Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Εδώ και τώρα πραγματικές αυξήσεις, φτάνει πια με την κοροϊδία!

Με στάση εργασίας και συγκεντρώσεις χτες απάντησαν στην κυβέρνηση, που βαφτίζει «αυξήσεις» τη μονιμοποίηση των κουτσουρεμένων μισθών

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», το οποίο συμπεριλαμβάνει μέτρα - κοροϊδία για τους μισθούς στο Δημόσιο και αποτελεί ωμή απόπειρα εξαπάτησης των εργαζομένων, έκαναν «φύλλο και φτερό» οι εργαζόμενοι που χτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή.

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας (από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου), που αποφάσισε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, διαμήνυσαν ότι οι περιβόητες «αυξήσεις» όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαν εδώ και 12 χρόνια, αλλά δεν καλύπτεται ούτε στο ελάχιστο η πραγματική μείωση των μισθών.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

«Αυτές οι αυξήσεις για έναν εκπαιδευτικό αντιστοιχούν σε περίπου 600 ευρώ τον χρόνο. Χρήματα που τα έχεις δώσει ήδη σε χαράτσια, στις οικογενειακές ανάγκες κ.α., αλλά αν ειδικά είσαι και αναπληρωτής...», μετέφερε χαρακτηριστικά απευθύνοντας χαιρετισμό στη συγκέντρωση η Χαρά Μήνου από τον ΣΕΠΕ Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας.

Και εξηγεί, δείχνοντας τα αδιέξοδα που συνεχίζονται για τους αναπληρωτές: «Απ' τα 600 ευρώ δίνεις τα μισά για μετακόμιση στο τέλος της σχολικής χρονιάς και τα υπόλοιπα μισά για ένα καπάρο για το νέο σπίτι που θα νοικιάζεις πανάκριβα και εννοείται επιπρόσθετα έχεις την μετακίνηση χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας σου. Χωρίς να προσμετρώνται μέσα τα υπόλοιπα έξοδα τα δικά σου και της οικογένειάς σου... Είναι ή δεν είναι λοιπόν κοροϊδία;».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Βάζουμε πάντα μπροστά τον σημαντικό μας ρόλο ως παιδαγωγοί, γιατί αυτό είναι που πραγματικά μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε να παλεύουμε», συμπληρώνει, αναδεικνύοντας το πού βρίσκουν το κουράγιο για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι. «Βέβαια με το άρθρο 61 του νομοσχεδίου, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση θέλει να μας εξασφαλίσει ικανότητα δουλειάς μέχρι τα 74 και πλέον ο δάσκαλος δεν θα αποχωριστεί τους μαθητές του ακόμα και μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αντί να λέμε παραμύθια στα εγγόνια μας, θέλει να είμαστε στην τάξη μέχρι τον θάνατο», τόνισε η Χαρά Μήνου.

«Μοιράζουν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που προβλέπει 1,5 ευρώ την ημέρα αύξηση. Την ίδια στιγμή, εν έτει 2023, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) Δαφνί υπάρχουν κλινικές χωρίς κλιματισμό», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Θωμάς Δημουλάς εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί.

«Η κυβέρνηση συντηρεί συνειδητά τη σύνδεση των μισθών με τη στοχοθεσία και την αντιδραστική "αξιολόγηση" με τα γνωστά μπόνους, μετατρέποντας συνολικά τη δημόσια διοίκηση σε εργαλείο εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Ενώ επίσης συνειδητά αυξάνει το επίδομα θέσης ευθύνης κατά 30%, ενισχύοντας κατά κύριο λόγο τα υψηλόβαθμα στελέχη για να υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της. Ο εμπαιγμός των δήθεν αυξήσεων στους μισθούς είναι ενταγμένος κι αυτός στη ληστρική λογική "1 σου δίνω, 3 σου παίρνω"», επισήμανε ο Βασίλης Γκιτάκος, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Από την πλευρά της η Χριστίνα Αγγελονίδη από τον ΣΕΠΕ «Ο Θουκυδίδης» υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις που ισχυρίζεται πως φέρνει η ΝΔ, όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που προκλήθηκαν μετά από μια δωδεκαετία τριών σκληρών μνημονίων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν καλύπτουν ούτε τη μείωση των μισθών των τελευταίων χρόνων.

Η απαίτησή μας να ζούμε με αξιοπρεπείς μισθούς είναι εδώ

«Η κυβέρνηση κατέθεσε και ψηφίζει το νομοσχέδιο με fast track διαδικασίες, μιμούμενη και παρελθούσες κυβερνήσεις που έφερναν νομοσχέδια τον Δεκαπενταύγουστο, ώστε να έχουν τις λιγότερες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και τον λαό. Απέναντί τους είναι το σύνολο των εργαζομένων που καταλαβαίνει την κοροϊδία και τον εμπαιγμό της αύξησης του 1,5 ευρώ την ημέρα και μισό ευρώ για κάθε παιδί», σημείωσε η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Στην ομιλία της ανέδειξε επίσης τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας ότι ο προεδρεύων εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις...

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε όσες Γενικές Συνελεύσεις θα ακολουθήσουν, τον Σεπτέμβρη με την επιστροφή όλων των εργαζομένων από την άδειά τους. Γιατί η απαίτησή μας να ζούμε με αξιοπρεπείς μισθούς είναι εδώ, όπως και η απαίτησή μας να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και η ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για συνταξιοδότηση στα 74. Είναι χρέος και καθήκον μας να τα αντικρούσουμε και να τα ανατρέψουμε», τόνισε.

Στη Θεσσαλονίκη

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας» και «Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές», οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στο πλαίσιο της στάσης εργασίας.

Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πως η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί να ξεχαστούν από τους εργαζόμενους οι απώλειες από το 2010 και μετά και να δεχθούν μια αύξηση η οποία μεσοσταθμικά είναι από 4,5% μέχρι 6,5%. Θύμισε ότι «ήδη από το 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ και οι συνοδοιπόροι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διαμορφώσει μια εικόνα στο Δημόσιο όπου τα εισοδήματά μας τα ετήσια έχουν μειωθεί από 20% μέχρι 50%». Και πρόσθεσε: «Αυτό το πράγμα μας λέει η σημερινή κυβέρνηση: "Περασμένα - ξεχασμένα" και αρκεστείτε στο 1,5 με 2 ευρώ που θα σας δίνω εγώ. Εμείς λέμε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό».

Αφού ανέλυσε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο, διεμήνυσε: «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, ξέρουμε από την πείρα μας ότι τα νομοσχέδια ανατρέπονται ή αλλάζουν στον δρόμο, με χαρακτηριστική περίπτωση την πανεπιστημιακή αστυνομία, την οποία αναγκάστηκαν να πάρουνε πίσω την προηγούμενη βδομάδα με κάθε επισημότητα».

Ο Γιάννης Κουρμούλης σημείωσε πως επόμενος σταθμός συντονισμού και γενικής κινητοποίησης είναι η ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη, ωστόσο κάλεσε τους εργαζόμενους να μην «κατεβάσουν ρολά», αλλά να πρωτοστατήσουν στους χώρους δουλειάς όλο το επόμενο διάστημα για κάθε ζήτημα που μπορεί να προκύψει.

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στη Δράμα, έξω από το διοικητήριο.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο απαιτούν:

  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
  • Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική «αξιολόγηση» και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
  • Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας.
  • Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
  • Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016-2017 που έχει «παγώσει».
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.
  • Πλήρης αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
  • Πλήρης κάλυψη των εξόδων μετακίνησης όσων υπαλλήλων εκτελούν εξωτερική εντός ή εκτός έδρας υπηρεσία.
  • Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και χορήγησή του χωρίς καμία περικοπή.
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος απομακρυσμένων - παραμεθόριων περιοχών για το σύνολο των υπαλλήλων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ