Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ
Οι εργαζόμενοι θα δώσουν απάντηση με αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς αναμονή

Μαζική διαμαρτυρία χθες στο υπουργείο Εργασίας, με κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρετώντας τις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας για ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» και περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συνδικάτα, άλλες μαζικές οργανώσεις και φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι δεκάδων εργατικών συνδικάτων, φοιτητές και μαθητές, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, συνταξιουχικές οργανώσεις και αυτοαπασχολούμενοι. Ακόμα, παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, το σύνθημα «Οχι στο 16ωρο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο», που εκφράζει την αντίθεση στη δουλειά μέχρι τελικής πτώσης και την ανάγκη των εργαζομένων να ζουν και να δουλεύουν με αξιοπρέπεια, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, γράφτηκε στον τοίχο δίπλα στην είσοδο του υπουργείου.

Παίρνοντας τον λόγο ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ανέφερε ότι μία μέρα πριν τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για 16 ώρες δουλειάς το Εργατικό Κέντρο είχε συναντηθεί με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, όπου διαπιστώθηκαν οι άθλιες συνθήκες εργασίας 12 και 13 ωρών, προκαλώντας ακόμα και λιποθυμίες. Εδώ να σημειωθεί ότι αναγγέλθηκε νέα παρέμβαση στο αεροδρόμιο για το ζήτημα των μέτρων υγείας και ασφάλειας, την επόμενη Δευτέρα.


Ο Λεωνίδας Γραμματικός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχτούν να ζουν σε συνθήκες 19ου αιώνα σήμερα, που υπάρχουν οι δυνατότητες να ζουν και να δουλεύουν καλύτερα. Αρνούμαστε να ζούμε για να δουλεύουμε και να βγάζουμε τα κέρδη των εργοδοτών, υπογράμμισε.

Δικαιώματα και κέρδη δεν πάνε μαζί

Ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ αρχικά κατήγγειλε την απουσία του υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, ενώ γνώριζε για την κινητοποίηση, ήταν στη Ρόδο... «Ομως εμείς είμαστε εδώ», είπε, «γιατί η κυβέρνηση κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε στους εργοδότες».

Το νέο νομοσχέδιο πρέπει να σημάνει συναγερμό, θέλουν να μη μείνει κανένα δικαίωμα όρθιο. Το τερατούργημα αυτό χτυπάει στην καρδιά του σταθερού και ημερησίου χρόνου εργασίας, με τον οποίο οι επιχειρήσεις θέλουν να ξεμπερδεύουν και τυπικά. Αυτά γίνονται για τα κέρδη τους. «Εχουν μετατρέψει την αγορά εργασίας σε κινούμενη άμμο, όπου ο εργαζόμενος δεν βρίσκει σημείο να ακουμπήσει», τόνισε.

Κατήγγειλε τα ΜΜΕ που παρουσιάζουν το νομοσχέδιο σαν θετική εξέλιξη, ότι λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται πως είναι επιλογή του εργαζόμενου οι άθλιες συνθήκες. «Ελεύθερη επιλογή είχε ο εργάτης στην ΕΒΓΑ που δούλευε 12ωρα συνεχή και πέθανε πάνω στη μηχανή; Ελεύθερη επιλογή είχε ο εργάτης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που δούλευε ντάλα μεσημέρι και πέθανε;», διερωτήθηκε.


«Δικαιώματα και κέρδη δεν πάνε μαζί», υπογράμμισε. «Βλέπουν ότι έρχονται αγώνες και γι' αυτό εντείνουν την καταστολή, γι' αυτό εντείνουν το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας». Κατήγγειλε επίσης την άθλια στάση της ΓΣΕΕ, που βάζει πλάτη στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, καλλιεργώντας εφησυχασμό και εξωραΐζοντας την ΕΕ.

Στέλνοντας μήνυμα ξεσηκωμού, τόνισε: «Μπροστά στον νέο πόλεμο που μας κήρυξαν δίνουμε σήμα συναγερμού, επιστράτευσης όλων των δυνάμεών μας, προετοιμάζουμε αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς καμιά καθυστέρηση και αναμονή. Αυτό σημαίνει άμεσα ενημέρωση των εργαζομένων. Τα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων προετοιμάζουν συλλογικές διαδικασίες. Βάζουμε σε αυτήν τη μάχη όσες δυνάμεις βρίσκονται εδώ τώρα. Δημιουργούμε προϋποθέσεις μαζικής συμμετοχής, μπαίνουν όλοι στη μάχη».

Το μήνυμα «προς την κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία, τον υπουργό, είναι: Οπως έγινε με τον Λάσκαρη, τον Κατρούγκαλο και άλλους, οι νόμοι τους θα μείνουν στα χαρτιά. Δεν φοβόμαστε ούτε πρόστιμα, ούτε φυλακίσεις».

Δυναμώνει το κύμα των αντιδράσεων

Θυμίζουμε ότι δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει με ανακοινώσεις τους το αντεργατικό τερατούργημα και σ' αυτές προστίθενται το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας κ.ά.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Πάτρας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση φέρνει το ένα αντεργατικό νομοσχέδιο πίσω από το άλλο στη Βουλή προς ψήφιση. Επειτα από το έκτρωμα που έφερε από την πίσω πόρτα, για δουλειά μέχρι τα 74 χρόνια, τώρα φέρνει και τη 16ωρη εργασία τη μέρα, καθώς διά στόματος του υπουργού Εργασίας επικαλείται Οδηγία της ΕΕ των μονοπωλίων η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στο ελληνικό Εργατικό Δίκαιο. Με αυτό το νομοσχέδιο θέλουν να μας βάλουν να δουλεύουμε όλη μέρα, για να αυξήσουν κι άλλο τα ματωμένα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, και εμείς όσο αντέξουμε.

Το δίλημμα που βάζει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους είναι, ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο 8ωρα και θα φεύγεις πριν την ώρα σου, αυτή είναι η ελευθερία επιλογής για τους εργαζόμενους διά στόματος Γεωργιάδη. Η νομιμοποίηση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, που γίνεται κατ' απαίτηση των εργοδοτών, προστίθεται σε όλα τα άλλα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων και μας γυρίζει πίσω στον 19ο αιώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ