-φοιτητικό όραμα

«Στόχος μας θα είναι πάντα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Ελληνες φοιτητές να έχουμε τις ίδιες και περισσότερες δυνατότητες με όλους τους συναδέλφους μας των άλλων χωρών». Αυτό φροντίζει να ξεκαθαρίσει η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στο κεντρικό φυλλάδιό της, με τις θέσεις της για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που έχει κυκλοφορήσει ενόψει των φοιτητικών εκλογών. Η ΔΑΠ βάζει τον ίδιο στόχο που βάζουν κι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μαζί κι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να φτιάξουν την ανώτατη εκπαίδευση στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Πληροφορεί τους φοιτητές για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Σορβόνη, στην Μπολόνια και την Πράγα, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους «μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά θετικά για όλους τους νέους της Ευρώπης»(!!).

Μήπως δε γνωρίζει η ΔΑΠ, ότι οι φοιτητές στην Ευρώπη ξεσηκώνονται ενάντια σ' αυτές τις αναδιαρθρώσεις της ανώτατης εκπαίδευσης που επιβάλλονται και στις χώρες τους; Μήπως δεν ξέρει ότι οι Ισπανοί και οι Βρετανοί φοιτητές αντιδρούν στα υπέρογκα δίδακτρα, που καθιστούν απαγορευτικές τις σπουδές για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και στις υπόλοιπες ρυθμίσεις που καθιστούν την πραγματική Παιδεία προνόμιο για λίγους κι εκλεκτούς;

Σίγουρα τα ξέρει όλα αυτά. Παίρνει θέση, εξάλλου. Μόνο που η θέση της είναι με την πλευρά των κυβερνήσεων. Είναι με την πλευρά της «αγοράς» ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών. Απλά πράγματα!

Το τρίπτυχο της υποβάθμισης

«Παλεύουμε. Ανατρέπουμε. Δημιουργούμε». Ποιος τα κάνει όλα αυτά; Μα φυσικά η ΠΑΣΠ! Μ' αυτό το τρίπτυχο σύνθημα για τις φοιτητικές εκλογές απλώνει την προπαγάνδα της σε πανό, τοίχους και... μπλουζάκια. Και μη βιαστεί κανείς να τους αμφισβητήσει, γιατί αυτό το τρίπτυχο πραγματικά τους εκφράζει. Τα παιδιά της ΠΑΣΠ παλεύουν... στο πλάι της κυβέρνησής τους, για να φέρουν την «αγορά» και τους νόμους της μέσα στις σχολές! Στο πλάι της κυβέρνησής τους επίσης, ανατρέπουν... ό,τι έχει μείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, βάζουν πλάτη στην υποβάθμιση των πτυχίων, στη μεταφορά της ειδίκευσης σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων σύμφωνα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Και φυσικά, δημιουργούν. Δημιουργούν μαζί με την κυβέρνησή τους, ένα μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης που θα βγάζει αποφοίτους μισομορφωμένους, χωρίς δικαιώματα, αλλά με συνεχή ανάγκη επανειδίκευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ